fbpx

RECITE ZBOGOM DEPRESIJI

Čini vam se da je januar najduži mesec u godini?
Čini vam se da ste kao izduvan balon? 
Čini vam se da ste pomalo neraspoloženi, bezvoljni?

Čini vam da vam ništa ne ide od ruke i da lagano klizite u depresiju?

 

Ako vas teši – niste jedini

U decembru kao da svi stavimo ružičaste naočare i vidimo samo lepšu stranu života. Pred nama su praznici. Sezona slava se uveliko zahuktala. Bliži se Božić, Nova godina. Pa još jednom sve  ispočetka – pravoslavni Božić… pa Nova godina.

Vreme darivanja. Vreme kada se okupljamo. Vreme kada se gostimo – jedemo, pijemo, delimo. Vreme kada se troši preko svake mere. Pozajmljuje. Neki od nas prave krupne, često nerealne planove za predstojeću godinu. I sve izgleda lepo kroz te ružičaste naočare.

Onda se približi  15. januar, a potom i 17. za koji kažu da je najdepresivniji dan u godini. Vreme kada se vraćamo na posao. Otvaramo novčanike, a oni prazni. Pokušavamo da se uvučemo u one pantalone koje su nam još u decembru savršeno stajale, ali sada se  dugme otima zakopčavanju. Frižider prazan, a glava puna briga.

Neki nagoveštaji novih ljubavi iz dana slavlja više nema. Telefon ćuti. Deca prave buku. Ili su to možda naši roditelji koji nas u ovom trenutku pomalo izvode iz takta.

A kraj januara se razvukao kao gladna godina. Naočare, one ružičaste smo skinuli. Dočekalo nas sivilo. Ili nam se barem tako čini.

Da li je baš sve tako?

Drage moje, nije svet postao siv, sve je prilično nalik onom decembru kada ste uletele u prazničnu euforiju. Nije se ništa veliko desilo, a opet imate osećaj da nešto nije u redu.

Izbačene ste iz koloseka. Tužne. Bezvoljne. Nemate volje za rad. Teško vam je da zaspite, brojite ovce čitavu noć, a ujutru se izvlačite iz kreveta kao po kazni, pa se odvlačite na posao? Nervozni ste, vikali biste na sve oko sebe, ali nemate snage ni za to. Pogledate se u ogledalo i čini vam se da to niste vi?

Ili bežite u san. Stalno spavate i trenutak kad vas ujutru probudi sat čini vam se kao kazna. Odlazite kao i onaj goreopisani čovek na posao – vi imate snage da se izvičete na sve,  u svemu vidite samo loše, boli vas želudac od svega, jedva čekate da se završi radni dan da se dovučete do kuće i kreveta.

Možda ste student i sad ste usred ispitnog roka – a dešava vam se jedna od dve gorenavedene situacije. Nemate koncentraciju da učite, a roditelji stalno zapitkuju  dokle ste stigli sa učenjem i jeste li prijavili ispit. Muka vam je od svega, ispit vam dođe kao najgora kazna, a ne kao stepenik bliže završetku fakulteta.

Možda ste se opet vratili u životnu rutinu nakon praznika. U godinama ste kada biste nešto da menjate, ali jednostavno nemate snage. Svaki veče obećate sebi da ćete sutra uraditi nešto novo i dobro za sebe, ali ujutru pomislite – možda od sutra. Danas nemam snage.

Da li ste vi jedna od onih osoba koja svake zime upadne u sezonsku depresiju?

Da li vam je sve ovo poznato?

Svako od nas se barem jednom našao u nekoj od ovih situacija.Nekada uspemo sami da izađemo iz začaranog kruga koji nas polako vuče u depresiju, ali nekada nam ipak treba pomoć da se odupremo i vratimo u normalu.

Mora li tako?

Ne mora. Priroda se brine da sve bude u ravnoteži – i za svaki disbalans ima rešenje. Priroda vam daruje bahove kapi koje su najnežnija stvar za povratak u celovitost i zdravo stanje. Biljke su dugo na ovoj planeti u nepromenjenom stanju – mnogo duže od nas – i svaka od njih u sebi nosi vitalnu energiju koja je u savršenom balansu. Bahove kapi (floriterapija, cvetna terapija)  koristi upravo ta isceljujuća svojstvo biljaka – od zdravih cvetova sačinjava moćne esencije koje prenose svoj energetski zapis na čoveka dovodeći ga u okrepljeno i isceljeno stanje.

Kako da  pomognete sebi?

Jednostavno, odlučite da kažete zbogom lošem stanju i depresiji. Potražite svog ličnog praktičara koji će na osnovu vaših simptoma napraviti idealnu kombinaciju cvetnih esencija. Svaki čovek je poseban – te svakom od nas treba posebna kombinacija. Na osnovu razgovora vi postajete aktivni učesnik proseca svoje promene. Zajedno sa praktičarem učite kako da jedno stanje preobratite u drugo, željeno.

Šta radi bahov praktičar? 

Kad pozovete, praktičar vam zakaže razgovor – uživo, ako je moguće, a ukoliko nije, onda zakazujete onlajn razgovor. Razgovor traje oko sat vremena, u potpunom poverenju i diskreciji, terapeut napravi anamnezu, popriča sa vama. Na kraju se dogovorite šta je ono na čemu biste voleli da radite. Šta je to što biste da promenite, šta je iskočilo iz koloseka i šta treba nežnom cvetnom terapijom centrirati.  Vaše je da redovno koristite kapi i pratite lične promene. Vaš terapeut vam je stalno na raspolaganju. I on je poput cvetne esencije – brižan i posvećen vama i vašem boljitku.

Vama ostaje da se javite. Najpre ću videti vašu poruku u inboxu na stranici.

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!