fbpx

MENOPAUZA – JEDINSTVENO ISKUSTVO ZA ŽENU

Autor:  Žana Burić, bahov praktičar i savetnik za ajurvedu iz Crne Gore. 

Život je kao smjena godišnjih doba od kojih svako ima svoju posebnost i ljepotu. Skladni ples sa univerzumom u kome svaki korak oblikuje budućnost i svaka promjena ritma pruža mogućnosti za rast i razvoj. Stidljivi pupoljak izrasta u raskošni cvijet koji ustupa mjesto mirisnom, zrelom plodu.

MENOPAUZA - JEDINSTVENO ISKUSTVO ZA ŽENU
U vezi sa reproduktivnim ciklusom, žena prolazi kroz nekoliko faza u životu – od prve menstruacije, preko seksualne i reproduktivne zrelosti do menopauze. Menopauza je prirodna tranzicija, ali, dok neke žene lagano jedre kroz ovu fazu, druge se „bore“ sa viškom kilograma, anksioznošću, nesanicom, valunzima, depresijom.. Bez obzira na broj i intenzitet simptoma, putovanje kroz ovaj period života je imoguće učiniti lakšim. Pravilnom ishranom i dodacima ishrani, odgovarajućom fizičkom aktivnošću i jednostavnim promjenama životnog stila, većina neprijatnih simptoma menopauze se može svesti na minimum.

Ajurveda i menopauza

Ajurveda, drevna mudrost o zdravlju i iscjeljenju, smatra se najstarijim i sveobuhvatnim sistemom zdravstene zaštite. Prema Ayurvedi, optimalno zdravlje, pa čak i duhovni rast počinju prevencijom. Svaka osoba je jedinstvena i tako joj treba pristupati. Dajući nam smjernice kako da se uskladimo sa ciklusima prirode, ayurveda nas podsjeća da je zdravlje uravnotežena i dinamička integracija našeg okruženja, tijela, uma i duha.
Vata, Pitta i Kapha – tri doše – su tri suptilne energije koje čine sve oblike materije (Kapha), snagu i smjer njihovog kretanja (Vata) i transformacije kroz koje prolaze (Pitta). Prema ayurvedi, svoju konstituciju, određenu jedinstvenim odnosom ove tri energije, dobili smo u trenutku začeća i ona ostaje ista tokom čitavog života. U periodu menopauze doše prolaze kroz velike promjene i disbalans doša u ovoj fazi može dati različite simptome.
Vata simptomi- promjene raspoloženja, anksioznost, strah, promjena raspoloženja, nepravilan rad srca, nesanica, nadutost, bol u zglobovima, suva koža, smanjena koncentracija, gubitak koštanog tkiva…
Pitta simptomi – bijes, razdražljivost, sklonost kritici, noćno znojenje, akne, osip, valunzi, povišen krvni pritisak ..
Kapha simptomi: dobijanje na težini, tromost, zadržavanje tečnosti, letargija, sporo varenje, depresija, tuga, gubitak motivacije..
Menopauza je univerzalna pojava, ali je jedinstveno iskustvo za svaku ženu. Svaka žena svoju ishranu i način života treba da primjeri svojoj osnovnoj konstituciji i svom trenutnom stanju.
Ovo su neke od opštih preporuka
Jedite hranu koja sadrži fitoestrogene – integralne žitarice, mahunarke, lebleblije, soju, šparglu, slatki krompir, šargarepu, brokoli, grožđe, kruške, šljive, jagode, sjemenke lana i suncokreta, origano, muškatni oraščić, majčinu dušicu, kurkumu, peršun, bijeli luk.. Hranu bogatu kalcijumom – mlijeko i mliječne proizvode, zeleno lisnato povrće, kupus, brokoli, bademi, orasi, sjemenke suncokreta i susama, plodovi mora, pomorandže.. Od sunca uzmite dnevnu dozu vitamina D koji pomaže apsorpciju kalcijuma i sprečava osteoporozu. Započnite dan kuvanim jabukama, suvim šljivama i smokvama. Koristite začine koji podstiču varenje i aposorpciju kao što su kumin, korijander, komorač, cimet, nana, kurkuma, kardamom, svježi đumbir, muškatni oraščić.
Pijte dovoljno vode, mlake ili sobne temeperature i čaj od kumina, korijandera i komorača. Pomješajte jednake količine sjemena kumina, korijandera i komorača. Kašičicu mješavine začina prelijte prokuvanom vodom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procijedite i pijte dok je toplo. Ovaj čaj je poznata ajurvedska formula. Podstiče varenje i ublažava probavne smetnje (nadutost, gasove, gorušicu), čisti urinarni trakt, pomaže u oslobađanju viška toplote i eliminaciji toksina.
Jedna kašičica svježeg aloe vera gela, uzeta tri puta dnevno, pomaže u prevenciji i olakšanju neprijatnih simptoma.
Sok od nara sa dodatkom limete i čaj od nane donose olakšanje kod valunga. Sok od sveže cijeđene pomorandže s kašičicom meda i prstohvatom muškatnog oraščića može biti djelotvoran kod anksioznosti i ubrzanog rada srca. Čaj od kamilice smiruje anksioznost i nervozu, a šolja toplog mlijeka sa prstovatom muškatnog oraščića prije spavanja pomaže kod problema sa nesanicom.
Pravilna upotreba biljaka pomaže u jačanju i podmlađivanju reproduktivog sistema, balansiranju hormona, jačanju kardiovaskularnog, i nervnog sistema. Neke od preporučenih biljaka su: Shatavari , Ashwagandha, Gotu Kola, Licorice, Aloe Vera, Arjuna…
Redovna fizička aktivnost u toku menopauze je veoma važna, jer pomaže u izgradnji koštane mase, sprečava povećanje tjelesne težine i ublažava simptome stresa i anksioznosti. Jedna od efikasnih tehnika za balansiranje hormona je svakodnevno 15-minutno naizmjenično nosno disanje tzv. nadi shodhana. Usklađivanje kanala povezanih sa lijevom i desnom nozdrvom, pomaže da se usklade sile dualnosti organizmu.

Bahove cvijetne esencije i menopauza

Bahove cvijetne esencije na nježan, siguran način pomažu da se uspostavi unutrašnja ravnoteža koja doprinosi zdravom i uravnoteženom tijelu.
Walnut – pomaže da se adaptiramo na promjene koje se dešavaju u periodu menopauze.
Sclerantus – vraća ravnotežu kod neobjašnjivih promjene raspoloženja
Impatiens – smanjuje nervozu i nestrpljenje.
Crab Apple – pomaže ženi da prihvati promjena koje se dešavaju na tijelu (višak kilograma, bore..)
Olive- vraća energiju kod iscrpljenosti nastale pretjeranom mentalnom ili fizičkom aktivnošču.
Aspen – pomaže u prevazilaženju stanja anksioznosti.
Mimulus – pomaže u prevazilaženju straha od staranja.
Mustrad – eliminiše depresivna raspoloženja koja se pojavljuju bez vidljivog razloga.

Spisak navedenih esencija nije konačan i zavisi od individualnih potreba svake žene.
Odvojite svakog dana vrijeme za sebe. Isključite TV, mobilni telefon, računar, isključite i sopstvene misli i opustite se. Smijte se, slušajte muziku, hodajte bosi, plešite na ljetnjem pljusku, budite u prirodi i udahnite život oko sebe. Period menopauze može biti vrijeme refleksije, inspiracije i kreativnosti. Vrijeme ponovnog povezivanja sa svojim autentičnim bićem i buđenja vječne unutrašnje ljepote koja prevazilazi okvire vremena. Zato, živite svoju menopauzu.

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!