fbpx

KAKO NAS LIČNA TEŠKA ISKUSTVA UČE DA BUDEMO BOLJE I JAČE

Kad je počela ova priča o koroni, svi smo se nekako natempirali da će prestati do proleća. Maj. Oni manje optimistični su joj davali fore do juna. I ni dana više. U maju smo se počeli opuštati, u junu sumnjati, a u julu su i najveći skeptici nekako naslutili da ćemo se još dugo nadmudrivati sa ovim virusom.

Tada nam je definitivno postalo jasno – stigla nas teška vremena. I da ćemo teško sami. Da nam je potrebna mreža podrške. U terapiji rezilijentnosti svakako pričamo o podršci, o tome gde smo jaki, a gde bi tu mrežu trebalo „podebljati“. Ali, ovaj put vam o otpornosti (rezilijentnosti) i teškim  vremena pričam iz ugla Bahovog praktičara kojem su Bahove esencije jedan od stubova podrške i pomoći u ovim vremenima.

Zašto su cvetne esencije dobar izbor kad tražimo podršku?

One su neškodljive i nemaju nuspojava, te su zbog toga dostupne svima. Na njih ne možete biti alergični, niti imate ograničenja u korišćenju ako ste na još nekoj terapiji ili lekovima jer cvetne (Bahove, kalifornijske, balkanske) esencije su sjajna komplementarna terapija – tj. sjajno se kombinuju pojačavaju i podržavaju već postojeći proces koji ste započeli. A isto tako lepo i nežno rade i same, to jest kao terapija za sebe.

Slavinski je objašnjavajući kako Peat funkcioniše između ostalog rekao nešto što se sjajno uklapa i u terapiju Bahovim kapima. On kaže, parafraziram,  da ne treba plivati po problemu, već zaroniti u njega. Uranjajući u svoj izazov, mi na površinu iznosimo sve ono što smo gurali duboko. Dok smo godinama gurali, mislili smo, valjda da ćemo tako da se oslobodimo neke traume, patnje, nekog lošeg iskustva, stvari sa kojima nam je bilo teško da se suočimo. A onda smo se prepali kad smo videli čega to sve ima u našim dubinama. Pa smo samo plivuckali napred-nazad u strahu da ne zatalasamo mnogo, jer nismo znali šta bismo sami sa svim tim naslagama, ako se oslobode.

Šta će meni neko kad imam vas

Kad neko kaže – šta će meni da idem tamo da pričam sa nekim nepoznatim, da mi onda daje nešto da pijem ili radim… (misleći na razne vrste holističkih pristupa, ali i psihoterapiju, psihoanalizu – kojom se ne bavim jer nisam po struci lekar) kad imam prijatelje i porodicu. I ne bude u pravu. Svi smo mi nečija porodica ili prijatelji. I svi mi nekad nekog saslušamo. Ali, prava pitanja su:

 •  Da li nas prijatelji i porodica čuju
 • Da li imaju vremena da slušaju
 • Da li su uvek voljni da iznova i iznova slušaju istu priču /a da mi ništa ne preduzimamo/
 • Da li su njihovi saveti adekvatni
 • Da li nas ponekad samo „skinu“ sa dnevnog reda i idu nam niz dlaku da bi nam ugodili
 • Da li uvek pristupaju našem problemu bez predrasuda

Bahove kapi kao stub podrške

A kako onda Bahova terapija i Bahove kapi mogu da budu bolje od porodice i prijatelja? Nisu bolje. Samo vaš praktičar je neutralan i nepristrasan, i cilj mu je da vas, u saradnju sa vama samima, dovede do cilja, birajući tačno indikovane kapi. Bahove kapi  su još jedan stub podrške. Onaj u kom ne dovodimo svoju okolinu, prijatelje i porodicu u neprijatnu situaciju terajući ih da plivaju s nama po našim problemima, izazovima, nedoumicama. Da, upravo to im radimo. Teramo ih da plivaju zajedno s nama.

I što ih više opteretimo, što duže provedemo zajedno u vodi, nama je, trenutačno bolje. Jer smo razvodnili svoj problem toliko da su sada deo poneli i nama bliski ljudi. I šta tad? Vremenom će i oni shvatiti da nemaju ni vremena ni kapaciteta da se brčkaju u našoj privatnosti, a tada smo u velikoj opasnosti da ih izgubimo ili da se barem distanciraju od nas. Pa nam i to postane problem.

A šta onda da radim

Hajde da zajedno zaronimo u ono što nam je život pomerilo iz ravnoteže.Da se ne koprcamo u plićaku, ne odlažemo i ne nalazimo večite izgovore zašto se ne hvatamo u koštac sa svojim izazovima.

Erik Dungan
Erik Dungan

 U sred srede – figurativno

Zaronimo. Ne baš u najveće dubine. Bahova terapija ne ide odmah u u najveću dubinu jer to ume da bude bolno, nekog može da uplaši, da nam da novo opravdanje za odustanje ako nas preplavi velika količina svega onog potopljenog ispod površine.

Bahova terapija je nežna. Ide korak po korak, sloj po sloj. Ronimo kao kad deca uče da rone, nikad preduboko, taman toliko da počistimo sloj po sloj.  Bahove kapi nam  pomažu da se suočimo sa optimalnom količinom onog što nas „izaziva“ i koliko možemo da podnesemo u datom trenutku. I tako sloj po sloj, dublje i dublje, dok nam je bude dobro. Ili barem bolje.

Razlika između dobro i bolje

Osećate li razliku između ova dva stanja? Bolje je i kada ste samo zaronili sloj ili dva. Bolje je i ako samo dovedete do toga na budete svesni da ste se suočili sa određenim stvarima. Bolje jer ste preuzeli stvari u svoje ruke. Bolje – jer ste se javili kad je već dogorelo – pa i samo prigušivanje požara znači olakšanje.

A dobro?

 To znači da ronimo dublje, možda i do samog dna. Znači da smo rešili da se oslobodimo svega što nam više ne treba, da se suočimo sa sobom i svim onim što nam je teg. Da, teg. Zato se neki i plaše da rone duboko jer ih ovi tegići još više vuku ka dnu. A Bahove kapi vam pomažu da ronite bez tegova, jer smo njih skinuli već u fazi „bolje“.

Život nije lak. Ali je lep. Sve ono što smo potisnuli je u stvari deo našeg iskustva. I iz svega toga možemo da učimo i da shvatimo koliko smo jaki. Jer, da, u pravu ste, potisnuli smo sve to pod vodu jer je jaaaaaaaaaaako teško i bolno.

Jeste.

Bolelo je.

Jeste.

Gubili smo.

Jeste.

Padali smo.

Jesmo.

Patili smo.

Jesmo.

Plakali smo.

Jesmo.

Raspadali se na komade.

Jesmo.

PREŽIVELI SMO – JESMO.

I to je najvažnije. Sve ono što nas je izvodilo iz balansa ojačalo nas je. Da, to je ona stara SVE ONO ŠTO ME NE UBIJE OJAČA ME. Koliko god banalno zvučalo, ali setite se svega onog što vas je „ubijalo“ a nije vas ubilo. Da li ste svesni kako vas je to ojačalo?

Zato je vreme da zaronimo.  I, vidimo koje nas sve to stvari nisu dokrajčile već samo osnažile a mi nismo iskoristili priliku da to pretvorimo u iskustvo. Idemo na popravni. Jer, i ovo je još jedan stub naše podrške – sva naša iskustva su naši saveznici.

Da li ste, recimo, već preživeli vađenje umnjaka? Jeste bilo stresno, jeste bolelo dok je zarastalo, ali nakon toga ste se osećali bolje. No, ako je vaše jedino iskustvo da ste bili pod stresom dok ste vadili umnjak, onda niste u punom obimu iskoristili svoje iskustvo. Jer, imate još tri umnjaka koje treba izvaditi, a zapeli ste na strahu, tj. niste ništa naučili. Hajde, setite se osećaja nekoliko dana nakon vađenja. Kad vas više ništa nije bolelo, kada ste mogli da jedete bez straha da ćete zagristi i da će vas zaboleti do živca, kada više niste gomilali tablete protiv bolova…

Naše iskustvo, koliko god bolno bilo, uči nas da bolji, jači, spremniji idemo dalje kroz život.   

Kako nam Bahove kapi pomažu da ojačamo?

Pomažu nam da se utemeljimo, da nađemo svoju duhovnu vertikalu.

Pomažu da ojačamo i zacelimo emocionalne rane.

Pomažu da se osećamo sigurno.

Pomažu da se emocionalno i mentalno regenerišemo, oslobodimo traume i šoka.

Pomažu da nam se vrati zdrava pamet 🙂

Drage moje, šta je naš cilj?

Cilj je povratak u ono stanje u kome se osećate najbolje. Kad niste kao u svojoj koži, već stvarno jeste u svojoj koži koja vam je taman. Cilj je da budete dobre sebi, a time dobre i svetu. Čovek koji je u ravnoteži ne može biti zao – jer mu je sve potaman. Nema potrebe da neku neisceljenu emociju kompenzuje zlobom, pakošću, podlošću… Jer kad smo dobre same sebi, nemamo vremena da se bavimo takvim stvarima – jer ima toliko lepih stvari na ovom svetu da je besmisleno trošiti se na negativnosti. 

Nekoliko reči za kraj ili… početak?

Najpoznatija Bahova remedija jesu Rescue Remedy. One su prva pomoć za sve akutne stresove. Prva linija smirivanja. One ne služe za „ronjenje“, ali nas spašavaju da nas ne udave trenutna stresna dešavanja.

No, sistem Bahovih kapi sastoji se od 38 pojedinačnih esencija koje pokrivaju širok, ili preciznije rečno, čitav dijapazon emocija i mentalnih stanja. Kombinujući ih, mi dobijamo pravu formulu za zaranjanje, iznošenje na površinu, menjanje obrazaca, čišćenje i učenje da ponovo budemo ono što jesmo i onakve kakve istinski jesmo. Više o pojedinačnim esencijama možete pročitati na blogu 🙂

Takođe radimo i sa kalifornijskim i balkanskim esencijama. Njih imam mnogo i tek sređujem opise, ali ono što postoji, možete iščitati takođe na blogu.

Ono što vam takođe nudim jeste i terapija rezilijentosti, u kombinaciji sa cvetnim esencijama. Ovako ukombinovano daje vam još jedan alat da otkrijete sebe.

A može i pojedinačno. Sve je do vas. Samo uradite nešto dobro za sebe. 🙂 I, odgovori na pitanja u vezi sa Bahovom terapijom… 🙂 

 •  
 •  
 •  

Comments (2)

 1. Iako su se mnoge stvari navodno vratile u normalu, tek sad uviđamo kako je teško organizovati posao i školu. Nama koje smo zaposlene to pogotovo predstavlja izazov.

  1. Tačno tako. Ja sam u školi, i znam koliko je to teško. Deca dolaze sa različitim iskustvima. Neka su bila aktivna dok nisu išla u školu pa je njima sve ovo lakše palo, ali su im maske problem. Opet ima dece koja iz kuće skoro izašla nisu sve vreme, i njima je malo traumatično, ali oni nose maske. Maska u autubusu, maska na času. Neizmerno je teško pričati pod maskom. To nije reč-dve. To je aktivno pričanje. Moramo se navikavati, ali definitivno se stvari moraju menjati. I prilagođavati. Biće ovo teška godina… u svakom pogledu. Daj Bože da što duže budemo u ustanovama…

Comments are closed.

error: Content is protected !!