fbpx

KAKO MI BAHOVE KAPI MOGU POMOĆI DA OSLOBODIM SVOJU SEKSUALNOST

O čemu je najbolje pisati pred leto? Na šta to većina nas  barem jednom u toku dana pomisli? Pored vode, hrane, potrebe za snom, svi barem jednom u toku dana, pomislimo na seks.

No, dok se hrane, vode i sna nikako ne odričemo, svoju seksualnost, često,  potiskujemo u neki deseti plan.

MI SMO ONO ŠTO MISLIMO

Savremeni način života stavlja nas pred bezbrojne pritiske. Svakodnevno se hvatamo u koštac sa najrazličitijim izazovima od kojih nas dobar deo prilično frustrira i oduzima energiju. Mnogo se trošimo. I fizički i emocionalno. Time narušavamo  prirodni ciklus života i svodimo ga na puko preživljavanje, a priču o seksu, nežnosti, erosu, ostavljamo za neki drugi dan.

KAKO FORMIRAMO NAŠ ODNOS PREMA SEKSUALNOSTI

Naši psihički i mentalni obrasci nas kreiraju. Naš seksualni obrazac kreira se u vreme kada ulazimo u pubertet. Ako se formiramo u zdravoj sredini u kojoj su seksualnost, odnos prema telu, polnim organima, prema fizičkom kontaktu nešto što ima pozitivnu konotaciju i mi stvaramo takve obrasce seksualnosti.

No, ako sredina koja nas formira ima negativan odnos prema telu, fizičkom kontaktu, ako se seks smatra prljavim onda s takvim predispozicijama i krećemo u svet odraslih. Negativne misli i negativni obrasci vode nas u disbalans i različite emocionalne, pa i fizičke poremećaje.

MI I NAŠA SEKSUALNOST

Naša seksualnost je jedan od najvećih darova koje nam život daje. Ona je izvor radosti i zadovoljstva, pomaže nam da ostvarimo  intimnost u odnosima. Ona kao krajnji rezultat ima i produžetak vrste.

Ova energija je i moćna za našu duhovnu transformaciju i samootkrivanje. Ako je pravilno prihvatimo – ona nam pomaže da rastemo u emocionalnom i duhovnom svetu. No, ako je blokirana, čini nas  ranjivim, pretvarajući izvor radosti u jednu od frustrirajućih oblasti života.

Često ljudi o seksu razmišljaju kao o čisto fizičkoj manifestaciji – razdvojenoj od emocija i duhovnog sveta. No, čovek je kompleksno biće – nema samo fizičku manifestaciju – on ima i emocionalni i mentalni deo. Kada dođe do rascepa između fizičkog, emocionalnog i mentalog dela, dolazi do konfuzije i naša seksualnost umesto zadovoljstva postaje izvor bola i traume.

IZ PRAKSE

Jedna od tema koja se sve češće provlači u razgovorima sa klijentima jeste upravo nedostatak fizičkog kontakta među partnerima. Oba partnera imaju želju, ali u poremećenom dnevnom ritmu, kao da ne umeju da se snađu i preslože prioritete.

Život gubi iskonski ritam. Sve češće smo svedoci da se način ishrane promenio, da ne stižemo da jedemo redovno, a i kad jedemo to radimo brzo, čitajući poštu ili vesti na telefonu. San nam je isprekidan, neuredan, budimo se umorni, ležemo glave pune informacija, bez barem dva sata distanciranja od svih dnevnih rutina. Još kad se tome doda da često radimo različite smene od partnera, ili se razdvajamo na neko vreme zbog poslovnih obaveza, jasno nam je zašto je fizička bliskost skrajnuta.

POTISKIVANJE ŽELJE

Još jedan veliki problem predstavlja što ćemo lako saopštiti da smo gladni, žedni, umorni, ali započeti priču u potrebi za bliskošću, za dodirom, otvoreno progovoriti o seksualnim željama, sklonostima, frustracijama – to je malo teže. Za dobar deo našeg društva to je još uvek tabu tema o kojoj svi znamo sve, a u stvari smo prilično zatvoreni i lakše nam je da trpimo nego da se otvorimo i živimo u balansu sa svojom seksualnošću.

CVETNE ESENCIJE I SEKSUALNOST

Dr Edvard Bah, kada je opisivao svoje cvetne esencije, nije se bavio direktno seksualnošću. Da li je razlog tome što je  tada  seksualnost bila  tabu, ili zato što je dr Bah smatrao, ispravno, da često rešavajući neke druge disbalanse, mi kao krajnji rezultat dobijamo zdrav odnos i prema sebi i svoj telu i svojim telesnim potrebama? Rešavanjem srodnih problema – intimnosti, samopouzdanja, duhovnog rasta, dnevnog ritma, mi radimo na mnogo dubljim nivoima.

***

S druge strane, kalifornijske i balkanske esencije bave se direktno ovim pitanjima i nude konkretne cvetne esencije za balansiranje divne seksualne energije.

 Svaki praktičar ima svoj pristup osobi sa kojom radi. Moje mišljenje jeste da prvo treba da rešimo emocionalne disbalanse koji nas sprečavaju da u potpunosti, ili uopšte uživamo u seksu, a onda možemo da se bavimo finesama. Kad vratimo balans u život, kad razbijemo negativne obrasce, kad steknemo pozitivan stav prema sebi, svom telu, polnosti, kada prihvatimo sebe onakve kakvi jesmo, i zavolimo se istinski, tada se i naša putenost ponovo vraća tamo gde joj je mesto. U (svako)dnevni ritam. Tada možemo da radimo na širenju granica, oslobađanju od frustracija, prihvatanju različitosti i ostalim nijansama koje nas čine drugačijim i baš zato privlačnim drugoj osobi. Ali je prvo bitno postići jedinstvo tela, duha i duše.

NEKE OD KORISNIH ESENCIJA

Rascep između fizičkog tela i duhovnog života ima mnogo ispoljavanja.  Nedostatak intimnosti ili topline u seksualnim odnosima čini nas frustriranim i nesrećnim. Cvetne esencije bude ono najbolje iz te oblasti u nama, umeškavaju žensku stranu, i jačaju mušku stranu. Nekad je potrebno i da muškarci istraže svoju žensku stranu i da je prihvate. Kod nekih klijenata postoji istorija fizičkog ili seksualnog zlostavljanja – pa ih treba tretirati esencijama koji će brisati traume, pa onda vraćati seksualnost u balans. Navešću samo neke od esencija koje bi mogle da budu od koristi u deblokiranju seksualne energije.

***

Calla Lily – cvetna esencija za sve one koji imaju problem sa seksualnim identitetom.

Nar – cvetna esencija namenjena ženama kojima je potrebno da probude i razviju majčinski inskinkt.

Bleeding Heart – cvetna esencija za osobe koje manipulišu radi dobijanja ljubavi. Oni često mešaju ljubav i naklonost. Pomaže i kod čežnje za dalekom, izgubljenom ljubavlju.

Holly – cvetna esencija protiv zavisti, ljubomore, za energiju blokiranu ovim osećanjima.

Olive – za fizičku i mentalnu ispcrpljenost. Da nam balansira telo i duh i vrati energiju.

Hornbeam  – za parove koji su dugo zajedno i za koje je život postao rutina. Za one koji su se ulenjili i mrzi ih da preuzmu inicijativu i unesu novine u odnos.

Crab Apple – za neadekvatan odnos prema telu. Kada sebe ne doživljamo lepim, kada nam se telo čini nesavršenim.  Da se oslobodimo potrebe za “idealizacijom” spoljašnjosti.

White Chestnut – da prestanemo da brinemo u vezi sa svim i svačim. Da se opustimo, i prepustimo uživanju. Da utišamo gramofon u svojoj glavi, da čujemo sebe i svoje želje.

Navela san samo neke od najčešćih uzroka blokiranja energije. Cvetne esencije nisu čarobni štapić koji će razrešiti sve vaše probleme ali mogu da vam pomognu da razrešite blokade, traume, nesaglasja u vezi sa svojom seksualnošću. Na vama je da svoju oslobođenu energiju usmerite u željenom pravcu.

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!