fbpx

BAHOVE KAPI NEŽNA PODRŠKA U REŠAVANJU PROBLEMA S ISHRANOM

Kada sam pre godinu dana napravila akciju da mi ljudi napišu svoje emocionalne probleme, a ja ću da im na osnovu toga predložim koje bi esencije trebalo da koriste – bila je do vežba za mene, a za neke ideja od čega bi mogli da krenu u radu na sebi. Jedan razgovor mi je posebno ostao u sećanju. Žena je imala tešku traumu nekoliko godina pre nego što smo nas dve razgovarale. Tada joj je život bio u opasnosti. I tada je smršavila i od onda nije više mogla da se ugoji. Njena kilaža se kretala ka granici neuhranjenosti. 

Na osnovu razgovora smo zaključile da se nije očistila od bliskog susreta sa smrću, da su njene emocije i dalje na vibraciji straha, čak užasa, da ne može da se odveže od tog trenutka – sa tim leže, to je noću budi, a svaka slična situacija je samo preseče posred stomaka i sva hrana koja se zatekne u njoj – samo je teret. Ona tada nije krenula na Bahovu terapiju jer je verovala da ako joj zvanična medicina nije pomogla, kako to kapi mogu da urade za nju, mada se složila sa svim što smo tokom razgovora definisale. Ona se uživela u ulogu žrtve, porodica i okolina su je tretirali na taj način, lekar nije imao rešenje – i ona je od toga imali benefit kog se nije želela odreći.

Anoreksija, bulimija i poremećaj ishrane

Problemi sa ishranom su prilično kompleksni. Nikad to nije samo poremećaj vezan za hranu. Iza svega toga se uvek krije mnogo toga dubljeg i zapetljanijeg. Neki dan, uz kaficu, dotaknemo se prijateljica i ja u priči poznanice iz školskih dana. Kaže mi prijateljica – znaš li da njen sin ima problema s hranom… sve odbija… Nije joj lako. E, sad, ja znam i drugu stranu priče – jer sticajem okolnosti živimo relativno blizu i onda vidite i što ne bi trebalo- a to je da je odnos u toj porodici prilično poremećen. I da je sinovljevo odbijanje hrane u stvari reakcija na tu situaciju. Često smo jednostrani u posmatranju – vidimo samo što želimo – okrivljujemo jednu stranu a za drugu imamo opravdanje. A istina je uvek negde između.

Problemi sa ishranom i emocije

Problemi sa ishranom su često posledica životnih izbora. Nekada na njih direktno utičemo, a nekad smo samo “koleteralna šteta” tuđih odluka. Poremećaji ishrane su često vrlo ozbiljni, nekad čak i po život opasni. Opsesija hranom, telesnom težinom, oblikom tela često može da bude signal za ovaj poremećaj. Istraživanja su pokazala da oko 1o posto Amerikanaca ima ili bulimiju ili anoreksiju.

Anoreksija pozdrazuma značajno i trajno smanjenje unosa hrane. To dovodi do izuzetno male telesne težine. Anorenksija opasno narušava zdravlje jer osoba teži izuzetnoj mršavosti. Ona ima izobličenu sliku tela i intenzivan strah da će dobiti na težini. Zato su i njene navike u ishrani potpuno poremećene. Često anoreksične osobe sebe vide kao predebele, pa se izgladnjuju iako su u stvari pothranjeni. Od svih emocionalnih i mentalnih poremećaja, neka istraživanja kažu, da je anoreksija najpogubnija. Ne radi se samo o nedostatku kilograma – već se poremeti čitav sistem žljezda, bubrezi ne rade kako treba, srce je u opasnosti, tako da je stopa srčanih udara česta i u ovoj grupi ljudi.

Bulimiju karakteriše prejedanje (mnogo hrane u kratkom periodu). Bulimija je naizmenično prejedanje i čišćenje povraćanje, zloupotreba laksativa ili diuretika) post ili opsesivno vežbanje. Za razliku od anoreksije, bulimične osobe ne moraju drastično da mršave. Ali, i oni imaju strah od debljanja, žele da smršaju, i nezadovoljni su svojim telom.

Poremećaj ishrane se karatkeriše epizodama prejedanja nad kojim osoba nema kontrolu. Osećaj praznine, vučije gladi tera osobu da jede. No, poremećaj ishrane ne prati post, vežbanje ili čišćenje, tako da ovaj poremećaj prati prekomerna težina i gojaznost. I ovaj poremećaj, kao i prethodna dva, češći je kod žena nego kod muškaraca.

Zašto su Bahove kapi jedna od dobrih pomoćnih terapija?

Zato što sva tri poremećaja često prati i anksioznost i neki drugi emocionalni poremećaji.

Ako pratite priče na blogu, onda već znate da u jednu upotrebnu bočicu ide do 7 različitih esencija. Jako je bitan razgovor sa terapeutom kao i volja da se poremećaj reši. Drugo, treba isključiti sve ostale fizičke uzročnike gojaznosti ili pothranjenosti. Često čitamo o radionicama – naučite da… budite mršavi uz… ali Bahove kapi nisu čudotvorni lek – jer i nisu lek – već su fantastični životni saputnik koji nas vraća u balans, dovodi naše emocije u red, a samim tim su nam i divna i stabilna podrška na putu promene životnih navika, podrška kad mislimo da ne možemo dalje, da ćemo odustati, svetlo na kraju tunela, tešitelji i nežni podizači kad upadnemo u apatiju i kad mislimo da je sve bez smisla.

Navešću samo neke od Bahovih esencija koje bi mogle da budu od koristi:

Cherry Plum – da nam “drži” strah od gubitka kontrole (jer prekomerno jedenje jeste gubitak kontrole)

White Chestnut – da prestanemo da stalno mislimo na hranu i o svom izgledu

Crab Apple – da nam kriterijum ne bude “ništa manje od saršenog”. Da poštujemo sebe i svoje telo bez ozbira na izgled.

Rock Water – da ne namećemo sebi previsoke ili nemoguće standarde lepote i savršenstva.

Aspen – za anksioznost.

Gentian – da ne odustanemo kad naiđemo na prepreku.

Gorse – za osećaj beznađa.

Sweet Chestnut– pomaže da se izborimo s tugom i osećajem da više ne znamo šta da uradimo.

Elm – za osećaj nadutosti, preplavljenosti – često nas prevari i zaliči na anskioznost.

Takođe je dobro imati uz sebe i Rescue Remedy – za akutne situacije i stresove.

Ovo je samo kratak pregled problema sa ishranom. Tekst je napisan na osnovu ličnih iskustava, iskustava i istraživanja drugih praktičara. Definicije su preuzete iz psihologije. Tekst je informativnog karaktera. Za sva pitanja, sugestije ili zakazivanja – javite se u inbox 🙂

S ljubavlju,

Merima

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!