fbpx

BAHOVE KAPI TI ŠAPUĆU – NE ODUPIRI SE PROMENI!

JEDINO ČEMU SE NE MOŽEMO ODUPRETI SU PROMENE

Život je često toliko  brz i haotičan da nam se čini da ćemo da padnemo na nos od umora.  Zato je važno je na vreme shvatimo da je usporavanje tempa  ključno za lakše prihvatanje i prilagođavanje promenama u našim životima.

Da bismo promenili neku naviku koja nam ne prija, moramo da usporimo i i budemo prisutni tj. u fokusu. Tek tada, u miru sa sobom, možemo da definišemo kako ćemo kroz promenu proći i kako ćemo biti aktivni učesnici u tom procesu, a ne pasivni posmatrači. Jer, ako mi kočimo, život pritisne gas, i promena se ipak desi. Zato, hajde da biramo tempo, to nam je barem dostupno.

hakon-grimstad-hteXWSF9jA4-unsplash

Uzmimo za primer vožnju biciklom i putovanje vozom. Dok sa prozora voza vidimo samo kako promiče neko drveće i kuće,  sa bicikla možemo da vidimo i da na nekom drvetu sazrevaju trešnje, a u maloj bašti kraj kuće cvetaju ruže.

Usporavanje nam takođe daje priliku da iskoristimo trenutak da ispravimo neku lošu naviku. Teško je ali je i lekovito osvestiti  šta zapravo želimo da promenimo i zašto će to biti dobro za nas. Ne ide to uvek lako, ali ne krivimo sebe zbog toga. Umesto toga, budimo nežni, kažimo da smo uradili najviše što smo mogli u tom času i nastavimo dalje. Greške se ispravljaju praksom i promenom. Znate da vam uvek govorim da promenite ugao… E, pa to i sebi ponavljam kad se zaglavim. Tražimo nove obrasce, vežbajmo, i promena će se desiti.

dmitry-novikov-Q1k8WZ1HLxk-unsplash

Usporavanje tempa života ne znači da treba da usporimo u svemu što radimo, već da naučimo da se fokusiramo na trenutak. To nam pomaže da postignemo svoje ciljeve, a istovremeno nam pruža priliku da uživamo u svakom momentu.

Promene jesu sastavni deo naših života, ali to ih ne čini manje zastrašujućim. Neizvesnost i strah lako mogu da zamagle optimizam koji smo ranije imali prema nadolazećoj promeni. Ljudi često osećaju nelagodu zbog promena, što može dovesti do otpora. Strah od nepoznatog je čest i dovodi do osećaja anksioznosti. Takođe nas uzmemirava kada  je naša kontrola nad situacijom minorna.

rommel-davila-j9nEtaHsNkw-unsplash

Na primer, kad pređemo na novi posao ili se selimo, otkrijemo da smo u drugom stanju, ili (zapišite same šta se sve može odjednom promeniti, i dovesti nas u anskiozno stanje).  Način razmišljanja koji promenu vidi kao pozitivnu, čak i ako je najmanja, može vam pomoći da se nosimo sa novom situacijom u vremenima neizvesnosti.

Fokusirajmo se na pozitivno ponašanje i odvojmo vreme za sebe. Opuštanje može smanjiti efekte stresa na naše fizičko i emocionalno zdravlje. Uspostavljanje dnevne rutine koja uključuje aktivnost može biti od koristi za naše opšte blagostanje. Vežbanje je takođe odlično sredstvo za oslobađanje od stresa. Kratka brza šetnja zaista čuda čini.

Sposobnost da se prilagodimo promenama pomaže nam da budemo asertivniji i sposobni da zadržimo pozitivan pogled u vreme izazova.

Promena i Bahove cvetne esencije

Mnoge vrste emocija mogu biti povezane sa promenom. Bahove kapi mogu biti sjajna podrška u tokom promene, a samo neke od esencija koje nam mogu pomoći su:

WALNUT – omoćuguje da se brže prilagodimo novonastaloj situaciji, i da budemo otvoreni za promene.

CERATO – pomaže da verujemo svojoj unutrašnjoj intuiciji,  i da čujemo svoj unutrašnji glas.

CHESTNUT BUD – podržava nas u učenju kako bismo  lakše napredovali u sadašnjosti koristeći iskustva prošlosti.

error: Content is protected !!