fbpx

DA LI JE VREME ZA BAHOVE KAPI – VIRTUELNA PRIČAONICA

Hajde da zamislimo jednu virtuelnu pričaonicu. Da to bude tema za decembar. Da zamislimo da pijemo kafu. Svako u udobnosti svoje fotelje. Dozvoliću sebi da budemo na ti, da zaobiđemo barijeru oficijelnih odgovora.

Zamisli  da pijemo kafu. U nekom virtuelnom kutku. Ti uživaš  u svojoj šoljici toplog napitka, ja u svojoj. Možeš da me pitaš šta god  ti padne na pamet u vezi s bahovim kapima. O terapiji.

Zašto se obraćam sa ti? Jer želim da to bude zaista ličan razgovor, da osetiš da sedim preko puta tebe i pažljivo te slušam. I isto tako pažljivo ti odgovaram. Baš tebi.

Ove praznične dane koji su pred nama koristim da se još bolje upoznamo. Da ja razumem ko je preko puta mene, kome se obraćam i ko se meni putem mejla, fejsbuka, telefona obraća. Da se još bolje razumemo. Da verujemo jedni drugima.  Pisaću o najčešćim pitanjima i pokušati što jednostavnije da ti odgovorim. Pa da krenemo. Jeste li skuvale kafu?

Kome su bahove kapi namenjene?

Ako bih na ovo pitanje generalno odgovarala – rekla bih da su namenjene svima. Jer, dr Bah je ovaj sistem i napravio tako da bude za svakoga i da pomogne svakome.

No, ako bi trebalo da odgovorim iz ličnog ugla kome se ja obraćam, i šta je moj cilj i misija –  onda bih rekla da je moj cilj da pomognem tebi koja ovo čitaš jer si se jednog jutra probudila i rekla sebi da je sada došlo tvoje vreme.

Zašto je ovo važno?

Zato što smo često sklone tome da sebe stavljamo na poslednje mesto. Za mene šta ostane… za decu uvek mora da bude… Za te novce bolje da kupim cipele, to mi je sada potrebnije. Možda kad se vratimo s letovanja… I tako prolazi vreme.

Upetšljaš se u životno klupko, posao postane nesnosan jer si neispavana, toliko toga ti se vrti po glavi da ti svaka nova obaveza predstavlja teret, a sve ti se čini da je ovo idealno vreme da nešto u profesionalnom planu učiniš za sebe. Ali nemaš hrabrosti, misliš da nisi dovoljno vredna, a s druge strane – čini se da je život prilično nefer jer kao da svi napreduju, imaju veću platu, više slobodnog vremena a ti se podmećeš za svakog od njih. Ne umeš da kažeš ne. Pa to vremenom prerasta u ogorčenje.

Onda takva ljuta, razočarana, premorena ideš kući. Tamo te čeka porodica. Ali te sada i oni pomalo nerviraju jer tebi treba mir, a njima trebaš ti. Pa misliš kako te ni ovde ne razumeju. Postaješ gruba prema njima – jer si umorna i nervozna i misliš da su ti sve lađe potonule. Ali o tome ćutiš. Pa oni loše tumače i misle da si se ti nešto na njih naljutila. Tako nastaje začarani krug – niko nikog ne razume – a tišina se pretvara u podbadanje, prebacivanje. I ne znaš odakle bi počela – jedino što znaš da ako ovako nastavi može da zaliči na kraj.

Prijatelji, izlasci, pozorište, druženja… Zaboravi. Nemaš snage. Nemaš volje.

Ironija je što imaš novaca, imaš garderobu, cipela ne manjka, ali si nekako izgubila volju da radiš na sebi. Čuješ od koleginica na poslu da idu na jogu, da se bave nekim kreativnim aktivnostima, nalaze hobije. Pa pomisliš – gde si ti to, stvarno zalutala? Onda počneš da guglaš – kako izaći iz… kako vratiti energiju… kako steći samopouzdanje… kako vas emocije blokiraju… budite opet na TI sa sobom… I opet se pogubiš– jer (ni ja do nedavno nisam znala) da ima oko 400 alternativnih načina za rad na sebi. I kako sad da odabereš?

Ironija je i da kada i odabereš – ti pomisliš – nemam ja vremena ni živaca za ovo. Opet se vratiš na decu, muža, cipele – i tvoj emocionalni kuršlus ostaje i dalje u tebi.

Pa se pitaš a kako će to meni pomoći?

Za druge tehnike ne znam. Ali znam kako će ti bahove kapi pomoći. Prvo, ova terapija podrazumeva obavezan razgovor s obučenim terapeutom – a kad sedneš i sa nekim počneš da ljuštiš svoje trenutno nesaglasje poput glavice luka (kako je to dr Bah govorio), ti već pokrećeš mehanizam promene. Jer kad osvestiš problem, ti samoj sebi daješ odgovor šta je to što ne štima. Ti si ta koja s terapeutom definiše šta bi to volela u ovom trenutku da je drugačije. Kako bi volela da se osećaš.

Nakon toga dobiješ kombinaciju kapi i piješ ih onako kako se sa terapeutom dogovoriš. Razgovor i savetovanje sa terapeutom traje oko sat vremena. Pa do kontrolnog razgovora nemaš nikakvih drugih radnji osim da piješ kapi, osluškuješ sebe i pratiš suptilne promene. Često primetiš samo da ne reaguješ više burno, ili da si se lako izborila sa zahtevnom situacijom. Ili da spavaš celu noć. Ili da te ne iritira buka u kući. Ili si prelomila neku dilemu…

Zašto kontrolni razgovor – pitaš se

Kontrolni razgovor je važan, čak i ako ne bi da nastaviš da piješ kapi u tom trenutku. Daje ti uvid dokle si stigla sa promenom. Daje ti uvid šta se krilo ispod gornje ljuske luka. Nekad isplivaju nove potisnute teme. Pa pomisliš – šta je sada ovo? A ja ti odgovorim da je to dobro, jer stigle smo do sledećeg nivoa, bliže uzroku tvojih nezadovoljstava. Novi stepenik u radu na sebi. Ako rešiš da nastaviš da radiš na sebi, onda ponovo definišemo šta su novootkrivene neravnine koje treba dovesti u red. I pravimo novu kombinaciju.

Vidiš, nije to tako mnogo vremena. I nije čarobni štapić, već rad, kvalitetan rad na sebi tokom kog ti sebe bolje upoznaješ, razgovaraš sa nekim u koga imaš poverenja, i čistiš pomoću kapi sve ono što se nataložilo u tebi pa ne da da dišeš punim plućima i da budeš srećna i zadovoljna sobom.

Najčešće pitanje – cena

Prava sitnica. Rekla bih. Onoliko koliko bismo potrošile da izađemo na jednu večeru. Pica I piće. Ili da odemo na kafu kolače i sok u dobru i kvalitetnu poslastičarnicu. Sa pojednim detetom.

Jedan odlazak u bioskop za četvoročlanu porodicu s kokicama i sokom.

Onaj nepotrebni par cipela koji godinama čuči u ormanu (bila dobra cena).

I tako mogu da nabrajam…

Ali, čim me pitaš – negde ti se mota po glavi ideja da bi bilo dobro da opet budeš dobro. Da budeš spokojna i smirena. Da ti misli ne skaču s teme na temu. Da uživaš u trenutku. Da tvoja porodica uživa s tobom. Da umeš da budeš sama, ali i da ti prija društvo. Da te ne grize savest, da mirno spavaš, da ne gubiš samopouzdanje, da vratiš osmeh na lice.

Da li je sada ta prava sitnica od cene jasnija? Kad rešiš da sebe dovedeš u red, tada je pitanje šta ti je prioritet, a ne cena.

Kako deluju i ima li nekih nuspojava

Bahove kapi dovode u ravnotežu emocionalno i mentalno stanje osobe. One nisu lek, to je jako bitno da ti kažem – jer danas se sve više okrećemo prirodi. One su napravljene od cvetova biljaka i komplementarna su metoda.

Bahove kapi su jednostavan, nežan, neškodljiv terapeutski pristup.

Bahove kapi ne izazivaju zavisnost, alergije, bilo kakve neželjene reakcije.

Bahove kapi su dopunska terapija, tj. mogu da se kombinuju sa bilo kojom drugom terapijom, kao i sa savremenim medicinskim tretmanima.

Bahov praktičar vam nikad neće preporučiti da prekinete sa bilo kojom terapijom.

Bahove praktičar se školuje, prolazi ozbiljne ispite i provere da bi mogao da ti bude vodič kroz promenu. I svako od nas ima svoj pristup. Tvoje je pravo da biraš sa kim ćeš raditi na sebi. Nemoj nikad odustajati od dobre metode, možda ti samo ne odgovara onaj ko te kroz promenu vodi.

***

Kafa smo popile. Vreme je da se vratimo svakodnevnim poslovima. Nadam se da ti nisam mnogo vremena oduzela. I da sam ti na jedan deo pitanja odgovorila. Uskoro pijemo novu kafu, a do tada za sva pitanja, nedoumice, pa i za početak rada na sebi – slobodno se javi. Piši u inbox na FB, ili  pozovi – sve informacije su na Fb stranici!

 

error: Content is protected !!