fbpx

KAKO SAVLADATI STRES U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Pre dve nedelje mi je bio rođendan. Imam osećaj da je to bilo pre godinu dana koliko se stvari u međuvremenu ispodešavalo. Nisam stigla ni da se zahvalim za čestitke. Ni da odem na kafu sa prijateljicama. Vreme sve brže prolazi i ponekad pomislim da treba da trčim ne bih li ga prestigla. I u takvim situacijama se osećam prilično loše, frustrirano jer – šta ako izgubim trku sa vremenom?

No, onda se saberem i pomislim – povuci ručnu. Razmisli šta ti je važno, koji su to prioriteti, a o čemu ne treba ni da misliš. Uzmem Bahove kapi – one koje mi u tom trenutku pružaju odgovarajuću podršku i idem dalje.

Mnogo satova
jon-tyson-FlHdnPO6dlw-unsplash.jpg

Drage moje, složićemo se da je stres jedan od najvećih problema našeg doba. Sve oko nas se kreće sve brže i brže, a naš um je primoran da neprestano radi. Vreme koje posvećujemo sebi postaje sve ređe, što dovodi do nakupljanja stresa koji može imati različite oblike i može proisteći iz različitih situacija. Navešću samo neke.

Osećaj da živiš pod pritiskom

Verujem da si kontinuirano pod pritiskom zbog raznih obaveza. Tvoj život je užurban i teško je nositi se sa stresom koji dolazi od profesionalnih i ličnih ograničenja svakodnevnog života. Moraš da balansiraš između karijere, koja zahteva veliku ličnu posvećenost, i porodičnog života: želiš da pokupiš decu iz škole i vidiš kako rastu. Ovaj užurbani tempo je iscrpljujući, a stres je toliko intenzivan da ne možeš da ga kontrolišeš ili  se oslobodiš pritiska.

Nestrpljenje

Razumem da ne podnosiš čekanje i gubiš strpljenje sa prijateljima, porodicom i kolegama. Upala si u začarani krug gde sve ide brzo i nemaš dovoljno vremena da zastaneš i presabereš se. Želiš da svi idu istim tempom kao i ti i ne možeš podneti ni najmanje kašnjenje.

Stres tokom vožnje

Putovanje, bilo javnim prevozom ili automobilom, značajno doprinosi tvom svakodnevnom stresu. Ujutro krećeš u pravu trku s vremenom da bi stigla na voz ili autobus, a zatim opet uveče, kako bi započela svoj drugi deo dana sa porodicom. Spoljni svet, tenzija, iritiranost drugih putnika i ponekad otkazivanje prevoza znatno povećavaju tvoj stres, posebno nakon radnog dana. Automobil i saobraćajne gužve takođe mogu biti izvor stresa na kraju dana, i traže koncentraciju koja je već na rezervi.

Devojka vozi kola. Ostalo je zamagljeno.
jan-baborak-4STq2B24S1k-unsplash.jpg

Osećaj odustajanja

Kada stres postane previše intenzivan, ponekad sigurno poželiš da odustaneš od svega. Osećaš da bi se mogla predati, jer postizanje bilo čega izgleda nemoguće i gubiš svaku želju da nastaviš borbu i napreduješ.

Problemi sa spavanjem

Kad si pod stresom, teže je zaspati. Osećaš se napeto i sama ideja da ne možeš da zaspiš samo povećava osećaj napetosti. Tvoj um je potpuno budan i ne možeš pronaći mentalni ili fizički mir potreban za odmor. Problemi sa spavanjem usled stresa često dovode do naglog buđenja, i uvek u isto vreme.

Devojka ne može da zaspi.
yohann-libot-3kJVXDusIW4-unsplash.jpg

I šta sad?

Moj predlog su Bahove kapi i razgovor sa Bahovim praktičarem. Ja ti stojim na raspolaganju. Sertifikovani sam praktičar sa dugogodišnjim iskustvom. Isti stres sustiže i mene, i ovo nije iskustvo o kom pričamo napamet – jer takvo je vreme – osećamo da nas sve prevazilazi i da ako i malo zastanemo, više nikad nećemo dostići neki imaginarni cilj. Ali, čemu trka? Samo treba da se vratimo u balans i razumemo šta je to što je zaista važno. Da li se slažeš?

Zato, čujemo se, i radimo na sebi.

error: Content is protected !!