fbpx

KAKO DA BAHOVIM KAPIMA POMOGNETE SVOM ŠKOLARCU

Bliži se septembar i ponovo krećemo u školu. Ne kreću samo deca, već je svaki novi početak prilično stresan i za roditelje. Svi potajno zavide onom procentu roditelja koji ni ne osete da im se dete školuje. Koji ne sede nad knjigom zajedno s školarcem, ne ponavljaju u beskonačnost lekcije koje se brzo zaborave jer nisu usvojene već samo naučene napamet radi ocene. Hvata vas blagi očaj – gde sam tu ja? Kako da učenje ne bude više mučenje? Kako da moj školarac stekne samopouzdanje, a ja dobijem vreme za sebe? Bahove kapi su dobar izbor i za decu jer su delotvorne kod problema u školi, kod problema sa učenjem, koncentracijom, motivacijom.

KAKO DA BAHOVIM KAPIMA POMOGNETE SVOM ŠKOLARCU

Bahove kapi ne deluju na posledicu nego na uzrok. Tako je i kod deteta koje ima neku od navedenih poteškoća izuzetno bitno obaviti razgovor  i otkriti šta se krije u pozadini problema. Da bih vam to slikovito dočarala, opisaću vam jedan primer iz prakse (uz dozvolu klijenta).

Priča o malom Marku

Dečak, 10 godina, ima problem sa učenjem. Ne interesuje ga škola, odbija da uči, kad ga roditelji nekako i privole da uradi domaći on na časovima samo ćuti i ne prezentuje svoj rad. Na pismenim proverama znanja uvek je osrednji. Na prvi pogled ne čini se da ga takvo stanje naročito pogađa. Deluje letargično i nezainteresovano.  Vreme kod kuće najšešće provodi gledajući neke bajkovite filmove. Ima mlađeg brata koji je, za razliku od njega, hiperaktivan na svim poljima.

Roditelji su dete vodili u savetovalište, kod psihologa i svi su rekli da je on natprosečno inteligentno dete i da će sve doći na svoje mesto. No, stvari vremenom postaju sve gore. Sve više odbija da uči, u stanju je satima da sedi nad knjigom i ništa ne pročita, na časovima se ne javlja ni za kakvu aktivnost. Sve više se povlači u svoj svet.

Uticaj cvetnih esencija na Markovo učenje

Majka je  odlučila da probaju sa floriterapijom da reše problem. Opisala je njegovo stanje  sledećim rečima:

Danima sam strpljivo razgovarala sa njim i pokušavala da ga “otvorim”. Pitala sam ga šta se s njim dešava, zašto se ne javlja, kako sva druga deca imaju dobre ocene, a on se ni malo ne trudi. Na kraju je od svega uspela da sklopi mozaik koji je predočila na razgovoru.

On joj je rekao da kad god ga učiteljica prozove njega jako zaboli u stomaku. Bole ga i noge i misli da će da padne. U glavi mu postane jako toplo. Onda mu i u stomaku bude toplo i dok on kaže to što ga je učiteljica pitala već bude kasno. Isto tako kad piše kontrolni i kad učiteljica kaže da požure jer je ostalo još neko vreme do kraja časa, on toliko požuri sa pisanjem da na kraju pola ne bude tačno. Onda mu se ni ne uči jer to ništa ne vredi.

Na osnovu rečenog, i iz razgovora sa majkom (koja je ispričala za dominantnog mlađeg brata, za dečakovo povlačenje u svet bajki, došlo se do zaključka da je dečak anskiozan – tj. da njegov strah od neuspeha na času ide do te granice da to liči na napad panike. Zbog svega toga on se sve više povlači, njegovo samopouzdanje je veoma nisko, osećaj da ga niko ne razume je sveprisutan i jedino sigurno mesto gde ga niko ne povređuje jeste fantazija (bajkoviti filmovi).

Napraviljena mu je cvetna kombinacija za: vraćanje samopouzdanja, za buđenje iz letargije, za sigurno i jasno izražavanje, za emotivnu tenziju i snagu da se u školi počne isticati…

Odustajanje nakon prvih rezultata

Nakon nekoliko dana majka je rekla da on sam uzima kapi (kad ga ona podseti, on kaže da je već popio) i da je to prvi put da nešto tako samoinicijativno radi.

Nakon dve nedelje majka je rekla da nema više otpor da ode da uči i da je počeo da dobija četvorke i petice. Postao je opušteniji i veseliji….

No, Markova mama je ovde prekinula s radom na uzrocima Markovih problema sa učenjem i ponašanjem. Smatrala je da je nekoliko dobrih ocena postignut cilj. Nakon nekog vremena uzroci su počeli ponovo da se ispoljavaju – ona je smatrala da kapi nisu bile dovoljno jake a ne da nisu ni zagrebale uzrok.  Njena odluka da prekine bila je motivisan time da nema vremena da dovodi Marka na savetovanja jer kod kuće ima hiperaktivno dete s kojim ne zna šta će. Slučaj Marko još uvek traje – o čemu možete da pročitate u tekstu.

Ovo je jedan od slučajeva u vezi sa učenjem. Tj. pokazatelj kako se s bahovim kapima može doći do rezultata u školi, ali da je za trajan rezultat ipak potrebno doći do uzroka nedovoljno dobrih rezultata.

Dobro obavljen razgovor, i suradljivi roditelji jesu dobitna kombinacija. Dete počinje da se budi, da pokazuje svoje pravo lice i pun potencijal, ali time i stanje u porodici postaje bolje – svi su opušteniji, roditelji ne pritiskaju dete, dete se oseća dobro, puno energije i samopouzdanja, i svi su na dobitku.

Slučaj dva brata

Kao ilustraciju kako motivisan roditelj nađe vreme za oba deteta, navešću primer majke koja ima dva sina. I kod njih je razlika u godinama prilično velika. Kad su krenuli na savetovanje, mlađi je bio šesti razred osnovne, a stariji drugi srednje. Mlađe dete je bilo povučeno, učilo je, bilo tiho i mirno, neprimetno,  a starije dete je odbijalo da ide u izabranu školu. Pogrešno je procenio svoje kapacitete i shvatio je da ne može da trenira košarku i postiže dobre rezultate na nastavi. Srećom, bio je svestan da treba da završi srednju školu, ali se koprcao u ovoj i molio majku da ga premesti u lakšu školu.

Na razgovor je došlo sve troje. Prvo sam razgovarala s majkom, a kasnije i s dečacima. Potom smo sastavili plan aktivnosti. Pošto je bio kraj drugog polugodišta, premeštanje u tom trenutku nije dolazilo u obzir. Dogovorili smo se da prve kombinacije budu podrška da završi drugu godinu tu gde jeste, da “istrpi” i bude strpljiv, da stiša svoje uzburkane emocije.

Kod malog sina smo radili na samopouzdanju jer se on uvek sklanjao da “ne smeta”. Trebalo je da nauči da postane vidljiv i da shvati da je sastavni deo porodice. S njim sam savetovanja završila krajem leta jer je on stigao do cilja, a stariji je dolazio čitavu treću godinu – jer su mu kapi pomagale prvo da se adaptira na novu sredinu, pa da uskladi nove obaveze, da istraje kad ga ponesu bes, tuga, nemir – ili jednostavno da lakše preživi pubertet. Majka je bila uporna i motivisana, te smo školarca na najbolji način proveli kroz ovaj težak period.

Ako i vaše dete ima problema u školi ili u ponašanju pokušajte sa cvetnim esencijama. Probudite najbolje u svom detetu – pomozite mu da bude veselo i uspešno!

Comments are closed.

error: Content is protected !!