fbpx

O ADHD IZ HOLISTIČKOG UGLA

Aleksandra Arsenijević  (Indigo Alex) iz Beograda. Aranžer, dizajner i bahov praktičar, saradnica psihološkog savetovališta Jazz iz Beograda. Indigo Alex – možete pratiti na  njenom blogu. 

ADD i ADHD su dve skraćenice koje označavaju poremećaj pažnje i poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću. ADHD nije bolest, već skup različitih simptoma koji mnoge zbunjuje. Nije bolest, ali se tretira lekovima.

O ADHD IZ HOLISTIČKOG UGLA
https://stickin2gether.weebly.com/blog/out-of-bounds

Po američkim podacima iz 2011. broj dece koja imaju ADHD kreće se oko 11%, mada postoje i mišljenja da je stvaran procenat negde između 3 i 5. Tendencija svuda u svetu je da se broj dece sa ovim simptomima povećava. Šta jeste a šta nije ADHD i kako ga prepoznati, pročitajte u besplatnom priručniku Milene Kostić, terapeuta sa višedecenijskim iskustvom*. O lečenju hiperaktivnosti  lekovima zvanične medicine postoje podeljena mišljenja i možete ih potražiti na forumima na netu. Iskustva se veoma razlikuju, od toga da su ljudi prezadovoljni, delimično zadovoljni do totalnog i izričitog odbacivanja lekova zbog negativnih efekata na psihu i telo. Iskustva izneta u ovom članku su isključivo lična, to su iskustva u radu sa decom, tinejdžerima i odraslim ljudima sa ADHD simptomima. Neki od njih su bili na nekoj drugoj terapiji ranije, dok drugi nisu.

Kada je ADHD po sredi, pitanje koje se nužno nameće je :

Zašto je danas toliko hiperaktivne dece?
      Odraslih takođe…

Pre svega, oduvek su postojala deca koja su imala simptome hiperaktivnosti ali su ih nekada zvali bezobraznima, nemogućim, nepodnošljivim, izraz ADHD je postao poznat tek krajem prošlog veka široj javnosti a i sada izaziva pometnju. Ako pogledate samo koliko se stil našeg života ubrzao uz sedalački način života i višesatno korišćenje razne elektronike tokom dana i noći, uz zagađenje, fast food i sve ono što su negativne strane savremenog života, nije ni čudo da smo svi postali ubrzani i nestrpljivi. Neko ko je inače rođen kao takav, jače će ispoljavati simptome koje zovemo ADD ili ADHD. Kod ADHD dece i odraslih nije pronađena nikakva anomalija, zbog toga se i ne smatra bolešću. Jedino što je uočljivo merenjem moždane aktivnosti kod ADHD dece je da veze između leve i desne hemisfere nisu jednake kao kod prosečne dece već su brže. To znači da su oni zaista brži po prirodi, ali i nestrpljiviji. Kako svet nije pravljen po njihovoj meri već po nekom proseku, oni  su problem a ne drugi. Ako se stvari posmatraju iz njihovog  ugla, svi mi ostali smo spori za ADHD. Problem nastaje kada te dve strane treba nekako uskladiti i pomiriti. Zato je rad sa ADHD decom mukotrpan i dugotrajan  jer se zapravo stalno moraju korigovati obrasci ponašanja i emotivne reakcije. To često potpuno iscrpljuje roditelje ili pravi konflikte u školi i porodici. Evo nekih prirodnih metoda koje su se pokazale kao dobra pomoć u tretiranju ADD i ADHD:

Cvetne esencije- bahove kapi

Cvetne esencije su blaga i efikasna pomoć kod različitih simptoma koji su česti kod ADHD i ADD, kao što su: nestrpljenje, bes, nervoza, nedostatak pažnje i koncentracije , emocionalna i socijalna nezrelost, sanjarenje, depresija.
Cherry Plum- esencija koja pomaže osobi da kontroliše svoje ponašanje i reakcije, za decu koja vrište, prave haos na javnom mestu i ne mogu da obuzdaju sebe

Impatiens– reguliše nestrpljenje i nervozu, koriguje obrasce preterane ubrzanosti

Chestnut Bud– za sve one, pogotovo decu, koja stalno ponavljaju iste greške ali ništa ne nauče iz toga

Clematis– za manjak koncentracije i interesovanja za realnost, sanjarenje, preterano fokusiranje na virtuelni svet, neuzemljenost i osećaj ne pripadanja ovde i sada

Mustard– esencija za velike oscilacije u raspoloženju i depresiju

Walnut– esencija koja pomaže da se osoba lakše prilagodi promenama oko sebe ali i da zaštiti svoju energiju od uticaja drugih

Osim ovih, često se sreću i esencije Beech, Holly i Vine kod netolerantnih, agresivnih i naredbodavnih odraslih i dece, ali svako je osoba za sebe i ovo su uopštene smernice, te se kombinacije esencija moraju individualno praviti.

Eterična ulja

Postoje iskustva i ispitivanja koja su pokazala da se neka eterična ulja mogu efikasno koristiti kao pomoć kod ADHD. Posebno su se pokazala dobrim eterična ulja Vetivera, Lavande i Kedra, gde je preko 80% ispitanika osetilo blagodeti njihove primene, u slučaju Vetivera čak 100%. Za terapeutske svrhe se moraju koristiti čista eterična ulja, terapeutski gradirana (recimo Oshadi). Ulja se mogu koristiti u eteričnim lampama, sama ili u kombinaciji, u raspršivaču ili kao masažno ulje gde se izmasira vrat i stopala. Eterična ulja se uvek moraju koristiti rastvorena u odnosu 2 kapi eteričnog ulja na 10 ml baznog ulja i svakako je bitno voditi računa da li je osoba alergična ili ne na neko ulje. Eterična ulja brzo deluju, dobra su i u akutnim situacijama. Dobro je uveče upaliti eteričnu lampu i izmasirati vrat i stopala pre spavanja, radi opuštanja. Osim navedenih, različita ulja citrusa: pomorandže, mandarine  i limuna takođe su se pokazala dobrim za dnevnu upotrebu gde treba jačati koncentraciju a biti smiren. Kako su simptomi kod  ADHD vrlo raznoliki, za specifične uslove treba konsultovati stručnog i iskusnog aroma terapeuta, naravno.

Što se nekih opštih saveta tiče, pokazalo se da većina ADHD dece voli vodu i aktivnosti u vodi, kretanje u prirodi i kreativne aktivnosti. Supstance koje veštački podižu organizam: šećer, stimulansi, aditivi, narkotici i kofein dodatno ubrzavaju inače ubrzani energetski sistem i svakako da ih treba izbegavati. Različite tehnike disanja, energetske vežbe, yoga-to su sve korisne aktivnosti, ali postoje  dva ometajuća faktora koja su u praksi veoma česta, a to su da roditelji izgube strpljenje u primeni i ponavljanju određenih aktivnosti a drugi je da deca uopšte nemaju želje ili strpljenja da istraju u aktivnostima.

Nažalost ili na sreću, to jeste ključ uspeha kod ADHD- kontinuirani dugogodišnji napor u menjaju ponašanja i emotivne reakcije na okolinu i svet oko sebe.

 

Korisni linkovi:

*ADHD- hiperaktivnost i problemi pažnje, priručnik za roditelje i nastavnike hiperaktivne dece-Milena Kostić: http://www.jazzord.com/publikacije-savetovalistva/adhd-hiperaktivnost-i-problemi-paznje

Eterična ulja: https://www.57aromas.com/kb/display/228

Hrana: http://www.brainbalancecenters.com/blog/2014/07/nutrition-adhd-kid-friendly-foods-support-memory/

You Tube:

Tehnika disanja: https://www.youtube.com/watch?v=gz4G31LGyog

Energetske vežbe za ADD i ADHD: https://www.youtube.com/watch?v=WpSBTVFgK0Y

error: Content is protected !!