fbpx

RECITE ZBOGOM NESANICI

Buđenje – pozdrazumeva da smo pre toga spavali. To može značiti metaforičko spavanje, zimsku uspavanost, tromost, mirovanje tokom hladnijih meseci. No, ovaj put  bih da malo popričamo o pravom spavanju. Spavanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba i ako je narušeno, poremećeno, izvan ritma, i čovekovo budno stanje nije u fokusu. Setite se samo jedne neprospavane noći, setite se kako je izgledao dan nakon takve noći.

RECITE ZBOGOM NESANICI

Nesanica nema samo jedan uzrok. Ona nastaje kao posledica mnogih dešavanja u našim životima. Setite se samo šta su vama bili okidači koji vam nisu dali san na oči.

Hajde da pokušamo samo neke da nabrojimo:

 • dete je u izlasku – ko zna šta može da mu se desi 
 • sutra imamo ispit
 • preodgovorni smo prema poslu, obavezama pa nam to ne da da zaspimo
 • čekamo neku važnu vest
 • imamo drugih životnih izazova i problema koji nas drže budnim
 • toliko smo umorni da više ne možemo ni  da zaspimo
 • treba da se nađemo s nekim koga dugo nismo videle pa smo uzbuđene
 • treba da spremimo ručak za važne goste pa vrtimo jelovnik po glavi 
 • idemo na put…. šta sve da spakujem… šta sve treba posetiti od znamenitosti…
 • treba da prezentujemo nešto pred većom grupom ljudi
 • toliko sam uzbuđena zbog /veridbe/udaje… 
 • iznervirao me partner, prijateljica, komšinica…
 • na poslu je prilično napeto…
 • treba da dobijem unapređenje…
 • čuli smo tužnu vest..

I kako do rešenja

Koliko razloga za nesanicu – toliko i mogućih rešenja za otklanjanje iste. Nekad ne spavamo od sreće, uzbuđenja, osećaja odgovornosti, treme, straha, tuge, entuzijazma, brige. Nekad je razlog svađa, a opet i ljubomora na nekog može da nam ne da snu na oči. Ako su razlozi tako šaroliki, onda ni rešenje ne može da bude jedna šarena pilula. U stvari, da budem precizna – može, i šarene pilule će nas uspavati. Ali, one će samo potisnuti posledicu, tj. uspavaće nas, ali čim prestanemo da ih pijemo, opet ćemo biti na istom. I, još nam je u najavi zavisnost od tableta.

Primer iz prakse

Ipričaću vam jedan primer iz života. Pre nekoliko  meseci  pričam s prijateljicom i onako usput ona mi spomene da ne može već duže vreme da spava. Pitam je što. Ona mi objasn da:

– radi u banci kao šef i posao joj je izrazito stresan
– ima dvoje male dece

– upala je u krizu srednjih godina, pred klimakterijumom je, nervozna je, kako je ona rekla – živci su joj toliko tanki da joj smeta sve – čak i glasovi rođene dece. Imala je utisak da su joj oduzeli svaki trenutak privatnosti, da nema vremena za sebe. Brak je ušao u rutinu, a ona već godinu dana spava samo uz pomoć hipnolitika – lekova za spavanje – koji bi smeli da se uzimaju najviše 10 dana dok se ne uspostavi ritam spavanja. No, njen lekar joj upurno prepisuje isti lek, a ne traži uzroke njenog nespavanja.

Ja sam bila u šoku. Setih se jedne davne situacije u svom životu kada sam upala u dugotrajnu nesanicu. U pitanju je bila smrt u porodici i nikako nisam mogla da se vratim u kolosek. Između ostalog toliko dugo nisam mogla da spavam da sam od psihijatrice dobila hipnolitik. Ja sam pokušavala da se izborim za neko drugo rešenje… ona je tvrdila da je to jedino i idealno rešenje. I dogovorile smo se da probam – i ako i dalje budem tvrdila da to nije rešenje za mene – probaćemo nešto drugo. Te dve noći su za mene bile vrlo traumatične. Gore od nesanice. Prvog jutra sam se probudila na drugom kraju kreveta, a da se ne sećam ni kad sam ustajala u toku noći, ni kako sam se premestila tamo gde sam se probudila. Drugu noć je strah bio još veći… nije se ništa desilo – ali ta vrsta spavanja u kom kao da ste dobili anesteziju nakon koje se budite bez ikakvog sećanja nije bila rešenje za mene.  Tako sam treći dan opet bila kod nje i tražile smo novo rešenje… Ali o tom potom.

Vratimo se slučaju nesanice moje prijateljice

Pitam ja nju – da li bi htela da proba da s bahovim kapima razreši uzroke svog nespavanja. Pošto je dugo pila hipnolitike, poenta je bila da pokuša da kroz određeno vreme smanji dozu istih, pa da onda u jednom trenutku i prestane da ih pije. Dobra stvar kod bahovih kapi jeste upravo ta, da pored toga što su neškodljive jesu i komplementarne – tj. da se mogu koristiti uz druge lekove i terapije.

Pre nego što je počela da pije bahove kapi ona je skoro godinu dana spavala tačno 5 sati tokom noći uz ove lekove, ali nije sanjala jer pod njihovim uticajem nema snova. Noćnog pražnjenja kroz snove nije bilo i žena je bila van sebe. Kroz razgovor smo konstatovale da joj se svašta nešto u životu nakupilo i da je njena nesanica samo posledica toga. Bila je ona svesna da joj ovi lekovi ne rešavaju situaciju, ali ih je pila jer joj drugo rešenje nije ponuđeno. Ja sam joj ponudila bahove kapi, a mogla je da proba i neku drugu alternativnu, komplementarnu tehniku – od akupunture, preko hipnoze do psihoterapije.

 Uspostavimo ritam

Nakon razgovora sam  joj objasnila  da neće dobiti esencije za spavanje jer nije “istanjenost” živaca uzrok nesanice. Kod nje je nesanica posledica stresa na poslu, njenog krutog odnosa prema ljudima kojima je nadređena. Takođe, uzrok je i njena želje da u kući sve bude pod konac. Na nesanicu utiču i promene u njenom telu (ulazak u klimakterijum). Njen odnos prema deci i mužu treba da se promeni – da ne očekuje da budu “pod konac”, da se opusti i uživa sa njima u aktivnostima. Da ih pusti da rade i greše, a ne da se rukovodi onim što je nju njena majka naučila – dok ja drugima objasnim ja sam već sve uradila.

Dogovorile smo se da kad oseti u sebi da je opuštenija proba da prepolovi tabletu za spavanje. Kad se probudi oko pet, da uzme kapi i pokuša da nastavi da spava. Posle nekoliko dana javila mi  je da je opuštenija. I dalje se budi oko pet.  Uzme kapi. Ne može da zaspi ali uspeva da dremucka do 7 kad ustaje za posao.  Negde pred kraj prve doze kapi javila je da u tom dremanju ona počinje da sanja.

Prva kontrola i nastavak uzimanja bahovih kapi

Na prvoj kontroli je rekla da je poslednjih dana pijenja kapi počela da spava bez buđenja do sedam sati. Dogovorile smo se da nastavlja da ih pije i da će pokušati da se uz drugu bočicu oslobodi i druge polovine tablete za spavanje. Reče mi  – to ne znači da ih više nikad neću uzeti – trebala joj je ta ograda da uvek može da posegne za njima ako se nesanica vrati. Ja joj rekoh da je to sve njena odluka i da kapi sasvim slobodno može da pije i uz lekove. To ju je ponovo umirilo i oslobodilo straha da ako se odrekne tableta ljudi oko nje neće ozbiljno shvatati nju i njene nesanice.

Krenula je da pije drugu bočicu cvetnih esencija, za nijansu promenjenim sastavom – jačamo njeno samopouzdanje, opuštamo je i podstičemo da redovno sanja. I, onda je jedne večeri je stigla predivna poruka od nje – moram da se pohvalim da već 5 dana spavam bez leka, i sanjam i čarobno se osećam. Sanjam i budim se odmorna.  

Rad na dubinskim uzrocima

Naravno, ovo nije bio  kraj njenog povratka u optimalno stanje.  Kroz kontrole i razgovor smo definisale još nekoliko važnih  slojeva na kojima treba da se radi, i što je dobro, na kojima ona želi da radi. Uz njenu dozvolu, delim sa vama ovo divno iskutstvo. Htela sam da vam dobližim da ne postoji čarobni napitak za svaku nesanicu. Često nismo ni svesni šta nas to blokira i zbog čega nemamo sna. Da su uzroci tamo gde ih ne bismo možda nikad ni tražile. Često mnogo toga trpimo, misleći tako mora – a tek kada se javi fizički simptom – poput nesanice krenemo da tražimo pomoć. Zato ću u jednom od sledećih tekstova pisati o preventivnoj upotrebi bahovih kapi.

A do tada bih volela da znam imate li i vi probleme sa spavanjem? Znate li nekog kome bi ovaj tekst bio od koristi? Važno je da znate da niste sami i da je nesanicu moguće otkloniti uz bahove kapi!

 

 •  
 •  
 •  

Comments (1)

 1. Nekada sam mogla da zaspim istog trenutka kad spustim glavu na jastuk i da u cugu odspavam ( i odsanjam) osam sati. Sa godinama (verovatno i sa brigama i stresom) to ne ide baš tako. Kad god me nešto muči, a možda sam i pomalo toga nesvesna, poremeti mi se ritam spavanja. Bio je jedan period kad sam se budila tokom noći uvek u isto vreme. Ne znam ni sama kako sam to prevazišla. Trudim se da probleme ostavim van spavaće sobe.

Comments are closed.

error: Content is protected !!