fbpx

KAKO SE OSLOBODITI STRAHA OD STRAHA

Nije lako biti uplašen, teško je kad znamo od čega se bojimo, ali kad smo ispunjeni nepoznatim i nejasnim strahovima to je baš teško. Svi mi ponekad imamo osećaj da će se desiti nešto – neku senzaciju u telu, nemir u stomaku, lupanje srca. Ako nam se ovo dešava tek ponekad, mi ne pridajemo tome veliki značaj. Nađemo neko racionalno objašnjenje. No, ako ovo stanje potraje – ako neizvesnost i nemir postanu naša svakodnevica, onda je vreme da poradimo na uzrocima i posledicama. Krećemo sa prvim tekstom o strahovima – u kom ću pisati o dva česta straha. I podsetiću vas na jedan stariji tekst o anksioznosti. 

O anksioznosti sam pisala, pa vas upućujem na taj tekst. No, da se u nekoliko rečenica podsetimo šta je to anksioznost i kako Bahove kapi mogu da nam budu od koristi. Nejasne strahove nepoznatog porekla tretira Bahova esencija broj 2. Ovu esenciju prepisujemo osobi koja je osetljiva i koja oseća sve. Ona je kao ribarska mreža koja hvata i najsitnije kamenčiće – neprijatna situacija na poslu, povišen ton kolega ili nadređenog, gužva u saobraćaju, buka, povišeni tonovi oko njih samo su neki od osećaja koji se u tu mrežu hvataju. Esencija 2 je za one koji upijaju sve vibracije oko sebe. Oni osećaju konstantan strah, zabrinutost, nemir – a ne znaju zašto. 

Primer – strah od mraka

Zamislite devojku koja se od malena plašila mraka. Zamišljala je razne bauke i strašna bića koja u tom mraku borave. Od straha nije mogla da spava. Roditelji su ostavljali otškrinuta vrata i ostavljali neko slabo svetlo da dete ne bude u potpunom mraku. I pored svega toga – ona i dalje nije mogla da zaspi, već je ležala i uvećavala svoj strah. Kad je porasla i njeni strahovi su porasli. I dalje je imala nejasne strahove od nepoznatog. I dalje su njene misli kreirale nestvarne slike. I dalje se noću plašila i imala noćne more.  Retko je i retkima otkrivala svoje strahove. Mislila je da se to samo njoj dešava i da je bolje da ćuti o tome. No, jednog dana je rešila da svoje strahove podeli sa nekim. Skupila je dovoljno hrabrosti da ispriča svoju priču o strahovima. Pošto su koreni njenog izazova bili prilično duboki i terapija kapima je trajala nekoliko meseci. No, ona je bila uporna jer je znala da više ne želi da živi u konstantnom strahu.

Nije to bio lak i jednostavan put, da se ne zavaravamo. Nisu strahovi prestali odmah čim je počela da pije kapi, ali su prvo počeli da slabe, pa da otkrivaju sloj po sloj potisnutih uzroka, pa su menjali oblik i način ispoljavanja, ali je ona uz podršku praktičara prošla kroz sve te faze.

Strah od sopstvenih misli

Ana se bojala sopstvenih misli nad kojim nije imala nikakvu racionalnu kontrolu. Misli su bile čudne, opterećujuće, ali najviše se bojala da bi mogla da uradi nešto strašno. Nije volela da prelazi preko mosta jer ju je strašno privlačila ograda… Ponekad je nešto vuklo da uzme nož i ubode muža. Počela je da sklanja escajg od same sebe. Tako je bila sigurna da neće nauditi nikom od članova porodice. Svoj strah nije smela da podeli ni sa kim od njih jer se bojala reakcije.

I ona je na kraju skupila hrabrost da o svojim strahovima popriča sa nekim ko nije deo njene porodice. Esencija broj 6 bila je njen put ka balansiranju i otklanjanju negativnih misli. Ova esencija je korisna i kada smo u strahu da bismo sami sebi mogli nauditi. U situacijama kada mislimo da će nas sopstvene misli izbaciti iz takta i dovesti do ludila. Dobra je u svim onim situacijama koje nas “izluđuju”.

Za početak

Krenula sam od jednog straha o kom sam već dosta toga pisala i jednog koji se vrlo često u razgovorima javlja a do sada nisam o njemu pisala. Ove dve esencije se često i kombinuju jer nas upravo ti naši strahovi koje ne možemo da racionalizujemo, koji nam stvaraju nemir, stalnu neprijatnost od emocionalnih do fizičkih senzacija dovode do osećaja da ćemo da puknemo od nemoći.

Ako ste pratili ranije tekstove, verovatno se sećate da u jednu ličnu kombinaciju ide do 7 različitih esencija koje pokrivaju našu trenutnu emocionalnu ili mentalnu blokadu. Šta će se u kombinaciji naći, zavisi od razgovora sa praktičarem. Zajednički definišemo šta nam to pravi problem i šta bismo voleli da promenimo. Pitanje koje često postavljate – koje biste mi kapi preporučili – nema jedinstven odgovor. Tek kada praktičar obavi razgovor sa vama možete zajedno da definišete esencije koje su baš za vas. Bez razgovora nema adekvatne kombinacije, te se zato ne preporučuju i ne praktikuju gotova rešenja.

I šta je još važno reći

Cilj Bahove terapije nije da večito pijete kapi. Naprotiv. Cilj je da vas dovede u optimalno stanje – tj. da obriše uzroke koji su doveli do toga da se osećate onako kako ne želite.

Zamislite to ovako:

Godinama niste brisali prozor. Pa je on prvo bio samo malo prašnjav. Pa je na njega pala kiša, pa su raznorazne druge materije iz vazduha vezivale prašinu i pravile sve tvrđu materiju koju je vremenom bilo sve teže obrisati, a vaš prozor je postao neproziran. I vi znate da imate dva izbora: ili da ga zauvek ostavite takvog i da puštate da se još više taloži prljavština, ili da se potrudite da ga dovedete u prvobitno stanje.

Znam, sada treba malo više vremena i možda ne samo jedno sredstvo, ali ako budete strpljivi i uporni u radu – vaš prozor će zablistati punim sjajem i vi ćete opet jasno videti kroz njega. I, pošto ćete brišući otkrivati sve one uzroke koji su doveli do stanja kad više nije bio upotrebljiv, znaćete kako da to više ne dozvolite. Tako je i sa Bahovim kapima. Kad naučite šta vas dovodi u određeno stanje, i naučite to da počistite i da održavate stanje u balansu vi ste svoj posao u vezi sa tim izazovom završili.

Cilj Bahove terapije jeste da vam pomogne da upoznate sebe, da iščistite ono što vam je da da budete u stanju u kom biste želeli. Cilj je i da vam bude podrška u lepim situacijama kad vam treba malo vetra u leđa. Ali o tome ćemo drugi put. Kad se rešimo strahova.

 

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!