fbpx

BAHOVE KAPI I DUGO TOPLO LETO

Misliš, što mi piše o tome kako mi Bahove kapi mogu pomoći da mi leto bude lepo, kad meni ništa nije lepo. Lako je tebi, draga, ako ti je toplota najveći problem. Meni je moja muka takva da mi ta toplota jeste još samo šećer na preslatku tortu. Nešto što više i ne mogu da svarim. Tako da, pričaj nekom drugom kako kapi mogu da mi olakšaju da preguram tople letnje dane, rekla bi mi da sam ti sada preko puta.

I, šta bih ja sad dodala na sve to. Možda bi bilo najbolje da ovde stanem i kažem, u pravu si, šta će ti još jedna muka na sve ono što ti ne da da budeš dobro? Ali, oni koji me znaju, sad bi ti rekli, ona se ovde zaustaviti neće. I u pravu su.

Prvo ja uvek krećem od sebe. Zato se i bavim ženama, a ne muškarcima kao terepeut. Naravno da ću raditi i sa njima, daleko od toga, ali uvek lakše razumeš ono kroz šta si i sama prošla i što si u svom okruženju videla. Naravno, mnogo toga sam čula od svojih poznanica, komšinica, rođaka, usputnih saputnica na nekim stanicama, prevozu. Slušam ljude, to je jedna od mojih dobrih strana – volim da slušam, i ako mogu pomognem, ako ne, barem ne solim, već kažem da razumem, mada nemam pametnu reč za taj trenutak.

Kakve to veze iza sa vrućinom

Kakve to veze ima sa vrućinom i ovim letom i time da ćemo i ti i ja lakše da prođemo kroz ovaj period uz kapi? Opet ću se vratiti omiljenoj rečenici dr Baha a to je da nije bitna sama bolest (trauma) već kako se mi povodom nje osećamo. Sad kad bismo proširili ovu Bahovu misao pa rekli, nije bitna bolest već kako se čovek zbog nje oseća, ali mu ova vrućina ne dozvoljava ni da proceni kako se oseća, onda je možda jasnije zašto su nam kapi dobar izbor da li same ili kao komplementarna terapija da pomognu da prođemo lakše kroz ovo vreme.

Znojimo se, frizura ne opstaje, biramo odeću na kojoj se neće videti tragovi znoja. Vozimo se autobusima koji umesto da hlade, i leti greju, prozori ne mogu da se otvore, stojimo na jednoj nozi, neko nas stalno udara rancem, lepimo se za onog pored nas, ako smo uspeli da sednemo. Kako mogu da mi pomognu kapi? I dalje ćemo se znojiti čitava slika će biti baš ovakva kakvom sam je opisala – ali ono u čemu će nam pomoći jeste da se lakše nosimo sa jakom vrućinom.

Merima Aranitović

Pošaljite mi jednu bočicu za vrućinu

Ne može. Nema univerzalne kombinacije, jer ni mi nismo univerzalne. Ono što svakako svaka od nas treba da ima u svojoj tašni gde god bila, jesu Rescue Remedy kapi. I one jesu univerzalne, ali, kako smo već često govorile, ako se prečesto hvatamo za kapi za prvu pomoć, vreme je da se razmisli o ličnoj kombinaciji. Kako to radimo? Pa razgovorom. Na taj način identifikujemo kako se osećamo zbog vrućine.

Šta bi ti rekla, kako se ti osećaš ovih dana i kako vrelina utiče na tebe?

Ja se, recimo, teško koncetrišem, zvocam u prevozu, samo bih spavala, a kad legnem, jedva zaspim od vrućine, pa se budim da se presvučem. Ima tu i uvoda u menopauzu, ali ima i vrućine, kad ni otvoren prozor ne pomaže. Osim da uđu komarci. No, za njih imam lek 🙂

Šta najčešće stavljam u kombinacije za vrelinu?

Olive – da se regenerišemo i sačuvamo energiju. One su idealne za osećaj iscrpljenosti i umora.

Beech – da ne prigovaram i da mi ne ide za živce sve što nije po mojoj meri. A u tim trenucima mi skoro ništa nije po meraku.

Clematis – da se prizemljim i da uspem da budem u fokusu. Ova vrućina nam raspline i misli, a Clematis nam pomaže da ih držimo u okupu.

Heather – da ne dosadimo svima oko nas opričavajući im kako nam je teško. Jeste nama teško, ali ni drugima nije lakše, tako da se ova esencija pokazala jako dobrom ako stalno pričamo o sebi, o svojim letnjim tegobama. Da se to ja, pa ja i meni je najgore svede na razumnu meru 🙂

Impatiens – Vrućina nas čini nervoznim i razdražljivim. Postajemo nestrpljivi u vezi sa svim i nekad zaista pravimo od muve slona, to jest jeste toplo, ali ako smirimo nervozu, i toplota će se svesti na realnu razinu – podnošljivu.

Walnut – esencija za svaku kombinaciju. Brza adaptacija na razne situacije. Od vrućine, do prejakih klima. Od vrelih dana, do kiše i pada temperature.

Sclerantus – za promene raspoloženja. Za sve ono što nas diže i spušta kao da smo na rolokosteru. Sve što je u nama u raskoraku gore-dole, smeh-suze, svaka situacija koja nas vozi rešava se ovom esencijom.

Star of Bethlehem – ne znam zašto, ali meni ova esencija uvek radi. Jer, letnji vreli dan, i još gore letnja noć u kojoj temperatura ne pada i nema ni daška vetra, jeste ono što je traumatično. Kad se pitamo – a što se meni sve ovo dešava, kad će prestati, i još mnogo takvih pitanja, a ova esencija kao da pomiluje i kaže, spavaj i smiri se. Star of Bethlehem me uvek uvede u lep san.

Maddy Freddie
Maddy Freddie

 

Nekom pravim samo kombinaciju za vrele letnje dane. Nekom ko već koristi kapi, stavljam neke od ovih esencija u kombinaciju. Sve je individualno kao što smo i mi.

Ne znam da li sam razrešila dilemu sa početka, ali se nadam da smo oduvali onaj šećer sa preslatke torte. I da sam uspela da ti objasnim zašto kažem da nam svima Bahove kapi mogu olakšati ovo dugo toplo leto.

Ako misliš da ti je ovo korisno, sačuvaj ili podeli. Ili se jednostavno javi i olakšaj sebi.

S ljubavlju, Merima

error: Content is protected !!