fbpx

ŽENA I BAHOVE KAPI- DOBITNA KOMBINACIJA

Žena i sva njena lica jesu deo moje misije uz Bahove kapi.  Žena – ćerka, majka, prijateljica. Svako proleće me posebno asocira na žene, valjda zato što  kreće da se budi priroda, da zemlja iz semena stvara nov život, a ono što je mirovalo tokom zime da se budi i raduje suncu koje unosi  živost u naše živote.

Svako proleće na svom blogu i društvenim mrežama neke postove posvetim temama koje pomažu ženama da osveste sebe, svoje vrednosti, da ojačaju, ako treba promene uverenja i da osete koliko su moćne i važne. Tako smo se i ovog marta bavile sobom, a sada na kraju rekapituliramo urađeno i predstavljamo kakve su to veze između žena i Bahovih kapi. 

Žena u cvetnom polju. Crno-bela fotografija.
Photo by Elizaveta Dushechkina from Pexels

Iz ugla Bahovog praktičara

I ovaj mart, biće posvećen ovoj temi, posmatran očima Bahovog praktičara, holističkog savetnika. Ovaj put sam izabrala da pišem iz ugla praktičara ne bih li  vas podsetila  na nežnost i efikasnost cvetnih kapi.

Cvetne esencije, nastale u prvoj polovini prošlog veka kao organizovani sistem nazvan Bahove kapi, po svom tvorcu, nastavile su da se razvijaju i šire polje svog delovanja i kroz praksu ih sve bolje upoznajemo i dokazujemo njihovu korisnost.

Danas je već u nekoliko slučaja i empirijski pokazano da cvetne esencije mogu rezultirati fiziološkim promenama – tj. promenama i na fizičkom nivou. Još je doktor Bah govorio da ako dovedemo u red naše emocionalne izazove i naše fizičko telo je spremno ili spremnije za blagostanje. Danas sve više istraživačkih radova svedoče da one deluju i na telo. Ne bih se u ovom tekstu bavila pojedinim slučajevima, jer bi bilo dobro da to potkrepim i izvorima u kojima sam to našla, ali, biće vremena da i o toj temi temeljnije pričamo.

Cvetne esencije kao vrsta vibracione terapije

Cvetne esencije su vrsta vibracione terapije i koriste se kao holistički pristup za postizanje blagostanja i samoisceljenja. Njihovo dejstvo je sveobuhvatno – one balansiraju um, telo i duh. Na suptilan način one rade na energetskim poljima tela i imaju sposobnost da stimulišu njegovu urođenu sposobnost samoizlečenja.

Moja praksa i rad sa ženama

Od početka praktikovanja cvetnih kapi, e podsećale su me na nežnu majčinu ruku. I ona je nežna i blaga, ali uporna i neizbežna kad reši da nas dovede u red i ravnotežu.

Moja praksa je većinom posvećena ženama. Život žene od rođenja do samog kraja je izuzetno slojevit. Stresogeni faktori utiču na hormonalni status, na rad žljezda sa unutrašnjim lučenjem, posebno na štitnu žljezdu. Rastanci, nedostajanja, gubitak dragih, žene osete kroz jajnike.  Bešika često boli kad treba da pustimo, ili otpustimo nešto. Dojke su, barem iz primera prakse, ranjive kada žena tuguje jer nije poštovana i cenjena kao majka, supruga, kada pati za ljubavlju svojih bližnjih, vuče traumatska iskustva vezana za ljubav (ovo je iskustvo kojem ja mogu da svedočim iz prakse, ali nije jedini uzrok i ne treba samo tu tražiti izazov u vezi sa ovim organom).

Ako samo ove fizičke izazove sagledamo, shvatamo koliko je važno da smirimo um, podignemo duh da bi fizičko telo moglo da se posveti izlečenju. Bahova terapija, kao i terapije drugim cvetnim kapima je divna komplementarna terapija koja pomaže bilo kojoj drugoj holističkoj terapiji ili konvencionalnoj medicini.

Bahove kapi i drugi metode isceljenja

Kombinovanje Bahove terapije i konvencionalnih načina isceljenja  omogućavamo ne samo mentalno i duhovno lečenje, već često i lečenje tela u smislu ublažavanja tegoba, bolesti i stresa. Cvetne esencije su savršeno pogodne za svakoga ko želi da poboljša svoje emocionalno blagostanje, poveća svoju vezu sa sobom ili drugima, produbi svoju praksu meditacije, očisti negativnost ili postigne celokupno isceljenje na dubljem nivou.

Kada radim s ženama, uvek se obradujem kada kažu da ih je lekar poslao kod Bahovog praktičara. Čak sam i sama u poslednje vreme imala sreću da naiđem na lekare koji lekove ostavljaju kao krajnju nuždu, a savetuju dovođenje linije um-telo-duh u jedinstvo. Divno je kada sa različitih strana idemo ka istom cilju – upravo onom što je dr Bah i govorio – nije važna bolest već kako se mi u vezi sa njom osećamo.

Jer, bolesti koje se jave nisu nešto van našeg načina života i osećanja. Bolest nije samo iskakanje jednog organa iz stroja, to je iskakanje iz onog trojnog jedinstva i stoga je bitno zastati, pokušati da se nađe uzrok zašto naše telo pati, koje su to blokade koje blokiraju normalnu vibraciju i čistiti uzroke dok ne dovedemo naš um u mir i spokoj, a time i telu pružamo mogućnost da se isceli, a ne samo da otkloni posledice disharmonije.

Šifrovane poruke našeg tela

Kada emocionalni i mentalni simptomi stignu do tela, to su znaci za uzbunu. To su poruke, šifrovane, koje naše telo šalje i traži pomoć. Ako se udubimo i mirno sagledamo šta se dešava, moguće je da otkrijemo uzroke i da pomognemo sebi da budemo dobro i dobri.

Zato je uloga terapeuta izuzetno važna. Mi moramo da znamo da slušamo, ali i da čujemo šta nam to govori žena preko puta nas. Žene koje sednu preko puta mene sve češće govore o tome kako su zapustile sebe u duhovnom i emocionalnom smislu, kako su se žrtvovale za nekog a sada se osećaju usamljeno, tužno izdano. Sve češće su disbalansi između posla i ženstvenosti, seksualnosti, materinstva. Visoki zahtevi koje nameću mediji i velike korporacije, dovode do anoreksije, bulimije, osećaja neadekvatnosti u sopstvenoj koži. Dovode do straha od neuspeha, straha da ne budu skrajnute, straha od starenja, od samoće, neispunjenosti.

Zašto je važno da žena razgovora s Bahovim praktičarem

Zašto je uloga praktičara, hajde da kažem, važna? Kada nešto nije u redu, u balansu, čovek sam sebi često teško može da pomogne – jer promena ne može da se desi u istim uslovima u kojima je je nastao disbalans. Osoba treba da se izmakne i bude spremna za promenu, a uloga terapeuta je tu izuzetna – jer on je taj jezičak na vagi koji pomaže i slušanjem ali još više savetovanjem i preporukom određenih kapi da onaj ko se obratio ne uradi nešto ishitreno ili da ne odustane pred preprekama već da nastavi svoj put – jer na kraju je zadovoljstvo izuzetno.

Bahova terapija, razgovor sa Bahovim terapeutom može biti izuzetno korisna i blagodatna za svakog ko želi istinski da učini nešto dobro za sebe, dovodeći um-telo-duh u dobro stanje, blagostanje i mir.

Samosagledavanje i upoznavanje

Kada se žene  kroz priču otvore i same polako uspevaju da uvide šta je  njihov izazov i na čemu to treba da rade. Nije uvek od početka jasno gde leži uzrok – nekad je potreban put da se to njega dođe, ali to i jeste princip Bahove terepije – ljuštiti traumatska iskustva, izazove  sloj po sloj. Samo tako dolazimo do istinskih rezultata i promena koje su dugoročne.

Treba životnu, emocionalnu, radnu, porodičnu, socijalnu, religijsku potporu i pronaći u njima samima. Ako je neki od ovih segmenata oslabljen ili žena ne može da nađe snagu u sebi da određeni uslov poboljša, tada u terapiju uključujemo i terapiju rezilijentnosti.

Žena drži ogledalo ispred sebe i gleda svoj odraz.
Photo by Elizaveta Dushechkina from Pexels

Vreme da prodišemo punim plućima

Žene su dugo učene da svoj bol, patnju, nesreću kriju iza maske, da uvek moraju da budu spremne za ono što drugi od njih očekuju i često odlaze u bolest jer se nesvesno to čini lakšim putem nego priznati da ih boli duša, da su emocionalno povređene i razočarane. Lakše im je da o sebi pričaju kao o fizičkom bolesniku – jer je to društveno prihvatljivo, dok se sve drugo i dalje često stigmatiše. Anskioznost, depresija, tuga, malodušnost, težnja za drugačijim, smislenijim, ispunjenijim životom i dalje se podvode pod nešto što je izmišljeno, što je znak slabosti, pa čak nekad i kao izbegavanja da se ispune očekivanja onih sa kojima žive.

Kad duša boli to je znak da smo je dugo zanemarivali, da je početno zrno naraslo u lavinu koju smo, umesto da smo počistili čim se pojavila, gurali u stranu, zatvarali se u sebe i gurali je sve dublje i dublje, a ona je kupila sve one mrvice koje su u nama godinama nastajale i na kraju se ta lavina spustila u telo i prerasla u fizički bol.

Radost koju oseća žena dok hoda ličnom životnom stazom

Ono što svi treba da naučimo jeste kolika je sreća i privilegija slediti svoj put, osećati se ispunjeno, slušati svoj unutrašnji glas bez uslovljavanja i prilagođavanja.

Bahove kapi nam pomažu da vratimo kontrolu nas  sopstvenim životom, da budemo aktivni i odgovorni za naše promene, balans i isceljenje samih sebe i u fizičkom i u psihičkom smislu.

“Svako od nas ima božansku misiju na ovome svetu, a naše duše koriste naše umove i tela, kao instrumente da odrade svoj posao, tako da kada sve troje rade u glas, rezultat je savršen, i savršeno zdravlje i sreća.

  1. Edvard Bah, „Oslobodi sebe“, 1932.godina

Izvorni tekst objavljen u onlajn magazinu “Plezir”

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!