fbpx

NESANICA, NOĆNE MORE, SVETLOST, TAMA – SVE TO REGULIŠE SAINT JOHN’S WORT

Drugi dan izazova. Posle crvenog biramo žuti cvet. Saint John’s Wort. Gospina trava. Grčko ime ove biljke je Hipericum što znači “nad duhom”. Ima veoma dugu istoriju pružanja duhovne zaštite, zaštite od noćnih mora i pomaganja ljudima da se suoče sa tamom. 

Prvo na šta pomislim kada je ova esencija u pitanju jesu noćne more (posebno kod dece). Takođe, stavim ga u kombinacije kad god neko kaže da spava s uključenim svetlom.

Gospina trava nam pomaže da steknemo  mudrost i da nas zaštiti. Ne tera nas na borbu sa spoljašnjim silama, već nam pomaže da se setimo da smo sigurni na ovom svetu i da je oko nas jedan zlatni štit ispod kog nam se ništa loše ne može desiti. Vezana je za krunsku čakru.

Šta dovodi u balans?

Disbalans fizičkog i astralnog tela – što dovodi do psihičke i fizičke ranjivosti. Balansira uznemirenost strašnim i uznemirujućim snovima, kao i depresiju koja nastaje zbog nedostatka kontakta sa duhovnim svetom.

Iskustva u vezi sa ovom esencijom su izuzetno zanimljiva. Saint John’s Wort se koristi i u slučajevima kada smo previše osetljivi na sunce, ali i kada ne možemo bez sunčeve svetlosti. Pokriva sve aspekte vezane za svetlost. Ako ste i vi, poput mene, neko kome zima teško pada, ne toliko zbog hladnoće, koliko zbog tmurnih dana, dobro je da u kombinaciji imate i ovu esenciju.

Saint John’s Wort nas štiti od noćnih mora i buđenja u znoju tela svog zbog neprijatnih snova. Štiti naše emocionalno polje (znate onaj osećaj kada mislite da ste i fizički ali i psihički ranjivi i da vam treba zaštita). Svima koji ne mogu na sunce bez naočama čak i u polusunčanom danu ova cvetna esencija je pravi melem. Pomaže i da se ublaže emocionalni faktori koji dovode do alergije na sunce.

Inače, mi gospinu travu još bolje znamo kao kantarion. A verovatno svako od vas zna barem jednu korisnu informaciju u vezi sa ovom biljkom. Od uznemirujućih snova, mokrenja u krevet, ranjivosti, hiperosetljivosti, preznojavanja, pa do regulacije svetlost/tama.

Kako prepoznati da nam treba baš ova cvetna esencija?

U detinjstvu to su simptomi straha od mraka, noćne more, mokrenje u krevet. Kasnije nam pomaže da reguliše količinu svetlosti – ni previše ni premalo : ) šalim se, naravno, ne može esencija da reguliše svetlost, ali može naš emocionalni odgovor na prejako ili preslabo svetlo. Uliva nam osećaj poverenja, straha od smrti, uzemljuje nas, pomaže u samodisciplini, u situacijama kada nas preplavuju panike, paranoje, šokovi iz prošlosti.

Verovatno već možete pretpostaviti koje su to situacije u kojima bismo koristili ovu cvetnu esenciju. A poziv za književno delo, film, sliku – koji bi bili dobra ilustracija za ovu esenciju i dalje stoji 🙂 Pišite, delite, komentarišite, pitajte 🙂

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!