fbpx

BAHOVE KAPI I MIOMI

Ne znam u koju grupu žena spadaš, one koje nikad nisu imale miome, one koje se i sada “bore” sa njima, ili treću, izuzetno veliku, koja je zbog istih operisana. Čuveno pitanje – koliko godina imate, jeste li rađale i da li planirate još da rađate, određuje dalji tok priče. Neko će ostati samo bez mioma, neko bez materice, a nekom zajedno odu i jajnici. Nisam lekar da bih umesto nekog donela ispravnu odluku, treba li tako ili ne, ali kao praktičar sa ličnim iskustvom na ovom polju, mogu da podelim neka svoja razmišljanja. Miomi i Bahove kapi, tema o kojoj pričamo ovaj put.

Miomi i Bahove kapi - crvena ruža, crvena kao materica i kao čvorovi mioma

Zbog mioma sam ja još uvek u perimenopauzi.

Zbog mioma često se kasnije uđe u menopauzu. Jedino što preostaje jeste da se prate da li rastu ili se smanjuju i na osnovu toga donose dalje odluke. Sad bih vas pitala kakva je situacija kod vas, ali, nisam sigurna da ste voljne baš javno da pričate o sebi i promenama u vašem telu. Ja sam tražila doktorku koja je naklonjena holističkom pristupu, pa smo definisale koji su to okidači doveli do pojave istih, i imam njenu podršku da radim na sebi na prirodan način – da uz promenu nekih navika i ishrane koristim biljne tinkture i Bahove kapi.

E, sad, šta su miomi i kako nastaju?

Miomi su takozvani dobroćudni tumori koji nastaju u mišićnom tkivu materice.

Zašto se javljaju?

Na njihov nastanak utiču estrogen i progesteron, tj. hormonalni disbalans. Kako kažu lekari ne mogu da postanu  maligni, ali i sama znaš da svojim prisustvom i rastom mogu dovesti do pojave vrlo neprijatnih simptoma, poput obilnog menstrualnog krvarenja, anemije, umora, zatvora, stalne potrebe za mokrenjem, steriliteta, a ako su baš veliki  umeju svojim pritiskom da stvore i bol.

Koje sve izazove nose sa sobom miomi?

Ako si iz te priče,  znaš da  mogu da te  izbace iz takta jer često  ne znaš kad ćeš dobiti, koliko će trajati, da li će taj ciklus pratiti i ugrušci ili ne. S tim u vezi idu i za nekog banalne stvari – šta obući, kako planirati godišnji odmor, da li ti je gvožđe opet ispod granice…

Miomi pred ciklus kad sve nabuja prave gužvu među organima, pa i to dovodi do bola, pritiska na bešiku i creva. Putovanja su ponekad mape gde sve ima toaleta i koliko dugo nema ni jednog restorana ili bolje pumpe usput. Sve  to  ume prilično da iritira.

Zašto se meni baš sve to dešava, pitaš se.

Pitam se i ja, ali se uvek setim svog starog doktora, jednog od onih gradskih legendi, koji su znali i da postave dijagnozu, ali i da objasne neke stvari. Kaže on meni jednom prilikom – evo moja žena je lekar. I sve zna. Možda i bolje nego ja. Ali kad nam sin ode na nekoliko meseci, nju zabole jajnici i materica. Tu ste vi žene ranjive. I posle toga sam počela da povezujem razne životne priče, i bolove u materici, jajnicima, bešici kod sebe, svojih prijateljica, klijentkinja.

Kineska medicina matericu naziva drugim srcem.

Kad to osvestiš, i shvatiš da čuvaš svoje emocije u materici, nije ni čudo da se stvore miomi. Naprave ih mnogi  disbalansi koje smo ugurale u sebe.

I sada se verovatno pitaš, a kako mi Bahova terapija može pomoći? Hoće li mi izlečiti miome? Pa, ako se pratimo dovoljno dugo, onda je ovo samo ponavljanje – da Bahove kapi nisu lek, niti su terapeuti lekari. Ali, Bahove kapi dovode emocije u balans i time pomažu i telu da krene sa isceljenjem.

Koje to emocije podstiču stvaranje emocija?

Traumatski događaji koje ne možeš da preboliš.

Strah od bolesti, od budućnosti, egzistencijalni strahovi.

Neasertivnost, problemi sa postavljanjem ličnih granica, podmetanje leđa samo da svima oko tebe bude dobro, a tebi kako bude, dok ti ne pukne film.

Previše brige za najdraže, strah da im se nešto ne desi, pravljenje scenarija u glavi koji nas dovode do anksioznosti jer briga za druge ume baš da napravi kuršlus  u nama.

Onda, tu je bes i mržnja koji tinjaju u nama, bolje reći plamte i drže nas u stanju besa, frustracije, ljubomore.

Na to se često nadoveže i osećaj da smo žrtve, da život nije fer, da smo mnogo dali, a ništa nismo dobili zauzvrat.

Mogla bih da ređam, ali mislim da smo se razumele. Kad otklonimo izazove koji nas izbacuju iz takta, kada, umesto da guramo u sebe, u jedno od svoja dva srca, dovedemo emocije u balans, tada ni naše telo više nema razlog da neguje naše miome, ali i ostale fizičke simptome poput cista, polipa i ostalih fizičkih disbalansa.

I još…

Kapi su komplementarna terapija. Važno je da nam ishrana i životni stil takođe budu prilagođeni izazovu – smanjenju estrogena u telu.

I za sam kraj da ponovimo – kao i kod svih izazova – bitno je promena. Da osvestimo šta nam to telo, duh i duša poručuju i da radimo na svim aspektima. Bahove kapi, ishrana, promena načina života jer samo tako, poštujući sebe i svoju dušu i telo možemo da budemo dobre same sebi. To je ta najveća ljubav.

Za kraj jedan savet lekara funkcionalne medicine: tvoja utroba ti nudi priliku da osvestiš svoja osećanja, obradiš ih i razmisliš šta možeš da uradiš.

Prati više na FB stranici.

error: Content is protected !!