fbpx

KAKO BAHOVE KAPI MOGU POMOĆI KOD TINEJDŽERSKE DEPRESIJE

Neki dan me ujna podseti na neki događaj od pre koju deceniju kad sam bila tinejdžer. I kaže, e, tada si baš bila u pubertetu. Ja pomislim, zar se to tako videlo, a u stvari i sama svaki dan gledam čitave generacije dece koja to prestaju biti – i prolaze kroz tešku životnu fazu – postaju ljudi. Kao da menjaju kožu, pa se iz jedne treba izvući, da bi druga sinula punim sjajem. A taj proces je muka. Zaista. Bude se hormoni. Završavaju se određene faze sazrevanja. Mozak se menja. Telo se menja. Sve se menja i sve nekako boli i fizički, a još više emocionalno.A često baš mi, kao neko ko je kroz to prošao ne umemo da ih razumemo već sve rešavamo onim bezveznim vicem:

Kad sam bio tvojih godina, došao sam kući i rekao tati da sam u pubertetu.

On mi odvali šamar i kaže, sad smo izbili pubertet iz tebe.

I tako sam ja za dan prošao kroz tu fazu.

Lako je šaliti se kad sve prođe

A nekad se šalimo jer nam je teško da priznamo da ni nas niko nije razumeo i da smo sve traume koje odrastanje nosi prošli baš tako, uz viku, neko i uz batine, kazne i sada taj model primenjujemo i na svoju decu.

Šta je meni falilo?

Pa, ako ste iskreni prema sebi, mnogo toga. Ali, traume iz detinjstva sada nisu tema naše priče, već depresija kod naših pubertertlija i kako im pomoći.

Prvo, to su godine u kojima se intenzivno raste, istražuje i samotkriva. Baš zbog toga, one su često obeležene emocionalnim nemirima i izazovima koji ponekad umeju da dovedu do depresije kod adolescenata. Sve veći broj njih prolazi kroz ovo stanje, pa je bitno da budemo otvoreni za njihove probleme i izazove i da im pomognemo da što lakše prođu kroz ovu izuzetno ranjivu fazu života.

Pored razgovora sa psihologom, psihoterapeutom, pa i psihijatrom, veoma korisne mogu da budu i Bahove kapi. One su se pokazale kao dobra podrška u suočavanju sa tinejdžerskom depresijom. Ono što je bitno napomenuti, jeste da je ovo faza u kojoj razgovor sa terapeutom ne vodi roditelj, već terapeut. Ne možete vi da znate kako se vaše dete oseća i šta bi volelo da bude drugačije i koja vrsta emocionalne podrške mu je potrebna.

Zašto ovo napominjem?

Pa, kad god pričamo o deci u bilo kom uzrastu, roditelji bi da oni budu ti koji će obaviti razgovor. Neki jer misle da oni bolje znaju, neki jer ne mogu da razumeju da njihova deca rastu i da su sasvim sposobni da iskažu svoja osećanja, a neki zato što bi da daju kapi deci, a deca odbijaju razgovor, pa kao, hajde da pokušamo. U svakoj od ovih situacija odgovor je – samo razgovor sa tinejdžerom daje praktičaru pravu sliku stanja. I važno je da vaše dete zaista želi da razgovora. Jer ako bojkotuje, onda nećemo ništa uraditi.

Kako kapi mogu da pomognu?

Bahove kapi pomažu tinejdžerima da lakše upravljaju svojim emocijama, da se osete smireno, da im vrate samopouzdanje, otklone strahove i pomognu da ojačaju i prođu što bezbolnije kroz pubertet.

Koji su simtomi tinejdž depresije

Prolazak kroz adolescenciju je za neku decu prilično turbulentan i važno je da prepoznamo znakove tinejdžerske depresije. Kad to umemo da uradimo onda svi u sistemu možemo da budemo podrška – od roditelja, preko nastavnika i ostalih učesnika u sistemu.

Emocionalni pokazatelji:

Tinejdžeri koji doživljavaju depresiju mogu biti u stanju stalne tuge, plačljivosti ili da imaju osećaj praznine. Takođe, mogu postati razdražljivi, lako ih je  isfrustrirati, a česte su i promene raspoloženja. Osećaj beznadežnosti i pesimizam često nadvlada potrebu za izvršavanjem  svakodnevnih aktivnosti.

Promene u ponašanju:

Depresija se može manifestovati u primetnim promenama u ponašanju. Tinejdžeri se mogu povući iz socijalnih interakcija i izolovati se od prijatelja i porodice. Mogu izgubiti interesovanje za aktivnosti u kojima su nekad uživali ili popustiti u školi. Promene u obrascima spavanja, kao što su nesanica ili prekomerno spavanje, takođe mogu biti jedan od pokatatelja.

Fizički simptomi:

Depresija može imati fizičke manifestacije. Najčešće je to umor, nedostatak energije i smanjena motivacija. Promene u apetitu, uključujući značajan gubitak ili dobijanje težine, takođe mogu biti znaci tinejdžerske depresije. Česte glavobolje, bolovi u stomaku ili drugi nespecifični fizički problemi takođe mogu ukazivati na skrivenu depresiju.

Rizično ponašanje ili tendencije ka samopovređivanju

Neki tinejdžeri sa depresijom mogu se upuštati u rizična ponašanja kao način da se nose sa svojim problemima ili da traže uzbuđenje. Takva ponašanja mogu uključivati zloupotrebu supstanci, samopovređivanje, rizičnu vožnju ili učešće u opasnim aktivnostima.

Važno je napomenuti da iskustvo jednog ili dva ovakva znaka nisu nužno pokazatelji za depresiju.  Svima se u nekoj fazi desi da smo umorniji, manje u fokusu, da nas je lakše izbaciti iz takta. Ali ako neka stanja dugo traju, i ako kod svog deteta primetimo više stvari koje nam alarmiraju da nije dobro, onda treba da mu budemo od posebne pomoći. To je trenutak kada treba potražiti pomoć. Kome ćete se obratiti zaista zavisi samo od vas, ali, nemojte puštati i zatvarati oči nadajući se da će sve proći samo od sebe.

Prepoznavanje znakova i simptoma tinejdžerske depresije omogućava vam rano reagovanje i pružanje odgovarajuće podrške.

Ako se odlučite za Bahove kapi, onda je dobro da znate zašto baš one.

Prvo – mogu da budu jako dobra dopunska terapija razgovorima sa psihoterapeutom ili psihologom.

Drugo – bezbedne su jer u njima ima samo esencije cveta, vode i alkohola ili glicerina kao konzervansa.

Treće – one blago i bez štetnih nuspojava rade na usklađivanju emocija i time vraćaju i um i telo u balans i pomažu isceljenju.

Četvrto – ne izazivaju zavisnost.

Peto– lako i jednostavno se konzumiraju.

Šesto – dobar terapeut će kroz razgovor biti i podrška i detetu i porodici.

Navešću samo nekoliko benefita Bahove kapi

Ovaj put biram  7 esencija, i naravno uvek dobro dođe i  podrška Rescue Remedy.

Agrimony: može biti korisna tinejdžerima koji se nose s emocionalnim bolom i unutaršnjim nemirima, a da to skrivaju od roditelja, prijatelja… Često tinejdžeri koji doživljavaju depresiju skrivaju svoje prave emocije iza veselog lica, plašeći se osude ili odbacivanja. Agrimony esencija pomaže im da se suoče  sa borbom u sebi.  Pruža im podršku i pomaže da  oslobode potisnute emocije, omogućavajući im da izraze svoju bol i pronađu zdrave načine za suočavanje sa njim. Agrimony podstiče unutrašnji mir, emocionalno balans.

Gentian: pruža utehu tinejdžerima koji su skloni očajavanju i lako gube volju zbog neuspeha. Kada se suoče s izazovima, tinejdžeri sa depresijom mogu imati teškoća da zadrže pozitivan pogled na svet ili  da se oporave nakon razočaranja. Gentian esencija im pomaže da ponovo budu optimistični. Takođe pomaže tinejdžerima da pronađu nadu i da veruju  u svoje sposobnosti. Pomaže im da prevaziđu neuspehe i prepreke.

Gorse: Za tinejdžere koji se bore sa osećajima beznadežnosti i očaja. Ova esencija pruža onaj početni tračak nade. Kada depresija zamagli njihovu perspektivu, tinejdžeri mogu izgubiti iz vida svoj potencijal i svrhu u životu. Podstiče osećaj vere i ohrabruje tinejdžere da istraže nove puteve i mogućnosti, pružajući im snagu da idu napred uprkos izazovima s kojima se suočavaju.

Mustard: pruža olakšanje kod duboke tuge i melanholije. Tinejdžeri sa depresijom mogu doživljavati nespecifične epizode duboke tuge. Mustard esencija deluje kao blagi sunčev zrak, podižući težinu i pružajući utehu tokom tih trenutaka tmine. Mustard podstiče osećaj unutrašnjeg spokoja i pomaže tinejdžerima da ponovo pronađu zahvalnost za lepotu života i trenutke sreće.

Sweet Chestnut: pruža utehu i podršku u vreme ekstremne tuge i emocionalnog nemira. Tinejdžeri sa depresijom često su očajni, i potpuno  beznadežni. Sweet Chestnut esencija pruža utehu i sigurnost, pomažući im da se nose sa dubinama svojih emocija. Donosi osećaj unutrašnje snage i otpornosti, podsećajući tinejdžere da u najtamnijim trenucima uvek postoji tračak nade.

Wild Rose: koristan  je za tinejdžere koji doživljavaju osećaj rezignacije ili apatije. Često tinejdžeri sa depresijom mogu osećati emocionalnu otupelost, nedostatak entuzijazma ili motivacije za život. Mogu pasivno prihvatati sve što se oko njih dešava, ne pokazujući inicijativu ili interesovanje za puno učestvovanje u životnim iskustvima. Ova esencija pomaže buđenju osećaja svrhe i volje  za životom. Može probuditi uspavanu vitalnost tinejdžera, obnavljajući volju i entuzijazam. Wild Rose pomaže da se prezaviđe inercija i da se ponovo aktivno učestvuje u životnim radostima.

Willow: tinejdžeri sa depresijom često se bore sa osećajem gorčine, rezignacije i imaju osećaj da su žrtve. Willow je Bahova cvetna esencija koja se bavi ovim negativnim emocijama i podržava proces ozdravljenja. Willow esencija pomaže tinejdžerima da oslobode i transformišu svoje osećaje besa u oproštaj i prihvatanje. Pomaže u kultivisanju pozitivnijeg pogleda na stvari, omogućavajući im da preuzmu odgovornost za svoje emocije. Willow pomaže tinejdžerima da budu  emocionalno fleksibilniji i otporniji.

Važno je napomenuti da se Bahove cvetne esencije biraju na osnovu specifičnog emocionalnog stanja i simptoma pojedinca. Konsultacija sa praktičarom Bahovih cvetnih esencija može pomoći u identifikaciji najprikladnijih esencija za vašeg tinejdžera.

error: Content is protected !!