fbpx

SMISAO ŽIVOTA I KAKO DA PRONAĆI

Smisao života?

Strah od smrti. 

Pitanje životnog smisla i svrhe.

Da li sam srećna – ili šta me to čini srećnom u životu?

Da li sam razrešila probleme s roditeljima koje vučem iz detinjstva?

Da  li sam korektna prema ljudima koji čine moj svet?

Smisao za estetiku. Na stolici su knjiga i ikebana. Balans za dušu i telo.
Photo by cottonbro from Pexels

Ako ste odrasla osoba, onda vam ne mogu reći da je ponekad samo dovoljno da popričate s prijateljem i sve će leći na svoje mesto. Da je tako ne biste iz detinjstva vukli ove izazove kao šarene trake. Neki izazovi su ipak malo kompleksniji i traže više angažovanja od nas. Tako i smisao tražimo u sebi i onom što nas čini ispunjenima i zadovoljnim. 

Umreću, a neću ispuniti svoju svrhu. 

Koji je to smisao mog života? 

Da li je ovo život koji sam želela?

Juče smo pogledali neobičan animirani film – neobičan jer priča nije namenjena deci na koju prvo pomislimo kad su animirani filmovi u pitanju. Moguće je da je autor izabrao ovaj žanr da bi jednu tešku i ozbiljnu priču predstavio na drugačiji način i otvorio gledaocima drugačiju perspektivu u vezi sa temama navedenim u uvodu.  Naime, život jednog džez muzičara kreće sasvim neočekivanim tokom upravo u času kada nas film navuče na večitu dilemu, posebno na ovim prostorima:

                                          slediti svoje snove ili se držati prosečne sigurnosti

Onda priča krene u potpuno drugom smeru. Više nije važno ni da li je golub na grani ili vrabac u ruci kad se pred nas postavi pitanje života i smrti. I kad pomislimo da je to klasična priča o prelasku kroz svetlost, otvori se nova pitanja:

a ko sam zaista ja

šta sam ja to uradila dok sam bila u prilici

da li svet može da nastavi da se okreće i bez mene

po čemu će me ljudi pamtiti

I kad nam  Univerzum  pruži priliku da nastavimo život, shvatimo ono što u svim drugim prilikama znamo – osim u ovoj, jer retko kad nas neko podstakne da razmišljamo o životu i smrti na ovaj način – ništa se ne može nastaviti baš tamo gde smo stali i ništa više nije isto. Ali, kako nam to autor prikazuje morate otkriti sami.

Ovaj film će vas podstaknuti da razmislite i:

da li bi sve bilo drugačije kada bi se samo ostvarilo ono o čemu maštamo

da li je to što mi želimo naš san ili samo naša ideja da tako treba da izgleda naš san

da li su naše želje i naša životna svrha jedno te isto….

Ovaj film bi bio moja preporuka ako ste u dilemi u vezi sa bilo kojim od navedenih pitanja – jer svako od njih otvara još čitav jedan set novih. I svako je jedna od tema na kojima biste mogli da radite.

Uz ovaj film, kao jedna od knjiga,mogla bi da ide: IKIGAI .

Što se tiče Bahove terapije i cvetnih kapi izbor je bogat, ali recimo da bi Wild Oat mogla da bude u centru pažnje. Što se tiče Balkanskih mogao bi i Iris ili  Magnolija… A kad smo kod Kalifornijskih – probala bih sa Hrizantemom, ili Anđeoskom trubom… Ovo su samo neka moja trenutna razmišljanja, ali u zavisnosti koje polje bi se otvorilo, tako bi se kombinacija i pravila.  Ovo je jedna od primera   kako bi se DuhUmTelo tehnike moglo primeniti na poboljšanje kvaliteta života i rešavanje izazova koji su pred nama. Spoj holistike i umetnosti. Razmislite o tome 🙂 Pogledajte, čitajte, pitajte 🙂

 

 

 

 

error: Content is protected !!