fbpx

ZAŠTO RESCUE REMEDY NISU ČAROBNI ŠTAPIĆ ZA ZA POLAZAK U ŠKOLICU – ILI MOŽE I OVAKO

Verovatno ne postoji niko ko je čuo za bahove kapi a da nije čuo i za Rescue Remedy. Često ćete čuti ili pročitati da je dobro imati ovu kombinaciju uvek uz sebe jer vam može pomoći KOD AKUTNIH SITUACIJA – sve što vas u trenutku preplaši, šokira, blokira, ošamuti, “preseče”.

Rescue remedy deluju samo u akutnim situacijama – odmah nakon što se nešto uznemirujuće, šokantno, blokirajuće… desilo. Rescue Remedy u ostalim situacijama nemaju balansirajući efekat i ne koriste se za rad na temama i izazovima.

Može vam pojedina esencija, koja se u njegovom sastavu nalazi, prijati, pa da osetite delimični boljitak. Ali ove kapi NISU za rešavanje izazova koji traju. Nisu za situacije koje se ponavljaju. Nisu za traume koje su duboko u nama. Nisu za “dubinski” rad na sebi. 

Pitate se kakve sve ovo veze ima sa vašim malim ili velikim školarcem? Ima i te kako. Ovih dana se na sve strane reklamira Rescue Remedy kao esencija koja će vašem detetu pomoći da bez stresa krene u vrtić. Da se privikne i da rado ide među decu. Isto se odnosi i na đake prvake, srednjoškolce koji prvi put kreću u novo okruženje. Pa bi se odnosilo i na studente. Pogotovo ako menjaju i mesto stanovanja.

Svima njima je zajedničko da treba da se naviknu na nove okolnosti. Neko se vrlo lako prilagođava. Čak uživa u novoj sredini, novim ljudima, izazovima. Ali, poznato nam je da deca, posebno ona koja kreću u vrtić ili u prvi razred, nisu baš presrećna što treba da se odvoje od roditelja i sigurnosti doma. Ne odvajaju se oni samo od mame i tate – već bismo mogli navesti čitav niz stvari koje su potpuno nove za njih:

 • odvajanje od poznatog okruženja
 • odvajanje od igračaka
 • odvajanje od svog krevetića
 • odvajanje od braće, sestara, ljubimaca
 • navikavanje na to da nisu u centru pažnje (deljenje prostora, vaspitačice… sa drugom decom)
 • navikavanje na novu hranu
 • navikavanje na drugačiji ritam spavanja/ustajanja
 • ljubomora prema onima što i dalje ostaju kod kuće
 • strah od toga da će biti ostavljeni
 • sramota da obavljaju nuždu pred drugima…
 • i još mnogo toga

Sve ove situacije se NIKAKO ne tretiraju s Rescue Remedy. One mogu da budu korisne ako dete jako plače kad se odvajate, ili se blokira kad treba da uđe u vrtić, ili ako padne pa se uplaši… Može biti korisno za vas ako se vi jako uzmemirite kad svog mališana ostavite u školici, ili ako na svom telefonu ugledate broj vaspitačice pa se presečete, ako kasnite da ga pokupite pa ste jako uznemiren. Znači – samo u urgentnim situacijama. 

“Now I’ve got to tell you something important about Rescue Remedy, the best known of the Bach Remedies. Rescue is a mix of 5 of the Bach Flowers most relevant for dealing with our mental emotional state during an accident or emergency. If you are in serious trouble, like a car wreck, a big fight, or you just fell over for some reason, take Rescue Remedy and it will help you feel better. I’d like to tell you it will fix the dents in your car, but you’ll actually need a body shop for that. But emotionally, you’ll be on an even keel so you can deal with it.

The problem with Rescue Remedy is that like all the Bach Remedies, it only helps with the specific thing it’s for. And unfortunately, the company that manufactures and markets Bach Flower Remedies decided to market Rescue Remedy as a cure for stress – a kind of emotional panacea, if you will. That’s not what it’s for, and it doesn’t work for that, except perhaps as a nice placebo. As a result, lots of people pick up Rescue Remedy at the checkout counter, pop it on the way home from the store, and think, “that didn’t do anything”, and never try it again. Of course it didn’t do anything. You didn’t need it then, and now you think it doesn’t work.”  Citat iz teksta The Truth About Bach Flower Remedies

Bahove esencije deluju na tačno određenu blokadu i u tačno određenoj situaciji. Ako to nije ta situacija, onda ni kapi neće delovati. Pa će neko, s pravom reći – pa ovo ne radi – jer, kao što je slučaj s RR  – ako situacija nije trenutna, šokantna, blokirajuća, takva da u trenutku zamagli svest zbog iznenadne reakcije na nešto – RR neće delovati.

Zašto?

Zato što se vaše dete navikava na nešto novo i to je proces koji traje. Treba da nauči da može deo dana da provede i bez vas, aktivno u igri sa decom. Da može da spava i u krevetu koji nije njegov. Da nije samo mamina hrana ono što se može jesti. Da je deljenje normalan proces. Da se može ići u toalet i sa vaspitačicom, a ne samo sa mamom.

Dete treba da se socijalizuje. A to je proces. Neka deca reaguju besom, druga ljubomorom, treća se povlače u sanjarenje. Neka postanu agresivna, druga pasivna. Može se desiti da vas dete bojkotuje, da se ponaša kao da ste mu najveći neprijatelj, a sve iz straha da će biti ostavljeno, napušteno, da se stvari ne odvijaju prema njegovim ustaljenim navikama.

Ni odrasli nisu drugačiji

Setite se sebe u novom društvu, na novom poslu, u novom fitnes centru. I vi prvih nekoliko dana imate nelagodu, stidite se, povučeni ste, nekad jedva čekate da se sve završi samo da zbrišete – i tu vam Rescue Remedy ne može pomoći. I vi samo ispoljavate nesigurnost, sram, strah od ismevanja, neprihvatanja, nedoraslosti situaciji. To rešavaju druge esencije.

Šta onda dati malom školarcu

Da ne bismo Rescue Remedy skroz izbacili iz priče – i on može imati svoju ulogu u ovoj priči. No, ograničite ga na situacije kada dete toliko plače da ga nikako ne možete zaustaviti, kad se ne može da se odvoji od vašeg zagrljaja, kad neće da uđe u vrtić…

Ostale situacije ipak treba tretirati drugim esencijama koje su namenjene adaptaciji, socijalizaciji, prevazilaženju ljubomore, razdvajanja, jačanju samopuzdanja, uklapanju u društvo, poštovanja autoriteta…

Kod dece kapi vrlo brzo pokažu svoj efekat, tako da, uz dobar razgovor i savete bahovog praktičara vaš školarac će imati dugotrajni benefit. Kad jednom nauči da sve navedeno nije bauk, s radošću će ići i na sva druga mesta koja podrazumevaju odvajanje, boravak u grupi, deljenje…

Zato, učinite nešto dobro za svoje dete, a samim tim i za sebe. Konsultujte svoj praktičara, posavetujte se s njim. Vaše dete će na taj način dobiti svoju ličnu kombinaciju kapi i sigurno i samopouzdano se upustiti u životne izazove.

 

 

error: Content is protected !!