fbpx

JER JA NE POSTOJI BEZ TI

Autor: Ognjena Lazić

Ima li čoveka na Zemlji koji ne čezne za harmonijom? Verujem da nema. Verujem da, bilo tajno ili javno, svako od nas teži da je pronađe u sebi i uspostavi oko sebe.

JER JA NE POSTOJI BEZ TIPutevi su mnogobrojni, načini raznovrsni, ali i stranputice veoma česte. Zato mi se čini da njene draži najbolje poznaje samo onaj ko živi ispunjen iskrenom blagodarnošću, jer ako se potrudi da bude veran i skroman u malom, onda zadobija radost i biva ispunjen entuzijazmom (=nadahnućem s više). A samo onaj koji ima životnu radost može polako, trudoljubivo i sa punom svešću da otkriva svoje darove, svoje potencijale kako bi ih opet sa nepatvorenom skromnošću, zahvalnošću i uzvišenim duhovnim osećanjima mogao prineti kao služenje svojim bližnjima. Jer, ja ne postoji bez ti.

Duboko verujem da bivamo u ravnoteži samo ako smo spremni da dobro upoznamo sebe, da prvo vidimo brvno u oku svom, a ne da sa tim brvnom pokušavamo da vadimo trun u oku svog bližnjeg; ili još gore da se potpuno nepreporođeni postavljamo kao sudije svima i svemu. Dr Bah je to sasvim jasno sažeo u jednoj rečenici: „Kao što postoji jedan veliki koren uzroka svih bolesti – samoljublje, tako postoji i jedan značajan način otklanjanja sve patnje – preobražavanje samoljublja u posvećenost drugima.“ (Isceliti sebe)

U to ime da vam ispričam jednu sasvim kratku priču o ljubavi.

Desio mi se ovakav slučaj: u jednom vremenskom razdoblju sam morala blisko da sarađujem sa osobom koja je uz sve moje napore da izbegnem bilo kakav konflikt ili neprijatnost još više napora ulagala da mi pokaže koliko je neprijateljski raspoložena prema meni. Čak mi je otvoreno davala do znanja da je ljubomorna na moja postignuća i jednom rečju očima nije mogla da me vidi. Možda će čudno zvučati, ali kada sam se suočila sa sobom i sa njom meni u početku baš ništa nije bilo jasno. Počela sam da tugujem i gledala sam samo da se sklonim. Međutim, kada sam videla da to nije rešenje, ulagala sam sve napore da izgladim situaciju i naš odnos, ali to je bilo jako, jako teško i iscrpljujuće. Tada mi je sinulo da sigurno i u meni ima nešto od njene ljubomore, zavisti, sumnjičavosti, neprijateljstva čim me se to toliko dotiče i čim sam počela u svoj svojoj nemoći da osećam bes i ljutnju. Da, baš tako!

Počela sam jako da se ljutim na nju što je takva i na sebe što ne umem da se snađem.

U to vreme sam već bila čula za Bahove kapi i, eto, na moju sreću se desilo da sam odmah nekako predosetila kako bi Holly mogao da mi pomogne. Već kroz nekoliko dana sam počela da se osećam mirnije i imala sam neko dublje razumevanje za njeno ponašanje i njena osećanja. Kako je vreme prolazilo pošto sam osećala sve veći sklad i dublji smisao čitave priče, lakše sam uspevala i molitveno da pristupam čitavom zamešateljstvu. Ovo što pišem sam osvestila tek nakon nekih petanestak dana kada mi je ta osoba prišla prijateljski i srdačno; i rekla mi da ne zna šta joj je bilo, da joj je žao zbog svega i da bi volela dalje da budemo u dobrim odnosima… Tada sam shvatila koliko skoro sve zavisi od našeg stava, naših misli i osećanja koja često puta ne želimo iskreno da sagledamo. Jer, ipak sam i ja svojom ljutnjom i negativnim stavom i te kako doprinosila i davala goriva toj tegobnoj situaciji i toksičnom odnosu.

Osim toga proletos kada sam imala težak napad alergije uzimala sam Holly, Beech i Crab Apple i ne samo što su se simptomi vrlo brzo sanirali, nego sam zaista osetila unutrašnju promenu i veliku rasterećenost. Holly je baš kakvo joj je i ime – božanstvena. Kada želimo da osetimo predokus svetosti i svetlosti Holly to može da nam pruži.

error: Content is protected !!