fbpx

ZAMISLI ŽIVOT KAKAV ŽELIŠ I OSTVARI GA UZ BAHOVE KAPI

Jesen nam je uveliko na pragu.  Ali to je ona lepa, nežna jesen, raskošna u svojim bojama i mirisima. Zvuci su joj umirujući. Od dobovanja kiše, do šuškanja lišća. Priroda se sprema za odmor od vreline leta, od svega čega beše previše – doživljaja, utisaka, ostvarenih, ali i neostvarenih želja.

Hajde da ponovimo lekciju

I zato bih sada malo da se vratim na tu priču. U želje treba verovati, kao što verujemo u sebe. Jer, ako sumnjamo, ako nam je samopouzdanje slabo, onda je i sve ono što činimo nekako bez pravog zamajca i prave šanse da se desi.

Zamisli život
Foto: M. Aranitović, Hotel Borkovac

Ima jedna sjajna priča – kaže kad nešto istinski poželimo, to je kao da smo u restoranu zvanom Univerzum naručili jelo. I, on krene da nam ga sprema. Onda mi počnemo da sumnjamo da li je to baš  prava hrana za nas. I pomislimo – hajde neka mi umesto toga ipak servira nešto jednostavnije. I naš glavni kuvar viče konobaru – “vraćaj se” – poželeo je ipak nešto drugo. I on se vrati po to drugo, a vi dok ste sada malo duže čekali pomislite – eto, opet nisam dobro uradio, možda je ipak bolje da… i tako se tamo gore kuvar i konobar dovikuju, bacajući u beskrajne prostore vaše lepe zamisli, spremajući vam stalno iznova i iznova nešto što nikako da vam bude isporučeno. Jer ste neodlučni.

Kakvo je tada vaše samopouzdanje? Nisko, naravno. I mislite da vas Univerzum sigurno ne voli i da niste ni zaslužili da vam se nešto lepo desi. I onda se rastužite. I počnete da se osećate malim u odnosu na svet oko sebe – jer svima se stalno nešto dešava, a vi tapkate u mestu.

U sopstvenoj kuhinji

Ali, hajde da sada na trenutak zamislite da ste vi ti koji imate moć da ispunite sebi želju. Pa uzmite parče papira i olovku i počnite. Razmislite:

šta ja to želim

kako izgleda to nešto

koje sve delove treba da sadrži (ako je predmet)

kako fizički izgleda (ako je osoba u pitanju)

kakvo osećanje u meni treba da budi

kakve osobine ili karakteristike želim da poseduje

da li je to ono što zaista želim

u kom periodu bi bilo dobro da se ta želja ostvari.

Zapišite sve to. Nemojte da vas mrzi. I to, ako je moguće, na papiru, nekom lepom olovkom, i onda čitajte, i pokušajte da se saživite sa onim što je pred vama. Kakav je osećaj? Da li je to zaista ono što će vas učiniti srećnim? Da li ste spremni za ostvaranje onog što ste kreirali? Da li je ovo pravo vreme za to? Da li se osećate uplašeno, nesigurno, ili vam srce kuca u ritmu radosti dok mislite na trenutak kada će zapisano postati stvarnost.

Jer, želje se ostvaruju

Da. I mi smo ti koji ih kreiramo, a Univerzum se postara da se ona ostvari baš onako kako treba. I u trenutku kada je pravo  vreme za to.

Kada govorimo o periodu u kom želimo da nam se nešto ostvari, budimo svesni da niz drugih okolnosti mogu da pomere trenutak.

Priča iz prakse

Radila sam dugo s jednom devojkom na nekoliko tema koje su godinama bile kamen spoticanja u njenom životu. Okolnosti u porodici, neki loši događaji u detinjstvu, neizgrađeno samopouzdanje, loša procena lekara u vezi sa nekim stvarima bili su izuzetno velik teret na njenim leđima. Svako od nas ima svoju vreću izazova, ali u njenoj je bilo viška. A ona ga je stoički nosila. Jer je naučena da tako treba. Praksa s njom je ponekad ličila na Skadar na Bojani. Što u jednom mesecu izgradimo u sledećem joj poruše porodica, neiskreni prijatelji, profesori na fakultetu.

Ali, ona je bila uporna. Jedna želja se sve vreme ponavljala. Da diplomira do kraja septembra ne bi li upisala master studije koje su, za nju, bile rešenje svih njenih problema. U septembru nije uspela da završi fakultet. Ali nije odustajala. Samo, svaki put kad smo pričale o završetku fakulteta, ona je na tu svoju stazu ostvarenja želje stavljala prepreke. Sabotirala je sebe ne verujući u svoju snagu i sposobnosti.

Kad pročistimo kanale za komunikaciju s Univerzumom

Nekoliko meseci nakon toga krenula je korona i nekako smo proredile susrete. I onda su počele da mi iskaču fotografije na Fejsbuku. Ona je počela da putuje. Da volontira. Da deli spavaonicu sa nepoznatim ljudima, da stvara zdrave kontakte s ljudima, da se smeje. Postala je svesna svoje lepote, harizmatičnosti i da zaslužuje da joj se dešavaju dobre stvari. U stvari, prestala je da sama sebi podmeće prepreke jer je bila zaokupljena nekim drugim izazovima u životu, i stvari su mogle da počnu da se dešavaju kako je bila zamislila. A mi smo terapijom počistili sve loše veze pa je ona s puno pouzdanja mogla da krene napred.

Otpustila je kočnice, nije bila u kontaktu s toksičnim ljudima, porodica je bila zaokupljena svojim brigama u vezi s pandemijom pa nisu stizali da joj tovare svoj teret,  a ona je najzad stigla do onog što je želela. U stvari dobila je mnogo više. Njeno diplomiranje povuklo je čitav niz lepih i izazovnih stvari.

Onda smo se srele u gradu

“M. pratim sve što ti se dešava… sve što si želela se ostvaruje, samo ne onda kad si ti to tako silno želela “, rekoh joj. “Stalno se spremam da ti pošaljem poruku da iz ovog izvučeš poruku i pouku da se sve dešava kad treba i s pravim razlogom.”

“Mogu li da vas zagrlim?”, upitala je i nasmejala se od srca. Reče da je mislila na naše razgovore i da sve razume i da dala mi dozvolu da pišem o njoj jer kaže, uskoro će svakako njena priča izaći i u medijima. M. je heroj i neko ko je verovao u svoje želje, kad niko nije verovao u nju.

Neverovanje rasipa naše potencijale

To neverovanje je odužilo ostvarenje, ali ona nije odustala. Još bolje rečeno, ona nije odustala od sebe jer želje su naš način da poboljšamo neke stvari u svojim životima. Da budemo bolji, da budemo srećniji, opušteniji, da budemo voljeni i da volimo. Da doživimo dobre stvari. Da usrećimo drage ljude oko nas.

I kad pričamo o željama, nema dobrih i loših. Sve su one za Univerzum iste. Nečija zamisao da se njemu ili nekom nešto desi. I, onaj koji tu misao stvara mora da živi i sa njenim ostvarenjem jer kad nešto kreiramo to ima reprekusije i na nas. Svi smo mi duboko povezani.

Jesenji zadatak

Stoga, iskoristite ovu tihu jesen koja tek ulazi u naše živote da kreirate ono što će vama uneti promenu u život. Zapišite, čitajte, doterujte, kao da pravite recept za najbolju tortu i kad ste sigurni da su sve namirnice u balansu, pošaljite taj recept Univerzumu. A on će vam, u pravo vreme servirati najbolju tortu. Baš onakvu kakvu ste sami zamesili u svojim mislima.

Tekst je prvo bio objavljen u Plezir onlajn

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!