fbpx

BAHOVE KAPI ZA AKUTNE I HRONIČNE DISBALANSE KOD DECE

Biti roditelj je najčešće lična odluka dvoje ljudi, uz koju ide svesnost da je to priča za čitav život. Brak možemo da prekinemo, na poslu damo otkaz, prodamo kuću, odselimo se na drugi kraj sveta, ali kad jednom postanemo roditelji, to smo zauvek. Zato je ovaj tekst namenjen roditeljima koji žele da svoje dete na prirodan i jednostavan način drže u harmoniji, ili u nju ponovo vrate, ako je došlo do disbalansa. 

bahove kapi i deca
Foto: Unsplash

Kažu, danas nije lako odgojiti srećno dete. Mislim da to nije problem nastao u 21. veku. Oduvek je bio izazov od deteta napraviti čoveka – a ono što je poteškoća jesu okolnosti i naša sposobnost, spremnost,  posvećenost da se detetu posvetimo i damo maksimum  pažnje, ljubavi i vremena.

Proces odrastanja je ozbiljna stvar. Dete svoje stavove, odnos prema svetu, reakcije na određene stvari, samopouzdanje, način izražavanja emocija formira po ugledu na porodicu, na baku, dedu, stariju ili mlađu braću i sestre, reagujući na medije, na knjige koje im čitamo, muziku koju im puštamo.

Takođe,  istoj porodici, dvoje dece mogu biti potpuno različiti. Jedno, mirno, povučeno, u nekom svom svetu, tiho, čak nam se nekad učini da dete zbog nečeg pati. Drugo dete opet je nemirno, mali borac koji nekad i srlja u opasnost, tj. dovodi u opasnost sebe ili i sebe i druge jer još nije savladalo mentalne, fizičke ili emocionalne veštine.

Detinjstvo nosi izuzetno mnogo promena, kako za dete, tako i za roditelja. Svaki dan je novi izazov i svaki put iznova i iznova prepispitujemo svoje postupke, dečje reakcije, prilagođavamo se i učimo da i mi budemo fleksibilni jer ni jedan put nije prav i bez prepreka, pa tako ni put odrastanja.

Baš zbog tih konstantnih promena, vrlo često su i roditelji uključeni u Bahovu terapiju. Najčešće su, u mom slučaju to majke, jer često baš iz rada sa njima stignemo i do dece i toga da deo izazova u njihovom životu jeste upravo vezan za decu i odrastanje.

Kako nam to Bahove kapi pomažu

Cvetne esencije su bezbedna  i nežna podrška razvoju deteta. One pomažu da se kreiraju i balansiraju određene vrline i karakteristike deteta, ali mu neće niti mogu promeniti “suštinu”. Naime, mi smo rođeni s određenim predispozicijama i Bahove kapi nas ne mogu napraviti ni boljim ni gorim od onog što mi jesmo, to jest, ne mogu napraviti novu osobu – ali mogu da nam pomognu da ono što nam je dato bude u balansu i da izvučemo maksimum iz sebe ili deteta. Bahove kapi su sjajna podrška i kad dete ide na neku drugu terapiju – kao podrška da ne posustane, da ne odustane, da prevlada strah, da ojača samopouzdanje…

Kod dece Bahove kapi brzo pokažu svoj potencijal jer deca još uvek nemaju toliko toga potisnutog, ili ukorenjenog u svom ponašanju i navikama, za razliku od odraslih. Detinjstvo je idealan period da se spreči da dete usvoji neke rigidne i pogrešne obrasce ponašanja, koje će kasnije da se pretvore u ozbiljne traume i remetioce skladnog emocionalnog i mentalnog života.

bahove kapi i deca
Foto: Unsplash

Akutni i hronični izazovi

Ako se kod deteta javio strah od frizera, zubara, vožnje liftom – ukoliko odmah reagujemo i otkrijemo zašto se to dešava  – već jednom bočicom možemo razrešiti problem. Možda dete pokazuje ljubomoru na bebu koja je stigla u kuću, ili ima otpor prema novom partneru svog roditelja. Ako odmah u roku od dan-dva kako primetimo te simptome i odreagujemo kapima, mi smo dete doveli u balans.

No, ako pustimo da se taj strah, trema, ljubomora, zavist, agresija, usade u ponašanje deteta, ako kažemo, ma daj, ono je bezobrazno, stalno dira brata ili sestru, ljubomoran je, moram stalno da ga kažnjavam, neće da se šiša, jedva ga odvedem kod zubara, šta da radim, samo me sramoti… mi svojim nedelanjem usađujemo pogrešne obrasce ponašanja, puštamo da se na osnovnu traumu natalože i ostale i dobijemo dete sa hroničnim  izazovima u ponašanju i reagovanju na okolinu. To je disbalans u samom detetu, a ispoljavanje je javno i, sredina u kojoj odrasta, umesto da mu pomogne da se osnaži, da bude smirenije, jače, pouzdanije, hrabrije, često  ga stigmatizuje, kažnjava ili prepiše medikamentoznu terapiju ne bi li ga umirila, a time samo još dublje gura njegove traume.

Kako određujemo esencije kod dece

Kod starije dece moguće je obaviti razgovor ali  i posmatranjem njihovog ponašanja, rečnika, reakcija takođe dobijamo sliku šta bi bilo indikovano od kapi. Kod mlađe dete treba posmatrati njihovo ponašanje. Kako reaguje, kako se igra, kako se ponaša u društvu stranaca, kako se ponaša kad pobeđuje ili gubi? Da li lako gubi interesovanje, baca li stvari u besu, napada li drugu decu? Da li uvek ponavlja iste obrasce ponašanja, plače i traži zaštitu drugih? Da li je strpljivo, pažljivo, ili je posesivno, zavisno, ljubomorno? Sve ovo su pokazatelji koje bi cvetne esencije bile dobre za dete.

U nastavku teksta navešću samo neke primere da biste videli kako pojedine esencije deluju. No, uvek je dobro da vam kombinaciju pravi praktičar jer je često potrebno staviti nekoliko esencija da bi se dobila prava kombinacija.

Kako sve možemo da delujemo?

 • da oslobodimo unutrašnju zbunjenost, smirimo dete i pružimo mu uteh
 • da ih naučimo empatiji
 • da razumeju druge i njihove postupke
 • da ne budu rigidni
 • da ne budu servilni
 • da razviju lični stav i nauče kada treba reći ne
 • da razviju intuiciju i upoznaju svoje mentalne kapacitete i razviju sigurnost u lične odluke
 • da razviju osećaj ljubavi ne tražeći ništa zauzvrat
 • da nauče da rasuđuju i stoje iza svojih odluka
 • da budu fokusirani
 • da razviju maštu, ali da znaju da je razlikuju od realnosti
 • da razviju svoju kreativnost
 • da prihvate svet onakvim kakav jeste, prihvate lične ali i nedostatke ljudi oko sebe
 • da izdrže pritisak kom su izloženi i da ojačaju veru
 • da nauče da razumeju druge i da budu spremni da pruže pomoć
 • da mirnije spavaju, da budu opušteniji
 • da je brzaju, umire razdražljivost
 • da se opuste i imaju vremena za sve
 • da ojačaju sapomouzdanje, da se ne boje neuspeha, da budu sigurni u javnom nastupu
 • da razumeju svoje strahove, da ih prevaziđu i ne boje se starijih, autoriteta, novih situacija
 • da ojačaju unutrašnju snagu i da ne nauče da odvoje bitno od nebitnog
 • da razviju unutrašnju snagu
 • da ne okrivjulju stalno sebe, da se ne izvinjavaju u svakoj situaciji, da se oslobode griže savesti
 • da se oslobode straha od nesreće i bolesti najbližih osoba, da se odagnaju neosnovani strahovi
 • da se oslobode pritiska da moraju da budu savršeni, najbolji, da se oslobode napetosti i perfekcionizma
 • da im misli budu u fokusu, da se ne kolebaju, da uspostave ravnotežu u umu
 • da ne budu hiperaktivna, nestrpljiva
 • da uspostave ravnotežu, oslobode se napetosti, frustracija ili anksioznosti
 • da uče iz sopstvenog iskustva

Bahove kapi su apsolutno neškodljive za decu bilo kod uzrasta. One ne izazivaju alergiju. Dobar su izbor, kako za vas, tako i za vašu decu. Ako reagujemo odmah kako primetite neki disbalans, to se rešava tako reći jednom bočicom. Ako su se neki izazovi provukli, nisu primećeni na vreme ili su neadekvatno tretirani, Bahove kapi će vam pomoći da samostalno ili uz pomoć još neke terapije vratite dete u optimum. Onaj koji mu je rođenjem dat, ili koji u tom trenutku može da razvije. Bitno je da uvek pratimo ritam svog srca, intuiciju i najbolji interes deteta.

error: Content is protected !!