fbpx

GDE SE KRIJE ŽENSKA SNAGA

Ne znam da li ste gledali film “Scenarista” s Hju Grantom u glavnoj ulozi. Film je kliše po mnogim kriterijumima – ali mi je bio zanimljiv zbog jedne replike – on kaže da mu je dosta insistiranja i nametanja stereotipa o jakim ženama. Svaki holivudski film mora da ima jednu takvu heroinu jer to danas prodaje priču. A dovoljno puta ponovljena priča, kao i laž, postaje istina.  Od uloge slabe i nezaštićene, žene su odjednom uskočile u ulogu svemoćne super junakinje koja može sve.

GDE SE KRIJE ŽENSKA SNAGA

 

Pomislih – možda Grant i jeste u pravu. Javnost nam nameće lik moćne žene – one koja od jutra do kasno u noć nešto radi.  Rukovodi, ide sa sastanka na sastanak, u međuvremenu jede kod kuće pripremljenu zdravu hranu, stiže u teretanu, stigne čak i da izađe s drugaricama, i da nakon svega toga “uhvati” i nekoliko sati sna.

Moćne žene, onakve kakve ih vidimo u filmovima su najčešće same. Ili razvedene. Ili samohrane majke. Moćne žene jure karijeru, pokušavajući da dokažu da su podjednako dobre kao i muškarci, i zbog svega toga često su veoma nesrećne.

O sreći, ispunjenosti, samosvesnosti ovde nema ni reči.

U čemu je caka

Filmovi i serije, kao napristupačniji oblik zabave za široku javnost, nameću često pogrešnu sliku o ulozi muškarca i žene u savremenom svetu. Priča počiva na pogrešnoj postavci – ni jedan pol nije predodređen da bude sposobniji –  mi smo svi, manje ili više, dobri za određenu delatnost. Ono po čemu se razlikujemo jesu naše prirodne uloge – ženi je data magična uloga da može da bude majka i trebalo bi da ima dovoljno vremena da se ostvari i uživa u toj ulozi.

 I tu je naš scenarista s početka teksta u pravu –  u vezi s nametanjem veštačkog mita o jakim ženama. Svaka žena zna kolika njena snaga, i gde su granice njene izdržljivosti.  Sredstva masovnih komunikacija, filmovi, knjige bi trebalo samo da je ohrabre da bude svesna svojih mogućnosti, ali ne i da je guraju u ulogu za koju nije spremna i koja je baca van balansa.

Žene u disbalansu

Žena koja juri karijeru je jedna strana krajnosti. Na drugoj se nalaze žene koje sanjaju o tome da ih jak i moćan muškarac spasava i brine o njima. Na prvi pogled ovo zvuči romantično ali nas to u stvari vodi u drugu krajnost. U ovakvim odnosima žena je nemoćna i zavisna od svog partnera, često nezadovoljna i nesrećna. Romantika brzo nestane, a posle nje ne ostaje ništa jer sve što su imale ove žene su dale u zamenu za mušku brigu i staranje. Umesto u sebe, one ulažu energiju u održavanje slike o vitezu u sjajnom oklopu, hraneći njegov ego – a podrivajući svoje samopouzdanje.

A gde je sredina?

Put do središta sebe nije uvek lak ni jednostavan. Često provedemo mnogo vremena trčeći iz jedne krajnosti u drugu. Pokušamo da se ostvarimo u karijeri, dajemo sve od sebe, sagorimo, povučemo se iz posla i onda kliznemo u bajku u kojoj nas šarmantni princ spasava i brine o nama. Kad se malo presaberemo, shvatimo da nam ni ova uloga nije baš po meri jer nedostaje nam onaj deo nas u kom izražavamo svoju kreativnost, pokazujemo za šta smo sve sposobne i koliko možemo da doprinesemo i sebi i porodici i sredini u kojoj živimo.

Put do središta nas samih nije lak i niko drugi nas do njega ne može dovesti do nas samih. Ako nam u krajnostima nije dobro i nismo srećne, spasenje sebi možemo doneti jedino same.

A gde smo se to pogubile?

Onog trenutka kada smo prestale da verujemo svom insinktu i prirodnim predispozicijama, počele smo da skrećemo sa staze. Romantični filmovi i knjige nametnuli su nam  ideju da su ženstvene žene nemoćne i slabe. S druge strane, žena koja želi da ima karijeru je hladna, proračunata, neprivlačna.

A suština je opet u našoj prirodi – nemoćna i slaba žena nije ni ženstvena ni seksi. Ne postoji ništa lepše od žene koja prihvata svoju žensku energiju – koja prihvata ono što joj je priroda dala i u toj ulozi se dobro oseća. Ona je samo tada i ženstvena i zavodljiva i jaka i seksi. Ona je tada potpuno svoja i spremna za bude – majka, partnerka, prijateljica, saradnica, vođa.

Da li je romantika zaista tako loša?

Naravno da nije. Kao i sve u životu, kad se ne ide u krajnost, dobro je.  Većina žena želi romansu, ali ne onakvu kakvu smo gore opisali. Naš moderni princ ne sanja o nemoćnoj i izgubljenoj princezi. On želi nekog sa kim će stvarati kraljevstvo, nekog sa kim će moći da podeli sve svoje tajne, nekog sa kim će se osećati opušteno. On traži ženu koja se ne stidi da se izbori za svoja prava i koja ne ulazi u vezu samo zato što se boji da bude sama.

Kako se vratiti svojoj suštini

Setimo se – kad se fizički izmestimo iz balansa – mi jednostavno krenemo na dijetu. Pored redukovanja hrane, menjamo i navike u ponašanju – vežbamo, idemo peške, vozimo bicikl i počinjemo da se osećamo bolje.

Pošto smo se i ovde malo zaneli, izašli iz balansa, izgubili svoju pravu prirodu, vreme je da počnemo sa redukovanjem ponašanja i prihvatanja sebe na pravi način. Dijeta u kojoj redukujemo naš odnos prema veštačkoj romantici. Manje filmova, ljubavnih romana, trkčaranja po društvenim mrežama gde svi kače svoje najlepše fotografije i na taj način stvaraju utisak šećerne vodice.

Navešću i nekoliko praktičnih saveta:

Prestanite da se pretvarate da ste nemoćne.

Ne tražite ljubav i odobravanje od drugih – cena ume da bude prevelika.

Naučite da postavite granice – poštujte sebe.

Budite hrabre.

Razmišljajte pozitivno.

Slušajte svoj unutrašnji glas i pratite svoju inspiraciju – vi najbolje znate šta je dobro za vas.

Pokažite svoju žensku energiju, budite primer drugim devojkama kako da učine nešto dobro za sebe.

Bonus za kraj

I za kraj, i bahove kapi mogu biti dobar izbor. Ako ne možete sami da nađete balans između javnog i privatnog, između romantičnog i realnog, ako i dalje suviše dajete, ako ne umete da kažete ne, da se zauzmete za sebe i svoje potrebe, ako stalno pravite iste greške – bahove kapi su tu da vam budu podrška na putu promene.

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!