fbpx

AJURVEDSKI TIPOVI, UM I CVIJETNE ESENCIJE

Autor:  Žana Burić, savjetnik za ayurvedu i bahov praktičar 

 „Čovjek je otjelovljenje univerzuma. U čovjeku postoji onoliko raznolikosti koliko i u spoljnom svijetu i u spoljnom svijetu postoji onoliko raznolikosti koliko i u čovjeku.“ – Charaka Samhita

Ajurveda, drevna mudrost o zdravlju i iscjeljenju, smatra se najstarijim sistemom zdravstvene zaštite, a njeni ciljevi su prevencija bolesti, ponovno uspostavljanje narušene  ravnoteže i poboljšanje kvaliteta života kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost, način života i korišćenje biljaka.

AJURVEDSKI TIPOVI, UM I CVIJETNE ESENCIJE

Prema ajurvedi, postoji pet elementa (etar, vazduh, vatra, voda i zemlja) koji čine svijet oko nas i svijet unutar nas. Da bismo razumjeli tijelo, moramo razumjeti pet elemenata. Naše psihološke sklonosti, kao i naših pet čula i različiti aspekti  funkionisanja našeg organizma, povezani su sa sa pet elemenata. Pet elemenata se kombinuju u tri primarne životne sile, tri energije- pokreta (Vata), transformacije (Pitta) i strukture (Kapha), poznate kao doše, koje upravljaju našim tijelom umom i duhom.

Svaka od tri doše je prisutna u svakoj osobi, ali njihove proporcije variraju od osobe do osobe. Svako od nas ima jedinstveni udio ove tri sile koje oblikuju našu prirodu zavisno od genetike, ishrane i životnog stila roditelja.  Naša konstitucija utiče na naš izgled, na način na koji razmišljamo, reagujemo i na naš doživljaj svijeta.

Vata doša (vazduh i etar) je odgovorna je za sve pokrete u tijelu, uključujući  disanje, cirkulaciju, govor, gutanje, eliminaciju i nervne impulse.

Osobe u kojima dominira Vata su bistrog i žustrog uma, kreativne, maštovite, intuitivne, komunikativne, prilagodljive. Imaju sklonost da pričaju brzo i mnogo. Promjenljivih su interesovanja i nedostaje im rješenost i doslednost. Znaju biti površne, zanesene, rasijane i brzoplete.

Strah, nesigurnost, pretjerana briga, nedostatak pravca i stabilnosti, osjećaj usamljenosti i izolacije, neki su od simptoma neravnoteže.

Vata klijent

Vata osobe su nervozne, uplašene i zabrinute. Sklone su hipohondriji. Često imaju velika očekivanja od tretmana i žele brze rezultate. Kad se to ne dogodi, prestaju s terapijom ili mijenjaju terapeuta ili terapiju.  Nekad su sklone sumnjama u mogućnosti da im bilo kakva terapija može pomoći i potrebna su im uvjeravanja da će sve biti u redu.  Nijesu dosledne u sprovođenju savjeta.

Cvijetne esencije za Vate

Sclerantus – neodlučnost

Clematis- nedostatak fokusa i uzemljenosti

Impatiens – nervoza, nestrpljenje

Mimulus – strahovi i stidljivost

Heather – hipohondrija

Vervain – ekstremna mentalna uznemirenost, anksioznost

S obzirom na to da imam sklonost ka Vata neravnoteži, što nije neuobičajeno u modernom, brzom svijetu  u kojem  živimo, navedene esencije su dio i mog ličnog iskustva.

Pitta doša (vatra i voda) je energija transformacije i odgovorna je za varenje, tjelesnu temperaturu, nivo hormona, vizuelnu percepiju, inteligenciju, glad, žeđ, kvalitet kože.

Osobe u kojima dominira Pitta su inteligentne, oštroumne, imaju dobru koncentraciju, memoriju i moć zapažanja. Uredne su, istrajne, imaju dobre sposobnosti za organizaciju i liderstvo i dobri su govornici. Ambiciozni su i disciplinovani, ali znaju biti svojeglavi, pretjerano kritični, samovoljni i ponašati se zapovjednički.

Razdražljivost, bijes, kriticizam, netolerancija i ljubomora, neki su od simptoma neravnoteže.

Pitta klijent

Plahovite naravi i kritički nastrojene, Pitta osobe često sugeriše terapeutu šta treba da uradi za njih.  Znaju da dovode u pitanje kvalifikovanost terapeuta i da, ako se tretman ne odvija u skladu sa njihovim očekivanjima, reaguju bijesom ili kritikom. Podrška da sami dođu do odgovarajućih uvida je ono što je potrebno Pittama, koje su prilično dosledne u sproviđenju promjena.

Cvijetne esencije za Pitte

Rock Water – perfekcionizam

Beech – netoletancija, kriticizam

Holly – ljubomora, bijes, sklonost ka agresiji

Vine – zapovjedničko ponašanje, samovolja

Kapha doša (voda i zemlja) je energija podmazivanja i strukture. Daje tijelu stabilnost i izdržljivost , pomaže u formiranju, masnog, mišićnog i koštanog tkiva, štiti i podmazije digestivni trakt, podmazuje zglobove, štiti i hrani mozak, pluća i srce.

Osobe u kojima dominira Kapha  (voda i zemlja ) su tolerantne,odane, požrtvovane, pune ljubavi i saosjećanja i na njih se možete osloniti. Nijesu pretjerano kreativne ni preduzimljive, ali preuzete obaveze dobro izvršavaju. Romantične su i sentimentalne, ali su skone pretjeranom vezivanju za ljude i stvari.

Posesivnost, zavist, pohlepa, otpor prema promjenama, lijenost i letargija, neki su od simptoma neravnoteže.

Kapha klijent

Kapha oosobe su inertne i teško im je da započnu bilo šta novo. Da bi se pokrenuli i  počeli da rade na sebi, potebna im je stalna stimulacija i češći sastanci sa terapeutom. Skloni su vraćanju lošim navikama i zato je važno da raskinu sa starim obrascima, prije nego što sami nastave dalje. Skloni su depresiji.

Cvijetne esencije za Kaphe

Chicory-sklonost ka pretjeranom vezivanju

Hornbeam – nedostatak motivacije

Wild Rose – lijenost, apatija

Mustard- nedostatak entuzijazma, depresivne epizode

Ajurvedski pristup je individualan. Ishrana, fizička aktivnost, način života i korišćenje biljaka su prilagođeni pojedinačnim konstitucijama. Razumjevanje svoje konstitucijce i načina održavanja njene ravnoteže je ključ za prevenciju i oporavak od bolesti.

  •  
  •  
  •  
error: Content is protected !!