fbpx

ENDOMETRIOZA – ŽENA JE ŽENSTVENA I KAD NIJE MAJKA

Gradski prevoz je idealno mesto da čujete raznorazne priče i iskustva. Umesto da stavim slušalice u uši i slušam muziku, volim ponekad da čujem ljude i njihove priče. Neki dan sam se tako našla usred razgovora dve mlađe žene.

ENDOMETRIOZA - ŽENA JE ŽENSTVENA I KAD NIJE MAJKA

I šta ti je rekao doca?

Kaže da imam endometriozu. Ja ga pitam odakle mi to, a on kaže da se baš ne zna pravi uzrok nastanka, ali da je jedino rešenje operacija, ako hoćemo da pravimo bebca.

Čekaj, a kako je on uopšte provalio da se baš o tome radi?

Malo me blam da ti priznam, ali imali smo problem tokom odnosa… Ponekad je baš bolan. Pa nekad i odustanemo od seksa. Dobro je da me muž razume i da ne navaljuje. Već nam je postala interna šala – uvek postoji novi mesec i nova prilika. Ali, primetila sam da se sve manje smeje, a sve više kiselo smeška kad ga zaustavim… pa sam tako i zakazala pregled.

I šta su ti rekli, kako si to dobila?

Rekoh ti da nemaju baš jasnu sliku kako se dobija, ali barem znaju šta se zbiva kad se dobije. Kaže doca da je to zbog priraslica koje nastaju u stomaku kad se menstruacija otrgne kontroli. Pa smo onda kroz razgovor zaključili i da imam bol u karlici, pa u leđima… Pa je uradio ultrazvuk i još neke analize i kaže to je to. Operacija i odmah da prionemo na posao jer ako u roku od nekoliko meseci ne ostanem u drugom stanju, evo nje nazad.

Šta je endometrioza

Endometrioza je bolest savremenog doba. Bolest savremene žene u reproduktivnom periodu. Autoimuna bolest. Endometrioza se javlja kada normalno tkivo endometrijuma (sluzokoža materice) raste izvan nje. Ovo “odmetnuto” tkivo može da se ugradi i raste bilo gde unutar trbušne duplje. Jednostavnije – ne izađe sva krv tokom ciklusa već se vraća. Ona u sebi nosi delove sluznice, pa se ona tako i usadi na tkiva u našem organizmu. Lekari su je dijagnostifikovali prilično davno, još u 19. veku, ali do danas niko tačno ne može da odredi kako do nje dolazi, pa samim tim ni kako je sprečiti.

No, postoje neki opšti simptomi na osnovu kojih se može pretpostaviti koja žena je “sigurniji” kandidat da je dobije. Genetika, preterana težina, neregularan ciklus, loše životne navike, stres… samo su neki od okidača.

Simptomi endometrioze

Bol u karlici tokom ciklusa ali i nakon njega
Bol u leđima
Produženo krvarenje
Bolni odnosi
Nemogućnost začeća

No, pošto se endometrioza može javiti i na crevima, bešici, želucu, plućima, bolovi su netipični i široko rasprostranjeni.

Kada za nas ovo stanje postane važno?

U trenutku kada shvatimo da ne možemo da ostanemo u drugom stanju. Bol je nekako postao uobičajena pojava, i ako je dužina ciklusa relativno normalna, a krvarenje ne prelazi 7 dana, ni ne pomišljamo na endometriozu. A onda kad se suočimo sa činjenicom da nas naše rođeno telo bojkotuje krećemo u akciju.

Ono što lekari nude najćešće je operacija. I da nakon toga prionemo na seks ne bismo li uhvatili tih nekoliko meseci dok se ista ne vrati. Ako iz nekog razloga u tom trenutku ne možemo ili nećemo da se pozabavimo potomstvom, onda dobijamo jednom mesečno injekciju koja će nas uvesti na nekih 8-9 meseci veštačke menopauze, a sve sa ciljem da telo malo odahne. I onda sve ponovo. Ako smo pred menopauzom, onda čekamo da prestanemo da krvarimo i da se sve samo povuče.

Emocionalni uzroci endometrioze

Jung je rekao da je to ženina žrtva u krvi, potvrđujući sve češće stavove da je jedan od glavnih uzroka nastanka endomentrioze zapravo negde na emocionalnom i psihičkom nivou, a vremenom se spušta na fizičko telo.

Lekari se uglavnom slažu da je ovo bolest savremenih žena koje jureći karijeru odlažu vreme rađanja – što se poklapa sa onom Jungovom konstatacijom – o žrtvi u krvi. Još neki od mogućih emocionalnih uzroka su:

• traume iz detinjstva vezane za seksualnost
• emocionalno zlostavljanje od strane partnera
• strah od budućnosti
• strah od trudnoće, abortusi, smrt deteta
• strah od roditeljstva i odgovornosti i osećaj krivice zbog toga
• neprihvatanje uloge majke, bežanje od odgovornosti

Zašto nas rođeno telo bojkotuje

O samom ispoljavanju ednometrioze se mnogo piše i dosta zna, ali zašto se ona javlja, šta je uzrok, barem iz ugla psihologa, terapeuta, psihoanalitičara, pa i lekara savremene medicine koji su spremni da šire sagledaju problem, ne priča se mnogo. Traume, problemi seksualne prirode, traume vezane za odrastanje, kao i disbalans u emotivnom odnosu sa partnerom su i dalje tabu teme.

Ženi je mnogo lakše da potisne sve gore navedene razloge i da za svoju neplodnost okrivi endometriozu, nego da sebi prizna da postoje duboki uzroci za odbijanje trudnoće.

Priznati prvo sebi, pa onda partneru, roditeljima, okolini da ne postoji želja za roditeljstvom i danas je tabu. Žene su vaspitane na pravilu da treba da završe školu, zaposle se, udaju, rode decu, podare unuke – u jednom trenutku se nađu zaglavljene između ličnog odbijanja i pritiska sredine.

Kada se odgovor ne nađe u psihičkom delu ličnosti, onda se on spušta na fizički – blokirajući tako mogućnost za trudnoću, pa čak i stvarajući dobro opravdanje za odustajanje od seksualnih odnosa zbog realnog fizičkog bola. Psiha na taj način štiti ženu kako od nje same (samosuočavanja), tako i od osude sredine.

Iz ugla praktičara bahovih kapi

Kao praktičar bahovih kapi imala sam priliku da pričam sa ženama kojima je dijagnostifikovana endometrioza. Samo nekoliko njih je ovaj disbalans posmatralo sa emocionalnog stanovišta. One su najčešće i odustajale od predložene operacije jer su bile svesne da će i dalje na svaki način blokirati začeće, a nisu htele da primaju terapiju za zaustavljanje ciklusa.

Druge, kojima je postavljena dijagnoza endometrioze nisu bile svesne svog udela u disbalansu. One su dolazile s pitanjem – mogu li bahove kapi da im pomognu a ostanu u drugom stanju.

A to je jedno prilično triki pitanje

A šta mislite, zašto do sada niste ostali u drugom stanju? – bilo bi jedno od pitanja na koje bi trebalo da odgovore. Možda pravi odgovor nećemo dobiti tokom prvog razgovora, ali ako budemo radile sloj po sloj, korak po korak, doći ćemo do odgovora. Kad žena samoj sebi prizna razloge, onda može i da odluči da li želi da menja uverenja, navike, da se opusti, prepusti i otpusti kontrolu, ili joj je to ipak važnije od ostvarivanja u ulozi majke.

I obe odluke su ispravne. Uloga praktičara nije da ubeđuje već da pomogne da žena sama sa sobom razreši i odredi u kom će pravcu dalje. Žene iz prve grupe žele da prestanu da se pravdaju, da osećaju krivicu, žele da se osečaju dobro u svojoj koži – da neverbalno poruče svetu – iako nisam majka ja sam i te kako žena.

Druga grupa pred sobom ima dva puta – ili da sebi prizna da ne želi da rađa ili da je spremna da radi na blokadama ne bi li se ostvarila u ulozi majke. Bahove kapi ni jednoj od ovih žena neće izlečiti endometriozu, ali će im biti podrška na putu ka otkrivanju sebe, osnaživanju, potvrđivanju. Pomoći će im da se opuste, da ne osećaju krivicu, da jasno i glasno kažu šta žele a šta ne žele, a ne da im disbalans bude opravdanje – ja hoću, ali mi se ne da.

Nema pogrešnog ili pravog rešenja niti puta

Praktičar će ženi pomoći da se suoči sa činjenicom da ne želi da bude majka i da u tome nema ničeg ni lošeg ni grešnog. Kad se otklone uzroci, posledice se ili smanjuju ili, ako su u začetku, nestaju.

Kako cvetne kapi pomažu

Floriterapija može biti sjajna potpora de se otkriju uzroci, ali isto tako može da pomogne da se žena oslobodi svih onih blokada i trauma koje nosi kao teški teret. Pomaže joj i da se vrati sebi i svojim istinskim željama, bez straha od osude ili odbacivanja. Navešću samo neke od tema na kojima se u vezi sa endometriozom uspešno može raditi.

Isceljenje dubokih trauma (abortus, spontani pobačaj, trauma iz detinjstva).

Podizanje niskog samopouzdanja, kada žena treba da se prihvati svoju ulogu majke u odnosu na sve svoje društvene uloge.

Isceljivanje negativnih emocija nastalih usled nasilnih i zlostavljajućih odnosa. Potpora ženi da se osoba odupre odnosima koji su zasnovani na strahu (emocionalna ucena, emocionalno maltretiranje).

Ublažavanje i otklanjanje osećaj stida.

Isceljenje emocionalne traume iz detinjstva, ali i za buđenje materinskog instinkta.

Napuštanje osećaja krivice, i opraštanje sebi samima.

Otklanjanje konflikta vezanih za žensku energiju, ženstvenost, konflikt između uloge majke i uloge “majke sveta”.

Stvaranje pozitivnog odnosa prema sopstvenom telu.

Podrška ženi da se u svom telu oseća dobro (svoja na svom).
Pomaganje da se majčinstvo prihvati kao radost a ne kao stroga odgovornost.

Podstiče uživanje u igri u dečijem svetu, vraća nas u dodir sa samim sobom.

A šta kad se iz naših glava stanje spusti u telo

Kad se spusti na fizički nivo – tada se kao krajnja mera lečenja preporučuje operacija, a potom ostajanje u drugom stanju. Ono od čega se beži odjednom postaje lek. Bahove kapi mogu da imaju veoma značajnu ulogu i kad se žena odluči za operaciju.
Uporedo sa fizičkim lečenjem kapi će dovesti u balans i emocionalne uzroke za nastanak endometrioze i a na taj način kapi postaju važan saveznik i podrška u balansiranju tela i duše na prirodan način.
Ženi treba omogućiti izbor – i treba joj podići nivo samopoštovanja. Treba razumeti i da neke žene ne žele da u ovom haotičnom svetu stvaraju potomstvo. Koji god da je uzrok treba ga otkloniti – jer u suprotnom dolazi do samodestrukcije i skrivanja iza bolesti umesto suočavanja sa sopstvenim željama i odlukama.

I za kraj, jedna zanimljivost. Pogledajte nar u svim svojim fazama. Od pupoljka do stvaranja ploda. Nije li priroda tako čudesno slična u svojoj raznolikosti.

Pomegranate flower (right) and developing fruit (left). Foto: Reji

 

The edible part of most fruits is the ovary’s mesocarp; in Punica granatum we eat seeds’ sarcotesta instead. (Foto: Eric Beaume)
  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!