fbpx

DVANAEST ESENCIJA KOJE SU OBELEŽILE MOJU GODINU

Cvetne esencije se mogu koristiti pojedinačno, ali i kombinovati sa drugima, u zavisnosti šta želimo da postignemo. Nekad baš volim da ih koristim pojedinačno, ciljano da osetim kako se baš ta jedna određena izazovna emocija menja, a sa njom i ostale. To je kao u životu. Često nam treba samo jedan poseban začin za savršen ručak, ili daščica da podupre ceo sto. Manje je više, često čujemo u holistici.

Manje je više često i u životu. Naučiti da sa  što manje energije pokrenemo što više toga, da ne trošimo sve svoje resurse već da znamo koja je to tačka koju treba pomeriti da bi se promena počela odvijati.

Manje je više i u ovom buketiću.

Pisaću vam o esencijama koje su mi bile beskrajno korisne u prošloj godini koja je bila prilično izazovna kako za mene, tako i za moje najbliže.

Star of Bethlehem – meni jedna od najdražih, te sa njom i započinjem ovaj buketić. Ovo je jedan od sastojaka i Rescue Remedy kombinacije jer pomaže kod šoka, kada nenadano čujemo lošu vest, kad se zapitamo da li je moralo tako i zašto tako. Star of Bethlehem koristim svaki put kad na dnevnom nivou doživim šok, kad me duša zaboli, kad neka stara trauma pokuša da unese nemir. Posebno mi prija noću, za spavanje.

Impatiens –  još jedna esencija koja je inače u sastavu RR. Volim je jer smiruje unutrašnji nemir. Smiruje nas i kad imamo temperaturu, da barem taj osećaj unutrašnje drhtavice prestane. Meni je korisna jer sprečava da jedno zrno nečeg što možda i nije tako važno ne pretvori u lavinu. Da se pogrešna reč, ili mali strah ne pretvore u nešto veliko. Usput, ja baš nisam neki timski igrač, i ova mi esencija i u takvim situacijama pomaže. Da budem strpljiva i da ne požurujem ljude da što pre završe svoj deo posla.

Cherry Plum – esencija koja se dobro slaže sa Impatiens-om. Ova esencija meni lično pomaže da me ne izbace iz takta neke situcije, da ne kažem šta ne treba pa da mi posle bude žao. Nisam strpljiva i volela bih da neke odgovore dobijem sad i odmah.  Cherry Plum mi pomogne da držim emocije pod kontrolom i da samo sačekam ono što se čekati svakako mora.

White Chestnut – takođe često mešam sa gore spomenutom esencijom. Da smiri misli koje se vrte u krug, kao pas kad juri svoj rep. Takve nas misli umaraju, i često umeju da nas ubace i u anksioznost. White Chestnut je i sastojak Rescue Night kapi koje ste možda viđali po apotekama. Pretpostavka je da je dobar deo nesanica izazvan upravo time što kad legnemo vrtimo film u glavi – gde smo bili i šta tek treba da uradimo. I tako sebe razbudimo.

Wild Rose – jeste jedna od esencija koja nam vraća volju za životom i podstrek da ne odustajemo od svojih snova. No, ona je i za nas koji umemo da se učaurimo, posebno zimi, ili za vreme odmora, pa nam je teško da se pokrenemo. Ova divna esencija vraća osećaj sreće, uživanja, životne radosti. Tako da kad primetim da apatija preovlada, onda se vraćam ovom esencijom.

Clematis – esencija za sanjare, za vraćanje u fokus, u ovde i sada. Ako kao i ja stalno razmišljate deset koraka unapred, niste u balansu ovde i sad onda je ovo i za vas dobra esencija. Uhvatim sebe da mi je dan ili nedelja proklizila kroz prste – kao da sam imala neverovatan broj obaveza, a ja sam samo bila okrenuta nekim svojim idejama i maštarijama. Ne, ne ubije Clematis naš kreativni svet, već nam pomogne da ga realizujemo umesto da živimo u mašti.

Chamomile – prelepa esencija koja donosi mir i dobro raspoloženje. Ona tako lepo opusti i umiri, da je pravi benefit uzeti je posle napornog dana. No, koristim je i kad mi nedostaje inspiracije i kreativnosti jer mi pomaže da duboko uronim u svoju intuiciju.

Pasiflora – cvetna esencija koja mi je izuzetno dragocena u ovom periodu. Pomaže mi da se izdignem iznad određenih situacija, i da neke nataložene osećaje besa osvešćujem i onda dalje radim na njima. Posle čitavog niza događaja koji su bili i još su traumatični, Pasiflora mi pomaže da razumem sebe i svoje postupke, da prevaziđem ovu fazu u tugovanju. Ova esencija budi našu duhovnost, i podstiče mir, pa mi je dragocena i za spavanje jer vraća u prirodni ritam sna i pomaže mi da kroz snove rasvetlim potisnuto.

Lavanda – otvara krunsku čakru i pomaže da se povežemo sa izvorom. Divna esencija za blokirane emocije koje nas sprečavaju da duhovno rastemo. Ali isto tako pomaže da nam se um opusti pa je često koristim baš u te svrhe. Za relaksaciju i opuštanje.

Magnolija – jedna od mojih omiljenih esencija. Korisna za srčanu čakru. Njena suština podržava ljubav, bez granica, sa beskonačnim mogućnostima. Pomaže da razumemo da je sve oko nas ljubav. da treba da tražimo mudrost u sebi i da verujemo u sebe. Pomaže da se izborimo za sebe, tako što nam pomaže da prepoznamo svoje izazove, ali i načine kako da ih prevaziđemo.

Borage – divna esencija koja nam pomaže da se suočimo sa teškim situacijama. Daje nam hrabrost i čuva srce. Često se kombinuje i sa drugim sistemima na putu isceljenja. Ja je volim u situacijama u kojima se osećam kao da mi je kamen seo na grudi i da ne mogu da dišem punim plućima. Za onaj osećaj težine na srcu i duši.

Gorocvet – kad treba da vratimo duh i telo u formu nakon umora, iscrpljenosti, bolesti, težine na duši. Stavim je da mi vrati energiju i vitalnost. Gorocvet nas vraća balans tako što otklanja nervozu i smiruje um. A onda se i lakše spava. 🙂

Ovo je moj buketić od dvanaest esencija. Svaka se može kombinovati i praviti neka lična priča koja će vas podržati u ličnim izazovima.

Tekst objavljen u decembarskom broju “Plezir” magazina

error: Content is protected !!