fbpx

POSVETA BAHOVIM PRAKTIČARIMA – IZ GODIŠNJAKA 2019

U trenutku kada budemo držali Godišnjake u ruci, biće skoro godinu dana kako smo postali Bahovi praktičari – priključivši se velikoj porodici ljudi širom sveta koji praktikuju ovu divnu komplementarnu tehniku samopomoći i pomoći svima oko nas. (PS godišnjak je izašao u decembru 2019. mi smo već neko vreme bili praktičari sa diplomom… a ja prvi put ovoliko kasnim sa objavom nekog teksta). 

Misija dr Edvarda Baha bila je da stvori jednostavan, lako primenljiv i svima dostupan sistem za balansiranje emocionalnih i mentalnih stanja. Želeo je da svaka kuća i svaki čovek sebi i svojoj porodici mogu da pomognu da održe dobro stanje – jer kako je govorio – nije važna bolest, već kako se mi zbog nje osećamo.

Obuka za Bahovog praktičara upravo pruža svakom pojedincu mogućnost da usavrši svoje znanje o cvetnim kapima i da ga primenjuje na sebi, svojoj okolini, ili da može svojim savetima i znanjem – sertifikovanim od strane Bahovog centra u Velikoj Britaniji – pomogne i osobama koje joj se obrate za savet ili pomoć. (Ovde bih dodala – da je ipak bitno da se praktikovanjem bave oni koji su završili sve nivoe i dobili sertifikat o tome da mogu da se bave praktikovanjem – jer su početni nivoi zaista namenjeni za ličnu upotrebu).

Zahvaljujući Mileni Kostić, koja je prva na našim prostorima krenula sa obučavanjem sada već generacija praktičara, i mi smo postale deo priče – o ženama koje su otvorenog uma i srca u večitoj potrazi za znanjem, boljitkom, svojim mestom pod suncem, svrhom.

Jer, sve smo u Jazzord došle već manje-više formirane – i sa jasnom idejom kako nam to Bahove kapi mogu pomoći u životu. Neko je imao ideju da bi mogao da nauči osnove Bahovih principa, neko da poveže svoja ranija učenja i veštine, a neko opet da napravi fini most između konvencionalnog i holističkog.

Danas, kada više priču o Bahovim kapima ne posmatram kao učenik, ja i dalje učim. Kao i sve moje drugarice iz generacije. Dr Bah nam je ostavio u amanet toliko toga – ostavio nam je otvoren čitav jedan čaroban svet koji se u svakoj našoj misli, novim iskustvom, posmatranjem ljudi, čitanjem, učenjem – ponovo otvara i slaže onih 38 esencija uvek iznova i iznova.

Dok učite, ni ne slutite šta sve to Bahove kapi mogu u realnoj situaciji. U kakvim to sve situacijama mogu da nam budu od pomoći. Ljudski životi su nepredvidljivo polje različitih emocionalnih okidača i naše je da kroz razgovor i savetovanje otkrijemo šta se krije iza nečije priče i kako se osoba može vratiti u svoj lični balans.

Čudesno je da 38 biljaka mogu da pokriju čitav dijapazon naših emocionalnih i mentalnih disbalansa. Ono što je još čarobnije jeste da su Bahovi praktičari širom sveta otvoreni da dele svoja iskustva i slučajeve – jer vrlo često baš u tim pričama otkrijemo neku kombinaciju za koju nismo ni bili svesni da će tako jednostavno i nežno razrešiti nečiju traumu.

Bahove kapi su istinski čovekov pratilac od prenatalnog doba – pa sve to trenutka kada dođe vreme da napusti ovaj svet. Preventivno, još u majčinom stomaku, možemo stvarati uslove da se nemiri, traume, nervoze brišu. Da pripremimo i majku i dete na promene koje ih očekuju. Isto tako, čak i iz ličnog iskustva u radu znam, da su Bahove kapi fantastične za ljude koji su spremni da se prepuste – jer više ne vide smisao. Pomažu im da nađu svetlo i svrhu i da mirno sačekaju svoj red.

A, lepeza izazova u kojima nam tokom života mogu pomoći, neizreciva je. Godišnjaci nam donose iskustva praktičara, priče iz ordinacija, lična iskustva, komplementarne upotrebe i svaki put se oduševim kad pročitam šta sve mogu te divne Bahove kapi, i svaki novi Godišnjak donese neke nove priče o kojima često nismo ni mogli da sanjamo.

Pred vama je, ovaj put, naša priča.

Milena je 15 meseci za sve nas bila poput Bahovih kapi – nežno, ali istrajno nas je vodila kroz Bahov sistem. Od upoznavanja sa esencijama, do ozbiljnih razmatranja slučajeva, igranja uloga, komentara određenih zadataka, svaki put nam podižući lestvicu – kao izazov. Vodila nas je ka cilju, ne dajući da posustanemo i odustanemo.

Kao što Bahove kapi pomažu čoveku da se suoči sa sobom i promenama na ličnom putu razvoja, tako je i Milena bila i naš Rescue Remedy i svaka druga esencija koja je u tom času bila potrebna da nas otvori, nauči da budemo prijemčivi, da ne osuđujemo, da razumemo i da prihvatimo svako svoje lice, da bismo mogli da prihvatimo i svakog pojedinca koji će se jednog dana naći preko puta nas.
Učenje za Bahovog praktičara bilo je i učenje o nama samima, o ljudskoj prirodi. Učili smo iz ličnih primera, ali i primera dragih žena iz generacije, kao i iz primera iz prakse opisanih u udžbenicima.

Danas se sve mi ponosno nazivamo Bahovim praktičarima i bez bojazni ulazimo u izazovne situacije – jer iza sebe imamo životno iskustvo, lično iskustvo, znanje sticano iz oblasti koje su nam bliske i znanje koje nam je ostavio dr Edvard Bah, a koje je decenijama dopunjavano iskustvima praktičara iz celog sveta, okupljenih oko Bahovog centra u Velikoj Britaniji.

Verujem da ćemo svi zajedno uživati u našim pričama, iskustvima, radovima – koji se kriju u ovom Godišnjaku. Čitajući, razumećemo šta nam je misija, šta nas to veže i čini delom porodice praktičara širom sveta, a po čemu smo to ipak različiti – jer te razlike su naša misija i jedan od načina kako svako od nas pomalo menja ovaj svet čineći ga boljim.

Tekst objavljen u Godišnjaku 2019.

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!