fbpx

BAHOVE KAPI – HAJDE DA PRIČAMO O GODINAMA

Divan povod da pričamo o godinama

Deset godina se družimo Plezir i ja. Skoro toliko i pišem tekstove za moj omiljeni magazin. Pišem o zdravim životnim stilovima, ali najviše o cvetnim esencijama koje su i moja lična podrška kad nisam baš u ravnoteži.

Godine su privilegija posebno ako smo svakoj dali neki lični pečat, naučili nešto novo, upoznali ljude koji su sada nezaobilazni deo našeg života. Kao praktičar cvetnih esencija, ovaj put, u skladu sa temom broja, pišem vam o deset Bahovih esencija koje vam mogu biti od koristi da još mnogo važnih godišnjica dočekate u balansu i miru same sa sobom. Naravno,  Bahovi praktičari bi dodali još poneku esenciju za ovu temu, ali trebalo je izabrati deset jer slavimo 10-godišnji jubilej. 🙂

Deset cvetnih esencija i deset saveta za život u balansu

Savremeni način života, pored toga što nam donosi mnogo novih iskustava i saznanja, podrazumeva da se lako i brzo prilagođavamo svemu tome. No, ponekad imamo osećaj da se sve dešava prebrzo i da lebdimo između dve ili više stvari koje nam se dešavaju. Da bismo se brže i lakše prilagođavali promenama i osećali se uzemljeno tu je esencija Walnut.

U nekom trenutku se baš zbog silnih obaveza, novih iskustava, želje da budemo na visini zadatka osetimo preplavljeno. Znate onaj osećaj – ako samo još jednu stvar budem morala da uradim slomiću se. Preplaviće me, poput talasa. Za takve situacije tu je prelepa esencija Elm koja nam pomaže da se oslobodimo osećaja preplavljenosti.

Esencija Oak je neizbežna u situacijama kada ne umemo da stanemo već jurimo nova iskustva, kada iako premorene i na ivici snage ne odustajemo i ne smanjujemo tempo. Takvo ponašanje nas često odvede u bolest, fizičku, jer telo ne zna kako da objasni umu da je totalno iscrpljeno.

Još jedna divna esencija, čarobna kao i sama biljka od koje nastaje jeste esencija Olive. Ona je tu da nam pomogne da se opustimo i odmorimo. Da se regenišemo u svakom smislu. To su dragoceni trenuci u kojima vredi preispitati svoje životne vrednosti, odbaciti sve ono što nam ne pričinjava radost i posvetiti se onome što nam unosi svetlost u život u svakom smislu.

Godine nam pored iskustva donose i fizičke promene. Neko kroz njih prođe lako i prihvata da se naše telo neminovno menja, dok neko jednostavno teško prihvata ono što vidi u ogledalu. Te promene apsolutno ne moraju da budu loše, i kako kultura negovanja tela napreduje, često s godinama izgledamo sve bolje i bolje. Ali, ako i pored toga treba mala podrška da razumemo i prihvatimo novu sebe tu je esencija Crab Apple.

Nemirenje s godinama često nas sprečava da uživamo u iskustvima koja su tu pred nama. Kada se zaglavimo u prošlosti u mislima da je nekad sve bilo bolje, i trava zelenija i sunce blistavije i ljudi bolji, vreme je za esenciju Honeysuckle. Možda i jeste bilo bolje, ali se mi u prošlost vratiti ne možemo. Ne znači da će nestati uspomene na lepe trenutke, ljude, iskustva, već samo da ih se nećemo tako grčevito držati. A samim tim ćemo dozvoliti da sadašnjost pokaže sav svoj raskoš.

Uživati u sadašnjosti možemo samo ako smo u njoj i prisutni. Ako nam misli beže u neko sutra, u to šta ćemo za dva dana, deset meseci ili pet godina da radimo, uskraćuje nam iskustvo trenutka u kom se nalazimo. Esencija Clematis koja je divna za ovakve situacije, pomaže nam i da budemo u fokusu kad nešto radimo ili učimo, ali što je još važnije pomaže nam da nam se ne desi nešto dok nam je glava u oblacima.

Godine nas uče i da budemo umereni u svojim očekivanjima od drugih ljudi. Često mislimo da ako sve oko sebe dovedemo u red, i podmirimo potrebe svoje porodice, izmirimo prijatelje, svakodnevno bdijemo nad roditeljima, da će onda naš život biti savršen. Ali, nismo mi superžene, niti je moguće svima ugoditi i sve dovesti u red. Uvek će nešto iskočiti iz sistema. I treba da naučimo da je entuzijazam i želja da sve držimo u balansu lepa teorija, ali nemoguća u praksi. Vervain je divna esencija koja nas uči umerenosti a samim tim nam pomaže da se ne razočaramo u ljude već da učimo iz njihovih uspeha i padova. Da smo tu kad je potrebno, ali da ne preterujemo.

Impatiens je esencija za naše nemire. Ako do sada nismo naučili da brojimo do 10 onda će nam ona pomoći da se umirimo i da ne pravimo od muve medveda. Svi smo mi u stalnoj komunikaciji sa ljudima – od porodice, preko slučajnih prolaznika, komšija. Mnogo informacija, buka, iscrpljenost, dovode nas u stanje nemira i nervoze. Osećaja da treperimo od nervoze. Ne, to nije anksioznost, to je samo nemir i nervoza koji prete da postanu medvedi. Ali, ova esencija će nam pomoći da se umirimo i da dešavanja prihvatimo kao nova iskustva, a ne kao izvor stresa.

I, deseta, koju sam izabrala za ovaj jubilej jeste Rescue Remedy. Jedina unapred napravljena kombinacija esencija koju može da koriste svi jer je njena uloga da deluje na naš akutni stres. Ova esencija nam pomaže da se primirimo, budemo prisutni i raspoloženi i da se vratimo svakodnevnim aktivnostima. Rescue Remedy se ne koristi kao esencija za balansiranje dugotrajnih izazova i trauma, i ako primetite da je prečesto upotrebljavate vreme je da se javite svom praktičaru. To je znak da postoji hronični disbalans na kom treba ra radite.

Za kraj

Naravno, sistem dr Baha se sastoji od 38 esencija i RR kao 39. Volela bih da dočekamo i tu godišnjicu u kojoj ćemo sabirati šta smo sve kroz godine naučili i kako su nam esencije u svakoj od tih situacija bile od koristi. Ovaj put sam izabrala one koje će nam pomoći da godine budu naši saveznici i da iz svake izvučemo ono najbolje.

Za kraj ovog teksta jedan mali savet za budućnost: učite, stičite iskustva, upoznajte sebe, steknite dobre navike da bi vam život bio ispunjen i da možete da uživate u svakom trenutku, svakoj situaciji. Sve ono što uložimo u sebe, svoj duh, dušu i telo – dobrim će nam se vratiti.

Tekst izašao u: https://plezirmagazin.net/plezir-magazin-septembar-2023/

error: Content is protected !!