fbpx

KAKO PREVAZIĆI STRAH OD USPEHA I ŽIVETI SREĆNO I JEDNOSTAVNO

Kada bi vas pitali – šta ljude više blokira da budu uspešni – strah od uspeha ili strah od neuspeha – znate li koji bi vaš odgovor bio? Verovatno biste kao i većina rekli da čoveka više blokira strah od toga da neće uspeti. Da će doživeti poraz. Ali, stvar je često potpuno obrnuta.

 Zašto, pitate se?

Čitav život sanjate da započnete sopstveni posao. Ostvarili ste sve preuslove – našli zgodan poslovni prostor, sredili ga, imate fantastičnu ideju, ali… posao nikako da krene i počne da vam donosi benefit. Postajete nervozni. Sve vas počinje iritirati – i dobronamerni saveti i dan koji je prošao bez vidljivih rezultata. Kao da vas svi sabotiraju. Povlačite se u sebe i kad vaši najbliži pokušaju da vam daju savet – vi se samo brecnete – i kažete – vidiš da mi ne ide. Nisam ja za ovo. Nemam žicu za posao, nisam dovoljno velik igrač, politika u sve meša prste… Najbolje će biti da odustanem… I tako iz dana u dan, dok i ljudi oko vas ne počnu da veruju da je i zaista tako.

Ili – pokušavate da nađete savršenog partnera. Prvo, nikako da ga nađete. Izlazite s prijateljima, ali se svaki izlazak završi razočaranjem. Opet nikog niste upoznali. Onda počnete da pitate prijatelje imaju li oni nekog koga bi vam preporučili. Pa krenete da tražite preko interneta. I uspete najzad da nađete nekog ko bi odgovarao vašim visoko postavljenim standardima (zbog kojih prijatelji i izbegavaju da vas sa nekim upoznaju – jer precenjujete sebe). Prođe prvi, drugi, treći sastanak – sve zaliči na ljubav, i odjednom vi opet sami. Na pitanje šta ovaj put nije valjalo – odgovarate da je ta osoba neodgovorna, neuredna, ima loše navike… I tako u krug, dok svi koji vas znaju ne dođu do zaključka da ste stvarno baksuzni u ljubavi – toliko je želite, a ona vam izmiče… Počnu da vas sažaljevaju, ali vas niko više „ne tera“ na dosadne sastanke jer se unapred zna da ta neka osoba nije nikako dobra za vas.

Šta je to u ljudskom biću…

Sve ovo su simptomi straha od uspeha. Neko bi rekao – a zašto se toliko trudimo da nešto uradimo, da bismo to u nekoliko poteza srušili i na taj način sabotirali sami sebe?

O čemu se radi?

Vaspitani smo da smo bića sa ograničenjem. Veoma rano nas roditelji i okolina nauče gde su te naše „granice“ preko kojih ne možemo. Onda dođemo u godine kada bismo te granice mogli da srušimo, ili barem razmaknemo, ali tada shvatimo da su ta ograničenja vrlo dobra slamka i dobar izgovor za sve naše neuspehe. Nisam dobar, nisam sposoban, nisam spreman, moje je prošlo, neka, dobro je i ovako… postaju naš modus vivendi i mi životarimo, grickamo dane poput miševa, gradimo neka fiktivna gnezda u koja se ušuškavamo i odatle cvilimo. I svi nas sažaljevaju i kažu – pa stvarno, bolje i ne može. I vremenom i zaborave na nas. Jer, oni dobro plivaju u vodama uspeha i nemaju vremena za one koji sami sebe u toj vodi dave.

Ima jedna pećina stroga…

Uspeh ume da deluje veoma zastrašujuće. Ako ste vaspitani i naviknuti da se od strašnih stvari skrivate, umesto da se sa njima uhvatite u koštac, eto divnog razloga zašto ste još uvek prikovani za svoje sigurno gnezdo i dobre izgovore.

A, setite se samo – kad ste bili deca i kad ste se spuštali biciklom niz strme ulice, pentrali se na nepristupačna mesta, potukli se sa nekim duplo jačim od sebe – zašto ste to radili. Pa da biste dokazali i drugima i sebi da ste jači od svog straha i da za vas nema ograničenja. Tu nije bilo porodice da vam šapuće u uho – ti to ne možeš – već samo onih sličnih vama koji su kao i vi pobeđivali strah i stavljali se na stranu hrabrih i uspešnih.

Setite se i škole. Sigurno je bilo predmeta i nastavnika koji su vam ulivali strah. Ali, vi zbog toga niste odustajali od škole. Suočavali ste se sa njima, čak i po cenu da odete na popravni ispit, samo da biste dokazali da ste u stanju da naučite i pokažete da ste uspešni i da možete.

Setite se i prvog sastanka sa osobom koja vam se dugo sviđala. Skupljali ste hrabrost da joj samo nešto kažete. I kad bi vam odgovorila, bili biste ponosni na sebe – jer bili ste jači od straha.

Ali, nismo više deca…

Ali, sve su to dečje igrarije, reći ćete vi. Jesu, složiću se ja. Sve su vam bile dobar reper da možete. Ali ste se i posle svake vraćali u toplo okrilje porodice i sladili se svojim malim uspesima.

Ako je vaša porodica u tim vašim detinjim uspesima videla klicu budućeg uspešnog čoveka vi danas i nemate mnogo razloga da čitate ovaj tekst jer ste na TI sa uspehom.

No, ako su roditelji u svakoj vašoj igrariji i svakoj stvari koju deca normalno rade pobeđujući strah, stvarajući svoje mesto u društvu, stvarajući svoju mapu za budućnost, videli samo opasnost, grdili vas, kažnjavali, govorili da ćete ozbiljno biti kažnjeni ako opet dođete u neku takvu situaciju, vi ste danas preplašena odrasla osoba koja se boji uspeha. Jer, nikada vam niko nije rekao kako je lepo sa  druge strane. Kako je lepo kad radite stvari za sebe i kada ste u tome uspešni. Kad odradite dobar posao, kad vam  krene, kad uveče imate da isplatite i sebe i radnike i još da ostavite nešto sa strane. Kad možete da pravite planove. Kad ste u vezi sa osobom koja deli vaša interesovanja i koja vas podstiče da budete još bolji i samouvereniji, kad imate dobru i veselu porodicu, decu…

Kako da pobedite strah od uspeha?

Ponekad je dovoljno da priznate da ste se uplašili. Priznanje donosi olakšanje i opuštanje. Više niste u grču da čitavom svetu treba da glumite gubitnika jer ne znate šta biste sa uspehom. Priznajte najbližima da ste uplašeni, zatražite pomoć od njih, a ako je i to malo – potražite pomoć i psihoterapeuta koji će vam pomoći da se razvežete od starih obrazaca i krenete napred. Upamtite – u redu je osećati strah.

A šta da radim kad uspem?

Nekim ljudima je mnogo lakše da ostanu u zoni komfora nego da iskorače u svet uspeha. Ostati anomiman, ne mrdati iz svog malog udobnog sveta, nekim se ljudima čini kao bolja i jednostavnija opcija. Neuspeh nam pruža alibi da i dalje ne izlazimo iz onih dečjih granica. S godinama sužavamo i krug prijatelja, i odričemo se snova jer većina je prebolela svoj strah od uspeha. Uspeh podrazumeva izlazak iz zone komfora, izlazimo iz anonimnosti i sigurnosti, rizikujemo da budemo kritikovani, ali s druge strane, uspeh nam donosi osećaj da smo jači od svojih ograničenja, da odluke donosimo sami, da smo sposobni da pružimo više i sebi i svojoj porodici. Uspeh je osećaj samopouzdanja i vere u sebe. Uspeh ne postižemo da bismo drugima pokazali šta možemo – uspeh je samo naš, naša odgovornost, ali i sloboda. Mogu sve i umem sve, samo mi je nebo granica, i sve odluke su moje.

Ljudski je preispispitivati se da li ste spremni za sledeći izazov. Ljudski je osećati se baš onako kako se osećate, ali je isto tako ljudski i želeti i biti radoznao i širiti svoje vidike. Svaki novi korak i novi stepenik je novi izazov. A na vama je da odlučite hoćete li ići napred ili ćete stagnirati i vremenom početi da nazadujete

Dobro, i šta sad da radim?

Čim ste tu i čim postavljate ovo pitanje, na dobrom ste putu. Znam, uspeh ponekad deluje zastrašujuće, ali možete vi to. Možete da se uputite stazom koja vas vodi ka uspehu. Iako vam je u jednom trenutku izlazak iz udobne zone delovao zastrašujuće, ipak, vi ste radoznalo, razigrano ljudsko biće koje ne voli ograničenja. Kopka vas kako je sa druge strane granice. Razmaknite zavesu, provirite i vidite kako je tamo lepo. Kako je lepo i jednostavno biti u svetu uspešnih.

Da vas pitam – jeste li proživeli vreme inflacije, živeli u tri države a da se možda sa mesta pomakli niste, radili za raznorazne poslodavce, i opet ste tu gde ste. Ako ste dobro plivali u tim teškim trenucima, vi sasvim lepo možete da plivate i kroz talasiće uspeha. Naravno, uspeh traži promene u načinu razmišljanja i ponašanja, traži da promenite neke navike, ali verujte, nije to tako teško.

A šta ako me uspeh promeni?

Jedno od obrazloženja zašto se ne suočavamo sa uspehom jeste da ne želimo da se prodamo i da se menjamo. Zapamtite – bili vi uspešni ili ne, vi se svakako menjate. Svaka, pa i najmanja promena u okolini i te kako deluje na vas. Vaši prijatelji se menjaju pa se pored njih neminovno menjate i vi. Potrebe s godinama postaju drugačije jer se menjate – treba više da šetate, da vodite računa o ishrani, da pijete određene lekove, sve su to promene koje neminovno utiču na vas. Nemojte optuživati uspeh za promene u životu – čak i da rešite da do kraja života ostanete tu gde jeste, život će prolaziti i činiti svoje.

Do sada ste verovatno shvatili da nije moguće biti svakom po volji. Ako ste rešili da glumite ulogu žrtve i gubitnika, nezadovoljni će biti svi oni koji idu napred i suočavaju se sa životom u svim njegovim oblicima. Ako rešite da budete na strani dobitnika, ogovaraće vam gubitnici i svi oni koji žele da vas vrate stepenik dva, tri niže.

Bitno je da vi budete zadovoljni svojim izborom i da gurate svoju priču i da u svakom svom koraku vidite uspeh. Da u svakom trenutku znate kuda ste pošli i kako da prevladate prepreke na putu. Zato uvek treba imati ideju šta radite i kako radite.

Ponekad nas na putu ka uspehu uplaši i činjenica da će se sve promeniti. Ali, verujte, promeniće se samo ono što do sada nije valjalo. Ako ste bili okruženi ljudima koji su „gajili“ isti strah poput vas, oni će neminovno nestati iz vašeg života. Ako ste do sada bili neko ko ni za šta ne snosi odgovornost, uspeh će vam doneti i ovu stavku u život – ali to je neminovnost – bez odgovornosti nema ni uspešne veze, roditeljstva, prijateljstva, posla… Uspeh će vam samo otkriti neke nove, neistražene mogućnosti u vama samima, a vi ćete već odlučiti do koje mere ćete ih iskoristiti i menjati se.

Otvorite prozor ka svetu

Promenite način razmišljanja. Počnite od danas da o sebi mislite kao o zadovoljnoj i uspešnoj osobi. Pred spavanje se zahvalite za sve one stvari koje ste tog dana uradili, zamislite sve mogućnosti koje sutrašnji dan donosi i sa radošću utonite u san. Svaki novi dan je nova prilika. Budite i vi na TI sa uspehom – on će vam samo omogućiti da bolje i kvalitetnije organizujete svoj život, da ne strepite svakog trenutka već da unosite radost i zadovoljstvo kako u svoj, tako i u živote svojih najbližih.

Na vama je samo da odlučite kako želite da proživite ostatak života – grickajući dane kao miš u svojoj sigurnoj zoni, ili otkrivajući sve svoje divne mogućnosti – spremni za let i beskrajne širine.

I na kraju, da sumiramo – šta vam to uspeh donosi:

Bićete jači i samouvereniji i sa radošću ćete obavljati svakodnevne obaveze.

Ljudi će u vama početi da gledaju dobitnika, a dobitnik privlači druge dobitnike.

Ljudi će vam verovati i rado sarađivati sa vama.

Bankovni račun će vam se „podebljati“.

Vaša uspeh otvoriće vam nova vrata i doneti nove mogućnosti.

Otvoriće vam se beskrajni niz mogućnosti, a na vama je da ih iskoristite.

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, biće mi zadovoljstvo da ga podelite. Ako imate neki komentar, sugestiju, primer iz života, rado ću ga pročitati. Ako vam mogu pomoći da prevladate svoj strah od uspeha… javite  se 🙂

S ljubavlju,

 

Merima

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!