fbpx

KOJE NAM SVE EMOCIJE MOGU POKVARITI PRAZNIČNE DANE – I KAKO IH DOVESTI U RED UZ BAHOVE KAPI

Vreme je da počnemo pripreme za praznične dane. U ovom trenutku nije pitanje da li volimo praznike ili ne, već kako da te dane dočekamo i proživimo u miru i radosti. Bahova terapija i bahove kapi jedan su od dobrih izbora za praznične dane.
Nova godina vam je kao iz one bajke: ko uzme (slavi), kajaće se, ko ne slavi – opet će se kajati! Koliko ljudi, toliko i ideja zašto i kako (ne) treba slaviti ovaj praznik. Evo nekih izjava stvarnih ljudi o Novoj godini:

-Ja se radujem Novoj godini, kitim jelku i spremam paketiće, deca su mi mala pa svi čekamo Deda Mraza, posle ponoći na spavanje.

-Ja taj praznik ne priznajem, to je izmišljotina zapada, ja slavim po starom kalendaru, našu, srpsku.

-Obožavam da idem u šoping, tada nađem super stvarčice na rasprodaji.

-Mrzim gužve i one pijance, zatvorim se u kuću i ne izlazim tri dana.

-Svake godine se dobro provedem na trgu uz trubače i vatromet.

-Meni majka napravi vanglu ruske salate i ja to jedem četiri dana… samo to, pa onda opet tek za sledeću Novu godinu.

-Ne podnosim one petarde, treba ih zabraniti, svake godine mi traumiraju kuče.

-Mislim da će mi Deda Mraz doneti novi telefon a volim da idem na Trg jer je besplatno klizanje.

-Svake  godine nakupujem piće sa ekipom  i ne stajemo dok ga ima… niko se ne provodi kao mi, po tome smo poznati u kraju.

-Sredinom decembra otputujem kod sina u Kanadu, biram pažljivo poklone unucima, ponesem ajvar i kore za pitu…ne mogu da dočekam da ih vidim.

-Meni je to dan kao i svaki drugi, radim po smenama.

-Spojim skijanje, Novu godinu i dečji raspust. Posebno volim sneg na planini, zakupimo vikendicu sa prijateljima, odmorimo se i provedemo daleko od gradske gužve.

Slavili ili ne slavili, priznavali ili ne, gužva, pometnja i promena datuma utiče na sve. Bahove kapi su odlična podrška u prazničnim danima. Navečšću vam samo neke situacije u kojima bi vam bahove kapi bile od nemerljive koristi. Naravno, svaka se može kombinovati sa još nekoliko, tako da dobijete idealnu kombinaciju za “preživljavanje” prazničnih dana.

Za neodlučne 

Sclerantus

-Ne znam šta da kupim i obučem. Da li da sašijem novu haljinu ili kombinujem stari sako i pantalone?
-Nikako ne možemo da se odlučimo da li da uplatimo neki aranžman  ili da idemo kod prijatelja. Sviđa nam se i jedno i drugo…
-Da li da pravim sama kolače za praznik ili da naručim gotove? Domaći su ukusniji ali nemam baš mnogo vremena.
Ova sesencija  je vrlo korisna u svim situacijama kada ne možete da se odlučite između dve ili više opcija.

Za brigu (ponekad i preteranu) za svoje bližnje

Red Chestnut

-Brinem za ćerku. Prvi put ide sama na žurku, dobro je dete, ali se plašim da joj se nešto loše ne desi, da je ne nagovore da popije ili još nešto gore.

– Idemo na skijanje, ostavljamo psa drugarici da ga pazi. Ona je veoma pažljiva i on voli da se igra sa njom ali ne znam kako će se snaći njih dvoje zajedno tih nedelju dana…

-Sin mi sa društvom ide na trg, plašim se petardi i pucanja a najavljuju i baš niske temperature. Ni za živu glavu se ne bi obukao toplo i stavio kapu na glavu.
Kada smo zabrinuti ili uplašeni za one koje volimo, dobro će nam doći ova esencija. U situaciji kada je strah intezivan (ne javlja se na telefon…ko zna šta joj se desilo),  treba uzeti kao urgentnu dozu, na svakih par minuta, nekoliko puta za redom, dok se briga ne dovede opet u normalu 🙂

Za one koji oklevaju i odugovlače početak

Hornbeam

-Znam da bi trebalo da se pokrenem i pođem u nabavku za praznike, spisak postaje sve duži i duži….on gleda mene, ja gledam njega ali se ne pomeram. Tako je svake godine, teško mi je da počnem, a posle već nekako ide.

-Čeka me kićenje jelke, spremanje kolača, treba pozvati ljude, spremiti odeću… a ja ne znam odakle da počnem, pa i ne počinjem, umorna sam od same ideje šta sve treba da se uradi.

Ova esencija je dobra  kada smo umorni a da nismo još ni počeli da nešto radimo, kada umor nije posledica stvarnog mentalnog ili fizičkog naprezanja već zamor pred onim što nas tek čeka.

Za one koji žive u prošlosti

Honeysuckle

-Trebalo je da idemo na doček zajedno, dečko i ja, ali smo raskinuli pre mesec dana. Tužna sam i sentimentalna. Stalno gledam stare slike sa prethodnih proslava Nove Godine.

-Živim sama, kuća mi je nekako prazna, dok su tu bila deca, kitili smo jelku i sve je bilo veselo i bučno. Čujemo se Skajpom za Novu godinu. Ali to nije isto.

Eh, i ta suzica u oku. Ali, stvarno je nekad baš bilo dobro i muzika, i mi lepi, mladi…

Za sve one koji tuguju za prošlim danima i ne nalaze radost i inspiraciju u sadašnjosti, dobro je da uzmu ovu esenciju da uspomene ostanu tamo gde im je i mesto, u prošlosti, a ne da budu senke u sadašnjosti.

Umorni i fizički i mentalno i emocionalno

Olive

Ova esencija se daje u  situacijama mentalne ili fizičke iscrpljenosti nakon stvarnih mentalnih i fizičkih naprezanja i rada. Kada mislite – kakvi praznici, cele godine ustajem u ranu zoru i stalno sam nenaspavana, samo da se dočepam kreveta…

Korisna nakon dugog putovanja i  nespavanja, umora i slomljenosti nakon provoda, iscrpljenosti nakon preterane fizičke aktivnosti na skijanju, sankanju i slično.  Pomaže da se organizam brže oporavi i vrati u normalu.

Kad nas obaveze preplave

Elm 

-Ne mogu više da izdržim sve ovo, čini mi se da ću se raspasti od posla, gde sad još i organizovanje proslave, putovanja..
-Čini mi se da ću se srušiti i kolabirati, ne znam ni sam kako ću izaći na kraj sa svim obavezama na poslu pred kraj godine i u kući.

– Mislim da neću sve stići do praznika. Ovo je i za mene previše.

– Uradiću, ali mislim da mi je prethodnih godina bilo lakše.

Esencija za trenutke kada posumnjamo u svoje kapacitete. Znamo mi negde dubuko u sebi da možemo, ali u trenucima kao što su ovi, kada smo već od svega umorni, svaka nova obaveza čini se kao dodatni teret i imamo osećaj da više nismo sposobni za stvari koje inače s lakoćom radimo.Pomoći će nam da i ovu godinu završimo s lakoćom i onako kako samo mi to umemo. 🙂

Za one koji misle da je sve oko njih u neredu i prljavo 

Crab Apple

Ako se nakon provoda zgadite nad prizorom svog dnevnog boravka sa opušcima u tacni uz ostatke torte, plus prosutim vinom i čudnim mrljama na tepihu, dobro će doći ova esencija. Ako niste zadovoljni sobom i svojim izgledom, ako očekujete savršenstvo u sebi i oko sebe, ovo je dobro rešenje za vas.

Gramofonska ploča u glavi

White Chestnut

Ako vam svako raspoloženje kvare misli koje se poput plej liste vrte iznova i iznova, motaju vam se po glavi  – tako da vam se već čini da ste opsednuti njima –  ovo je još jedna dobra esencija za vas. Kad se fizički umorimo, mi odmorimo telo, i sutradan smo spremni za nove podvige. Ali, kad nas zamara naš um, kad stalno vrti jedan te isti film, kad nam neke misli neprestano dolaze u pamet, pa niti spavamo, niti smo fokusarani na svakodnevnicu tada nam je prioritet da očistimo blokade koje ne daju da budemo opušteni i da se ne vrtimo u krug. Nakon toga možemo da krenemo u akciju, novogodišnju ili bilo koju drugu. Bistrih misli.

Za stidljive i uplašene

Mimulus

Ova esencija će vam pomoći da prevladate strahove. Od toga kako ćete preživeti praznike, do toga kako se vratiti ponovo na posao. 🙂 Pomoći će vam da vas strah od nepoznatih ljudi, od gužve, od toga da ćete naleteti na bivšeg, ideje da niste adekvatno obučeni ne spreči da uživate u životu pa i praznicima.  Naši realni strahovi, bivaju odblokirani Mimulusom. On nam pomaže da prevaziđemo i osećaj stida i sramežljivosti koji nas često blokiraju da upoznajemo nove ljude, idemo na nova mesta.

Za one koje “vozi” preterani entuzijazam

Vervain

Ko bi rekao da i entuzijazam može da nam pravi problem? No, jeste li ikada uhvatili sebe u grču izazvanom preteranom željom da sve bude idealno? Da nagovarate ljude i ubeđujete ih da će im biti fantastično ako urade nešto što realno i ne žele? Da li vas nekada neki projekat (pa i organizacija putovanja ili žurke) toliko ponese da ste samo u tome?

Ne prestajete da pričate ljudima o tome šta ste sve isplanirali, šta ste kupili, ko će doći, kakvu ste sjajnu temu osmislili? Pa vas u sred noći probudi neka nova ideja koja vam samo iskoči toliko jasno da vas razbudi? I nema više spavanja… jer nastavljate da planirate, kad ste se već probudili… Da biste svoj entuzijazam sveli na razumnu meru i opušteno ostvarili ono što želite, Vervain će biti vaš sjajni saveznik. Takođe će pomoći da ne budete napadni i da, iz najbolje namere, nagovarate, vučete za rukav, ubeđujete ljude u nešto što im možda i nije važno, barem ne toliko koliko je vama važno.

Ako očekujemo savršenstvo po našoj meri

Beech

“Pa ne mogu da shvatim da je pozvala čitavu firmu na žurku… kad joj rasture stan biće sama kriva… I, plastične čaše – ja to nikada ne bih. Ma, znala sam da i ne treba da dolazim, ali kad ste me nagovorili… Ma, ja to nikad ne bih ovako…”

Uhvatite li sebe kako svet merite prema sebi? I idealno bi bilo kada bi svi radili onako kako vi to zamislite? Kada bi vas slušali – i usput vam ne bi stalno spočitavali da zvocate i uvek nešto brojite? Mnogo je lepše kad razumemo da nije svet uvek po našoj meri, da nisu svi isti i da i tako nesavršen svet može da bude dobro mesto za život (a u ovom slučaju i za slavlje). Beech esencija vam pomaže da upravo to shvatite. Da budete opušteni i fleksibilni. Nismo ni mi svakom po meri, pa tako ni nama ne moraju svi biti. Ali osećaj opuštenosti, tolerantosti, disanja punim plućima jer smo prihvatili svet sa manama i vrlinama – neprocenjiv je osećaj…

Rescue Remedy

Ako nemate priliku da vam Bahov praktičar napravi bočicu sa esencijama koje su vam potrebne baš u tom trenutku, ono što je svakako dobro imati uz sebe je Urgentna formula ili Rescue Remedy koja pokriva sva urgentna stanja šoka, panike , nervoze, strahove, padanje u nesvest i  sl. stanja kada je potrebno brzo i efikasno delovati.

Ima toga još…

Pored ovih esencija, svaka druga esencija može doći u obzir kao pomoć u prazničnim  danima i noćima. Bahove kapi nam mogu pomoći da raščistimo i pojasnimo sami sebi šta zapravo očekujemo od praznika. Kada definišemo šta je to što nas raduje a šta ono što redovno kvari naš doživljaj praznika, onda je mnogo lakše i otkloniti smetnje na putu onoga što se zove AUTENTIČNOST. Kada smo autentični i pratimo svoju pravu prirodu, onda će i očekivanja od praznika biti sasvim drugačija i neće biti kombinacija opštih mesta, zadatih očekivanja i marketinških zavrzlama.

I za kraj

Sve navedene bahove  imaju mnogo šire polje delovanja – a ja sam za potrebe teksta navela samo najosnovije. Navela sam samo neke od situacija u kojima ih ljudi koriste. Kapi se obično kombinuju da bi adekvatno pokrile određenu blokadu. Tekst je informativnog karaktera napisan s ciljem da vam približi kako vam to Bahove esencije mogu pomoći da praznike dočekate u dobrom raspoloženju i rastećeni. Želim vam srećan početak božićnih i novogodišnjih praznika.

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!