fbpx

U RITMU PRIRODE

Autor: Žana Burić savjetnik za ayurvedu i bahov praktičar

Moderni svijet počiva na brzini, brzim rješenjima i rezultatima. Čak i kad to nije neophodno, radimo, mislimo i donosimo odluke užurbano. U današnje vrijeme skoro da je postalo nepristojno šetati dok svi ostali jure.

Uhvaćeni u zamku modernog života, izgubili smo urođenu vezu sa ritmovima prirode i osjećaj jedinstva sa svim živim bićima. Naša unutrašnja mudrost je neodvojiva od inteligencije prirode. Priroda nam pokazuje put kako, bez ikakvog napora, noć prelazi u jutro, a sezona unutrašnje refleksije, mira i sna u sezonu buđenja, preporoda i radosti. Sve je povezano u neprekidnom i savršenom plesu prirode, koja nas uču kako da budemo zdravi kroz dublje razumjevanje sebe u odnosu na svijet oko sebe.

Prema principima Ayurvede, jednog od najstarijih holističkih sistema, za optimalno zdravlje i duhovni rast, potrebno je živjeti u harmoniji s prirodom. Prilagođavanje naših svakodnevnih rituala sezonskim promjenama, kroz dnevnu i sezonsku rutinu, pomaže nam da održimo ravnotežu i podsjeća nas na to da smo dio prirode.

Dnevna rutina nam nudi uzemljenost, stabilnost i predvidljivost koji uglavnom nijesu prisutni u našim užurbanim životima, šaljući poruku našem tijelu da je sve u redu i da možemo biti spokojni. Rano jutro je najbolje vrijeme za početak uspostavljanja dnevne rutine. Kad počnemo da brinemo o sebi svakog jutra, mi otvaramo mogućnosti za pozitivne promjene i lakše upravljamo stresom.

Ayurvedski savjeti za proljeće

Posle dugog zimskog dremeža, proljeće zamiriše probuđenim životom, bojama i radošću. Međutim, za mnoge je proljeće povezano sa alergijama, viškom sluzi u plućima i sinusima, prehladom, usporenim varenjem i letagijom.

Odgovarajuća sezonska rutina nam može biti od pomoći u prevazilaženju proljećnih izazova. Budite se sa suncem. Pijte mlaku vodu s limunom. Čistite jezik svakog jutra. Koristite neti – posebno dizajniranu posudu za ispiranje slanom vodom nosnih prolaza i sinusa i ukljanjanje viška sluzi, prašine i polena. Ukapajte po 1-2 kapi mlakog susamovog ulja u svaku nozdrvu dok vam je glava zabačena unazad, ušmrknite i ostanite nekoliko minuta u tom položaju. Umjesto ukapavanja , možete vrhom malog prsta unijeti po kap ulja u svaku nozdrvu, ušmrknuti i pažljivo izmasirati unutrašnjost nazalnih prolaza.

Ova drevna ayurvedska praksa pomaže kod glavobolje i sinusnih zagušenja, umirije um i obezbjeđuje barijeru od potencijalnih alergena. * Ne preporučuje se djeci ispod 5 godina i trudnicama, kod akutnih infekcija i temperature. Jutarnje vježbe podstiču cirkulaciju, raspoloženje i imunitet. Provedite 5 minuta u miru. Dišite lagano i opustite se.

Dajte prednost hrani ljutog, gorkog i oporog ukusa, laganoj i toploj kao što se povrće spremljeno na pari, čorbe i supe. Namirnice od kojih ćete imati najviše koristi u proljeće: Kelj, brokoli, spanać, maslačak, rotkva, zelena salatu, blitva, celer,cvekla, jabuke, kruške, bobičasto voće, suvo voće, grejpfrut, limun, ječam, heljda, kukuruz, kvinoa, smeđi pirinač,mahunarke, lebleblije, peršun, bijeli luk, biber,đumbir, kurkuma, čili, kumin, korijander, komorač, nana, bosiljak, cimet, karanfilić, med.

Izbjegavajte prerađenu i konzervisanu hranu, sladoled, hladne napitke, proizvode od soje, šećere i smanjite unos mliječnih proizvoda. Pijte čaj od jednakih djelova kumina, korijandera i komorača tokom dana. Ovaj čaj podstiče varenje i eliminaciju toksina i viška vode iz organizma. Koristite kurkumu kao začin, čaj ili pomješanu sa medom ( ½ kašičice kurkume sa kašičicom meda) . Kurkuma smanjuje upale, čisti jetru i krv, jača imuni sistem i pomaže kod probavnih i respiratornih problema.

Pijte čaj od đumbira sa limunom i medom. Uzmite Triphalu – tradicionalnu ayurvedska formulu u čijem se sastavu nalaze tri ploda koji hrane, čiste, jačaju, dubinski obnavljaju i pomlađuje cijeli organizam. Najpoznatija je po svojoj upotrebi kao blagi crijevni tonik koji pomaže varenju i podržava redovno pražnjenje crijeva.

Bahove cvijetne esencije Crab Apple- za podršku organizmu u periodu proljećnog detoksa i u borbi protiv alergena. Beech – za podršku kod proljećnih alergija. Walnut – za podršku imunom sistemu i adaptaciju na promjene koje donosi proljeće. Olive – za prevazilaženje proljećnog umora. Wild Rose – za osobe koje osjećaju proljećnu letargiju.

Ideja da su naši životi kao vječiti ciklis godišnjih doba nas ohrabruje da prihvatimo sve promjene: tugu i radost, svjetlost i tamu, uspjeh i neuspjeh i u svemu nađemo priliku za rast. Proljeće je vrijeme inspiracije, novih početaka, promjene, obnove i rasta. Sve izgleda moguće u proljeće.

Objavljeno i u Dnevne novine Vijesti – dodatak O zdravlju

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!