fbpx

SIĐITE S OBLAKA I OTKRIJTE DA JE I VAŠ SVET DINAMIČAN I LEP 

Da li vam je poznata ova situacija –  listate neki ženski portal i naletite na tekst o životu dame iz javnog života. Ona se smeška, lepo obučena, svaka joj dlaka na mestu, a samo se bore smejalice tek naziru. Godine, naravno,  prilično neodređene. Preračunavate da biste mogle biti i generacija. Muž pored nje markantan, zaljubljeno gleda u nju. Deca, na jednoj od fotografija, sede kao lutke. O kući da i ne pričamo. Čisto, uredno, prosto kroz monitor možete da namirišete čistoću. U tom času biste najrađe uskočili u sliku i zauzeli njeno mesto.

SIĐITE S OBLAKA I OTKRIJTE DA JE I VAŠ SVET DINAMIČAN I LEP 

A zašto biste svoj život menjali za njen?

Da li bi odgovori bili:

  • jer je tako negovana i opuštena..
  • jer je tako lepa..
  • jer joj je muž divan i tako je zaljubljeno gleda..
  • jer su joj deca čarobna i mila…
  • jer joj je kuća uredna i čista…
  • jer ona prosto odiše srećom…
  • jer…

… bi sada bilo stvarno vreme da se vratite u sadašnjost. Da li ste i vi naseli na idealnu priču iz šarenih novina? Da li ste I vi na trenutak ponovo počeli da verujete u bajke sa srećnim krajem, maštajući o životu koji nije vaš ali je sigurno mnogo lepši I bolji od vašeg? Da li ste I vi poverovali da je trava u komšijinom (u ovom slučaju novinarskom) dvorištu zelenija?

Pogledajte malo oko sebe

Hajde, pogledajte svog partnera. Da li biste stvarno menjali ovog čoveka s kojim ste prošli I sito I rešeto I dobre I manje dobre trenutke? Koji vas voli I ujutru kad ustanete I kad se umorni vratite s posla I u kućnoj odeći isto koliko I u najlepšoj haljini. Pred kojim ste se od srca smejali I isto tako glasno plakali. S kojim ste planirali svaki detalj vašeg doma, koji vam pomaže da kad vam dođe žuta minuta ispremeštate sav nameštaj po kući, ne prigovori da je za to vreme mogao da ide na pecanje, recimo….

Da li biste stvarno sve to menjali za lepo upakovani san?

Život nije film ni mehur od sapunice

Jer, niste vi od juče I svesni ste da ono što ste videli u časopisu nema ni na filmu. I tamo se uvek zapitamo – a šta tu ne štima kad je sve tako idealno? Šta se iza savršenstva krije? Svesni smo da život nije šećerna pena, ali na trenutak svako od nas uskoči u neku idealnu priču. Ali, onog časa kad zatvorimo magazin trebalo bi isto tako I da se vratimo u svoju stvarnost. Da nam opet naš partner, deca, kuća, pa I naš lični nered budu najdraži na svetu.

Ali nekad nam se baš ne izlazi iz te idealne priče. Zašto i moj život nije upola kao njen – mislimo gledajući idealnu porodicu. Kad bi moja kuća bila tako pod konac. Da i mene ukućani slušaju…

Svi ponekad sanjarimo, ali…

Svi mi ponekad odlutamo u svoju bajku. Pred spavanje, u prepunom gradskom prevozu, dok meditiramo. I taj izlet van stvarnosti, kratkotrajan, pomogne nam da lakše zaspimo, da se isključimo iz vreve i gužve. Da malo pustimo mašti na volju.

Ali, trebalo bi da budemo svesni da mi živimo ovde, sada, u ovom stanu, s partnerom kog smo sami birali.

Kad preteramo sa sanjarijama

Isprićaću vam priču jedne klijentinje koja je bukvalno živela dva života.

U jednom, realnom bila je majka, trenutno nezaposlena, s dvoje dece, mužem koji je u tom period razvijao posao I često nije bio kod kuće. Samoća, njegovi izostanci koji su joj usadili crva sumnje, monotonija – uveli su je u paralelni svet.

Svakodnevno je vodila sina na trening – I sedeći na tribinama počela je da sanjari o njegovom treneru. U početku su to bili kratki izleti u svet mašte dok traje trening, ali vremenom je počela da zapostavlja svakodnevne obaveze, deca su je izbacivala iz takta, muž je počeo da postaje stranac jer ona je duboko zabrazdila u svoj izmaštani svet sa trenerom.

Stvari su otišle predaleko. Počela je da priča prijateljicama o svojoj maštariji. One su u početku, onako uz kafu, šaljivo komentarisale njenu priču. No, zabrinule su se kad su primetile da više ne spominje porodicu, kuću, a čak i kad ih provuče kroz priču ima samo reči kritike, posebno za supruga, za koga je sada već bila sigurna da je vara, deca su postala izuzetno nevaljala, kuća joj je postala mrsko mesto. Jedino joj je lepo bilo na sportskom terenu.

Počele su svađe u kući. Svaki konstruktivni razgovor je padao u vodu. Onda smo, po preporuci zajedničke prijateljice došle u kontakt i počele da radimo.

Korak po korak – od posledice do uzroka

Kroz razgovor smo definisale da njen “problem” I nije velik. Samo nije prepoznala trenutak kada su je monotonija i usamljenost odvele u svet mašte. Kad je upala u taj drugi svet više nije umela da prepozna granice. Bilo joj je lakše da se fokusira na posledice – nestašluk kod dece, muževljevo nezadovoljstvo, nesređenu kuću, ne shvatajući da njeno neprisustvo u sadašnjosti jeste uzrok svim dešavanjima.

Kratki izleti su poput kratkog sna

Kao što rekoh, svi mi ponekad zalutamo s one strane stvarnosti. Dok pada kiša, čekamo autobus, stojimo u redu da platimo račune, pred san… I tih nekoliko trenutaka nas opusti i odvoji od trenutne situacije, poput kratke meditacije.

Ponekad se ubacimo u priče slavnih, dok listamo magazine ili gledamo neku emisiju. Mali izlet u svet bajki je u redu. No, ako primetimo da se sve teže vraćamo u realnost, da dan, nedelju, mesec preguramo samo tako što razmišljamo o šta bi bilo kad bi bilo, kako bi lepo bilo da smo na nekom drugom mestu, sa drugim ljudima to je već trenutak da stavimo prst na čelo. Kad nam stvarnost ne izgleda lepo, kad smo ljuti, nesrećni, tužni u svojoj svakodnevici – hajde da razgovaramo. Da vidimo koje je to izazove život u tom prenutku pred nas postavio.

Možda samo treba da provetrite svakodnevicu

Možda ste samo umorni od rutine, ili se nešto u vašem okruženju promenilo sa čim se teško nosite. Možda ste zabrinuti za budućnost, ili ste blokirali svoje potencijale, želje, sve ono što vas čini ispunjenom, stavljajući sebe na drugo mesto.

Svašta nešto može da nas izmesti iz realnosti, ali samo mi sami možemo da se opet vratimo u sadašnjost.

Snaga je u nama, odluke su u nama, samo treba da se potrudimo i poradimo. Čak i ako smo pomalo lenji da se pokrenemo, I to je rešivo.

Budite svoji, budite realni i u realnosti (a neka mašta i sanjarenje bude samo onaj fini prah koji vam svakodnevicu čini slađom).

Bonus:

Ako mislite da je sve ovo nemoguće ili barem teško i da ne možete sami – javite se. Saznajte kako vam bahove kapi mogu biti od pomoći, a onda donesite odluku.

error: Content is protected !!